Амбасадор САД у Црној Гори: Радујемо се партнерству са будућом владом

Америчка влада се радује партнерству са будућом владом, конституисаном кроз демократски процес, рекла Џуди Рајзинг Рајнке

Џуди Рајзинг Рајнке (Фото: Вијести)

Америчка влада се радује партнерству са будућом владом Црне Горе, конституисаном кроз демократски процес, као одраз воље народа, поручила је амбасадорка Сједињених Америчких Држава (САД) у Подгорици, Џуди Рајзинг Рајнке.

Из Амбасаде су, након што је Државна изборна комисија објавила службене резултате парламентарних избора одржаних 30. августа, саопштили да САД честитају Црној Гори на показаној демократској зрелости током мирних и партиципативних избора у условима пандемије ковида-19.

Рајзинг Рајнке је оцијенила да је ово историјски тренутак за црногорску демократију.

„Америчка влада се радује партнерству са будућом владом, конституисаном кроз демократски процес, као одраз воље народа. САД ће и даље бити пријатељ, партнер и савезник грађана Црне Горе“, поручила је Рајзинг Рајнке.

Како је саопштено из Амбасаде, америчка влада поштује професионалност и посвећеност свих који су имали улогу у спровођењу избора, укључујући посматраче избора из ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права (ODIHR) и цивилног друштва.

„САД су задовољне што су пружиле подршку изборном процесу кроз нашу помоћ посматрачкој мисији Европске мреже организација за праћење избора, што је омогућено путем гранта Националном демократском институту“, каже се у саопштењу.

Наводи се да је, уз то, значајан број особља Амбасаде учествовао у посматрању поступка гласања током изборног дана широм земље.

„Америчка влада се нада да ће мир и достојанство које су црногорски грађани демонстрирали на дан избора преовладати и у постизборном периоду“, поручили су из Амбасаде.

Како су навели, америчка Влада осуђује сва дјела насиља и застрашивања и позива на заштиту мањина и људских права, кључних принципа демократије.

„И док се демократски процес наставља у периоду формирања нове владе, америчка Влада поздравља обећања различитих политичких лидера да ће Црну Гору задржати на евроатлантском путу, одржати кључне елементе црногорске вањске политике и дати приоритет реформама потребним за убрзање приступања Европској унији“, каже се у саопштењу.

Додаје се да су у САД увјерени да ће Црна Гора, потпуно интегрисана у западне институције, довести до већег просперитета и свјетлије будућности свих њених грађана.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Вијести, 14. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар