Мајкрософт: Руски, ирански и кинески хакери мешају се у изборе у Америци

У извештају на сајту „Мајкрософта” наводи се да је руска група циљала више од 200 организација, а многе су директно или индиректно повезане са предстојећим изборима у САД

Фото: Пиксабеј

ВАШИНГТОН – Руски, кинески и ирански хакери покушали су да хакују људе и организације умешане у америчке председничке изборе 2020. године, саопштила је компанија „Мајкрософт”.

Си-Ен-Ен наводи да то баца ново светло на напоре кинеских и иранских хакера да продру у америчке политичке кампање и сугерише да су напори руских хакера настављени убрзано.

„Активност коју смо данас објавили јасно показује да су стране групе уложиле више напора у изборе 2020. године”, наводи се на сајту „Мајкрософта”.

Компанија тврди да је иста руска хакерска група за коју су амерички тужиоци утврдили да је примарно одговорна за нападе на демократску председничку кампању 2016. године недавно циљала националне и државне странке у САД и консултанте који раде за републиканце и демократе.

У извештају се наводи да је руска група циљала више од 200 организација, а многе су, према „Мајкрософту”, „директно или индиректно повезане са предстојећим изборима у САД, као и политичким организацијама у Европи”.

Није прецизиран број организација које су напали кинески и ирански хакери.

Кинески хакери циљали су кампању потпредседника Џоа Бајдена и најмање једну особу која је раније била повезана са администрацијом председника Доналда Трампа.

А између маја и јуна ове године, према компанији, ирански хакери су покушали да се пријаве на налоге службеника Трампове администрације и особља Трампове кампање.

„Оно што смо видели у складу је с претходним обрасцима напада који не циљају само кандидате и особље у кампањи већ и оне са којима се саветују о кључним питањима”, саопштила је компанија, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар