САД: Од недеље забрањене кинеске апликације ТикТок и ВиЧет

Комунистичка партија Кине показала да има средства и намере да те апликације користи као претњу  националној безбедности и економији САД, навело је америчко Министарство трговине

Фото: Ројтерс/Дадо Рувић

Кинеске апликације ТикТок и ВиЧет биће забрањене у САД од недеље, саопштило је америчко Министарство трговине, позивајући се на претње за „националну безбедност“.

„Комунистичка партија Кине показала је да има средства и намере да користи те апликације да прети националној безбедности, спољној политици и економији САД“, навело је Министарство у саопштењу.

САД су тако спровеле претњу коју је упутио председник Доналд Трамп тим двема кинеским апликацијама у контексту повећања тензија између Америке и Кине, две водеће светске привреде.

Трампова администрација дала је кинеској компанији Бајтденс која је власник апликације ТикТок, рок до 20. септембра да постигне договор о продаји или прекине пословање на територији САД.

Вашингтон је ипак оставио отворена врата ТикТоку, врло популарној апликацији код младих за прављење кратких видеа, пре него што му потпуно забрани рад у Америци.

„Председник оставља до 12. новембра да се реше проблеми националне безбедности које представља ТикТок. Забране би могле бити укинуте ако се то уради“, навело је Министарство у саопштењу.

Амерички гиганти Мајкрософт и Валмарт дали су понуду за куповину америчких активности ТикТока, али компанија Бајтденс је одбила то у недељу.

Сада изгледа да се припрема договор о продаји ТикТока калифорнијској групи Оракл, али за сада још није откривен никакав детаљ о томе.

„Иако претње које представљају ВиЧет и ТикТок нису исте, оне су сличне. Свака сакупља знатну количину података од корисника“, додало је америчко министарство.

Платформа ВиЧет која припада кинеском гиганту Тенцент је свеприсутна у животима Кинеза, поруке, плаћање на даљину, резервације, итд.

Опрема: Стање ствари

(N1, 18. 9. 2020)

 Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар