Иса Мустафа: Након споразума, статут ЗСО шаљемо Уставном суду

Статус Асоцијације општина са српском већином неће се сматрати одобреним све док Уставни суд не каже да је у складу са Уставом, рекао председник Демократске лиге Косова

Иса Мустафа (Фото: АФП)

Шеф Демократске лиге Косова, Иса Мустафа, на питање да ли ће бити формирана Заједница општина са српском већином на Косову рекао је да је то законска обавеза, али да ће се након споразума статут послати Уставном суду на оцену.

Мустафа је објаснио да су у Бриселу потписана два споразума, први споразум о заједници из 2013. и други споразум о основним принципима из 2015.

Рекао је да ће, поред поштовања пресуде Уставног суда на Косову, која налаже да постоје 23 тачке које нису у складу са Уставом, након њеног успостављања, влада послати статут ЗСО на тумачење Уставном суду.

„Одлука Владе о оснивању Асоцијације биће послата Уставном суду“, рекао је Мустафа за Јуроњуз (Euronews), додајући да је ово први споразум где председник Србије, Александар Вучић, први пут потписује документ у којем се помиње Устав Косова“.

„Статус Асоцијације општина са српском већином неће се сматрати одобреним све док Уставни суд не каже да је у складу са Уставом“, рекао је лидер ЛДК.

На питање Илве Таре о чему би се могло разговарати у Бриселу, када је ова тема у питању, Мустафа је рекао да би се тамо могло разговарати о статуту споразума, јер је основни споразум завршен.

Текст је изворно објављен на албанском језику на порталу Газета eкспрес

Опрема: Стање ствари

(КоССев, 17. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Не зна се ко је болеснији , шиптари са уставношћу нечега што не постоји или АВ који је скроз застранио и од председника једне поносне државе постане највећи заговарач независности једне мањине у Србији .

Оставите коментар