Владимир Путин: Русија Белорусији одобрила позајмицу од милијарду и по долара

Договорили смо се да ће Русија доделити Белорусији зајам у износу од 1,5 милијарди долара у овој изазовној ситуацији, рекао Путин на састанку са Лукашенком у Сочију

Александар Лукашенко и Владимир Путин (Фото: Танјуг/АП)

Русија ће Белорусији доделити зајам од 1,5 милијарди долара, рекао је данас руски председник Владимир Путин на састанку са белоруским колегом Александром Лукашенком.

„Договорили смо се да ће Русија доделити Белорусији зајам у износу од 1,5 милијарди долара у овој изазовној ситуацији и ми ћемо то учинити. Колико знам, наши министри финансија се тим питањем баве на професионалном нивоу”, рекао је Путин, преноси руска новинска агенција Тасс.

Путин је додао да се нада да ће то утицати на тржиште.

„Нисам случајно поменуо зајам који Русија планира да додели Белорусији у блиској будућности. Надам се да ће то на прави начин утицати на финансијска тржишта”, рекао је он, преноси Бета.

Руски председник је белоруском колеги наговестио и да се треба фокусирати на економију погођену пандемијом корона вируса.

„Сада имамо прилику да о свему разговарамо мирно, али би пре свега требало да разговарамо о економским питањима”, рекао је Путин.

Трговинска размена две земље, како је навео, пала је за више од 21 одсто, што је оценио као „значајан пад”.

Путин је током састанка такође изразио уверење да ће Лукашенко моћи да реши политичку кризу у својој земљи која је суочена са протестима без преседана од почетка августа.

Лукашенко се од председничких избора 9. августа, суочава са таласом протеста против изборне победе коју је прогласио.

Кремљ: Русија ће повући трупе са границе са Белорусијом

Руски председник Владимир Путин и његов белоруски колега Александар Лукашенко договорили су се у Сочију да ће Русија повући своје трупе распоређене дуж границе са Белорусијом, саопштено је у Кремљу.

„Битан резултат разговора двојице председника у Сочију је споразум којим се уклањају резервне трупе снага безбедности и Националне гарде, које су биле распоређене у близини руско-белоруске границе”, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преноси Танјуг.

Ројтерс јавља да је руска агенција Тас с пренела да је Песков новинарима рекао да ће се припадници јединица које су биле распоређене у близини границе са Белорусијом, вратити у своје матичне базе.

Како преноси Тас, Песков је рекао и да у разговору Путина и Лукашенка није било речи о успостављању руске војне базе у Белорусији, што су наговештавали неки медији.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар