Никола Маловић: Да није Црна Гора џабе кречила?

На овом мјесту у историји, важно је подвући, нова власт у Црној Гори имаће два Дамоклова мача над главама

Бока Которска, Видов врх, с погледом на Ловћен (лијево) и улазом у Залив (десно) (Фото: Никола Маловић)

Многе су ствари колико до јуче изгледале апсолутно немогуће, но су се ипак стекле и догодиле. Не само да је бежични телефон с видео-позивима постао дио свакодневице незамисливе прије само тридесетак година већ је наука добацила до сфера које су од обичног човјека удаљене као што је планета Земља 4,3 свјетлосне године удаљена од Алфе Кентаури, најближе нам звијезде иза Сунца.

Хоће се рећи како обичан човјек не може да направи паре од тога што је у Церну пронађена субатомска честица названа Хигсов бозом, нити може да се из прве руке окористи технологијом 5Г, или И. Масковим лансирањем сателита за 6Г спремних, но су зато сви ти потези докази постојања цивилизација наших дана: неке се на наше очи успињу, попут Кине, а неке пак силазе с историјске сцене, попут Евроамерике.

У вицу ће дијете упитати родитеља да ли је било интернета кад си ти био мали, на што ће отац казати да у његово доба интернета није било ни од корова. А колико сати дневно интернета није било? – питаће дијете ненавикнуто на офлајн.

Свијет је без интернета постао незамислив. Матрикс то зна, јер је Матрикс синоним за знање и дјеловање Дубоке државе. Струју и бежични сигнал мора да има свак, да би сви глобални поданици постали увезани, и да не би имали алиби. Алиби? Да. Сви смо ту: Присутни и конектовани.

Текст с овог мјеста до финалне тачке иза које слиједи потпис Николе Маловића води човјек који је технолошки метузалем, син оца који је у историјски веома писменој Боки, с првом школом на српском из 1803. г., прописао кредом на таблицама (средином 20. вијека). И човјек који у нижим разредима основне школе није знао да хемијска оловка уопште постоји.

Па, иако сам међу првима, године 1984. ја имао персонални компјутер (ZX Spectrum), нисам у мислима могао да добацим до те мјере далеко да бих видио саговорника с друге стране земаљске кугле у бежичном позиву, нити сам могао да замислим широм свијета разапету паукову мрежу (World Wide Web), некмоли што ми је падало на памет да мање зарад себе, а више зарад дјеце иза нас бринем да ли ће мастери који су изрударили Хигсов бозом и ишчитали све људске гене – успјети да споје човјека са компјутером.

Фото: Алекс Плавевски/ЕПА

Јер ако се у футуру другом ми сви сјединимо са чипом, то ће значити да нећемо имати Богом дану слободу.

Продаћемо слободу из страха да нам физички не отму дјецу ако нису вакцинисана. Из страха да не могу да буду примљена у вртић, јер: ко ће их чувати кад оба родитеља раде као робови? Ко ће их образовати ако невакцинисани не могу да уђу у школе у које припуштају само вакцинисане?

Продаћемо слободу за комад комфора.

Продаћемо слободу из страха да не изгубимо посао ако сами нисмо дошетали до игле кроз коју нам Матрикс убризгава што њему гове. Што њему – шта?! Што њему одговара, ваља пријавити непознату ријеч коју је у антологијској пјесми Santa Maria della Salute искористио Лаза Костић.

И сада настаје тема: како се, доврага, све тако брзо одвија чак и у цивилизацијама чији нас производи или политички утицаји запљускују, да се обичан човјек унутар данашњег Рима, симболично каже ли се, или унутар Пекинга или Москве, не може наћи слободним уколико одлучи да и даље ужива погодности цивилизације?

Немам одговор на речена питања, а живо ме занимају, посебно из ракурса српског Приморја. Након побједе махом грађанске опозиције у Црној Гори, умјесто да напредујемо демократски и економски, ми смо се сви вратили охохо година уназад, на мјесто гдје је владајући ДПС Мила Ђукановића скренуо на раскрсници, и од творевине која је могла да постане репер успјеле државе с мало становника, постали смо таоци државе коју је он одлучио да, уз амин и Руса и Амера, држи приватном.

Потписивање споразума у Црној Гори (Фото: Снимак екрана/РТС)

На овом мјесту у историји, важно је подвући, нова власт у Црној Гори имаће два Дамоклова мача над главама.

Интенције глобалног поретка су ишчитане, па је, ма колико био свима грађанима Црне Горе симпатичан Дритан Абазовић, он ипак човјек који љуби све ЕУ и НАТО вриједности, што углавном чине и остале двије побједничке опозиционе коалиције.

Други мач који виси изнад свакога ко је гласао за три опозиционе коалиције, а ја јесам, оличен је у спознаји да количина свих проблема увијек превазилази моћ сваке власти да их ријеши.

Када, ако Бог да, буде конституисана нова власт, сваки частан ум одмах мора у опозицију. Да буде коректив новој власти.

Ево зашто:

Све су се три коалиције потапшале по раменима и дебото договориле званичним Споразумом иза леђа већинских бирача да ће нова демократска је ли власт између осталог: јачати и унапређивати сарадњу са НАТО-ом, да ће реализовати све реформе за пуноправно чланство Црне Горе у Европској унији, да неће покретати било какве поступке за промјену државне заставе, грба или химне, да неће покретати поступак за повлачење признавања независности Косова*, да ће, да ће, да ће – и даље бити слуге само не на начин Мила Ђукановића.

Срам их било.

Такви који су смијенили Мила Ђукановића не зато што су знали и били много паметни него зато што их је народ изнио до трона на рукама у чак три колоне – показаће своје право лице на корона лакмус-наративу. Који слиједи.

Никола Маловић (Фото: Матија Крстић/Лагуна)

Уколико нова власт задржи маске на устима свих својих одраслих поданиках кад и дјеце, уколико нова власт у Црној Гори нареди да не можемо ни до обданишта, ни до школе ни до посла, ни до продавнице, ни до Београда без маске и вакцине, џабе смо кречили.

Питање повлачења спорног Закона о слободи вјероисповијести, које је управо и било окидач за масовни излазак Срба на биралиште 30. августа 2020 – у тзв. Споразуму све три коалиције није ни поменут.

Тако се политичари традиционално захваљују народу.

Током цијеле наше историје.

Опрема: Стање ствари

(Печат, 18. 9. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

9 replies

 1. Потпуно се слажем са текстом и сигуран сам да ће бити исто као са променом Тадића у Србији и доласком на власт ових бараба које су лагале о променама на сва уста док се нису устоличили. Суштина је да су Американци владари Балкана и да постављају на власт „ подобне људе“ и дозвољавају им да пљачкају своје народе . Том дозволом их плаћају без улагања и једног долара јер их пуштају да се намире од свог народа, а са друге стране без великог напрезања одржавају своју окупацију. Тек данас се види колико је Хитлер био глуп човек. Ученици су далеко превазишли учитеља.

  14
  2
 2. И када их бирамо МИ, они да би опстали, то верују и оно и ми???!!! морају бити послушни Њима!?ко ће се усудити да пређе црту? има ли тако храбрих међу њима????

  5
  1
 3. Da, učio sam slova koristeći tablicu i pisaljku. Da imao sam kompjuter ZX-81 (stariji od ZX-Spektruma!).
  I ne slažem se sa ovakvim stavovima!

  „Продаћемо слободу за комад комфора.“
  Da li je baš tako???

  Iako ne izgleda tako, problem je pojam „sloboda“.
  Da li je „sloboda“ pre mnogo vekova bila isto što i „sloboda“ danas?
  Sme li se izgubiti iz vida da je pre mnogo vekova najbliži sused bio udaljen nekoliko puškometa. U svojoj kući sam mogao raditi bilo šta, puštati strele ili pucati nasumce, sve to nikoga nije ugrožavalo.
  Danas, smo zgusnuti, dišemo jedan drugom za vrat. Može li se onda dopustiti džilitanje i pucanje po volji?
  Ne, sasvim sigurno ne!

  Kada to dospe do nekih usijanih glava biće lako objasniti zašto treba nositi maske i vakcinisati se.

  Sve dok neki misle da su jedini u krugu puškometa, ili bar jedini koji imaju bilo kakvo pravo u tolikom krugu, svako je objašnjavanje besmisleno.

  3
  22
 4. Никола, слабо се разумијете у математику, што и није нешто необично за дебото писца. О којој изборној већини говорите? Апсолутне нема. Па кад је нема, одлучује „језичак на баги“! Сјетите се Гајсериховог мача.

  3
  5
 5. @diplomiraniduduk

  Мора се одати признање за савршену конзистенцију између Вашег надимка и садржаја коментара.

  10
  2
 6. @Don Quixote, за оно што кажете о @diplomiraniduduk: “Мора се одати признање за савршену конзистенцију између Вашег надимка и садржаја коментара“ могу у Вашу корист казати једино ово: “se non è vero, è ben trovato”. Може Вам се и не допадати , али @diplomiraniduduk је у праву,а што се дудука у буквалном смислу тиче, узмите огледалце – било у леву, или десну руку, а може и у обе, да буде стабилније, и добро се загледајте у њега… Шта видите?
  Аутор текста, г-дин Маловић, треба да буде свестан старе истине да је политика вештина (умеће) могућег, и да у коалицијама – поготово таквој каква је ова сада у Црној Гори, искључена свака могућност остварења свих жеља једне од коалиционих страна – дакле свих српских идеала (Албанац је ту “језичак на ваги“), дакле – ако се успе чак и само у стављању закона о “слободи вероисповести“ ван снаге – то је онда већ велика победа српске стране (баш у оквиру оних могућности). Шта ће после бити – видеће се…
  А оно што г-дин Маловић осећа и мисли о интернету, вакцинацијама, о 5G (а сви “русофили“ заборављају да се у Путинленду ради – бар како тамо тврде, и на развоју 6G) није ништа друго него нека врста лудизма – а знамо како су лудисти прошли… време и развој су их прегазили…а и на даље ће…

  3
  9
 7. @стари доктор

  Ако бисте уложили додатни напор и прочитали сопствене коментаре увидели бисте да покушавате да се наметнете као арбитар истине и неприкосновени тумач реалности. Јер, оно што Ви замислите мора да је истинито, а оно што се вама не свиђа је глупост или подвала нарочито ако долази из мрског Вам „путинленда“ да не кажем „постсовјетије“.

  Занимљиво је да сте поменули изреку „se non è vero, è ben trovato“.

  Приметимо да се ова не може применити и на Ваше коментаре — ако их пажљивије прегледате увидећете да присутни аргументи (ако их има) нити су истинити нити добро замишљени.

  А на питање зашто је то тако — одговор можете добити употребивши оно исто огледалце које предлажете другима — уз упозорење да, уколико сте искрени према самом себи, после угледаног призора, можете пасти у искушење да од дипломираног дудука преузмете „ник“. При чему оно дипломирани можете заменити са свезнајући. То ће бити довољно да ућуткате неистомишљенике, Нарочито оне који за разлику од Ваше мржње, гаје симпатије према „постсовјетији“.

  8
  3
 8. „Продаћемо слободу за комад комфора.“ Ovo upozorenje je realno. Čovek je sklon da slobodu proda za malo komfora, zato moramo biti oprezni i znati gde je granica iza koje nema nazad. Slobodu nikad nikome nije poklanjao, za slobodu se čovek mora izboriti jer mu je ona data od Boga, a sloboda svakog čoveka ide donde dok ne ugrožava drugog.
  Druga stvar o kojoj govori Malović je takođe za promišljanje i nije lako naći pravu meru. Sporni Zakon o slobodi veroispovesti nije pomenut u sporazumu vođa opozicije, a to je nešto što ih je izbacilo kao pobednike.Narod to očekuje od njih.Ja se nadam da će oni to učiniti, ali jeste sporno kako to nisu smeli da pomenu u svom sporazumu. Svet dobro zna šta je radio Milo, ali sve dok neko igra njihovu igru ne diraju ga. Lepo je to neko primetio u komentaru.

 9. Добро је, вала, рекао писац, срам их било! Опозиција труби о „EU путу“, а у самој EU не могу ни око економских санкција Турској ни Белорусији да се договоре те такозване сталне чланице. Уместо да народу кажу истину, EU је у ћорсокаку, неће никог новог, они трубе о „посвећености EU вредностима“.

Оставите коментар