Влада Србије донела одлуку о замрзавању војних вежби са свим партнерима

У наредном периоду нећемо учествовати у било каквим вежбама или војним активностима ни са НАТО-ом, ни са ОДКБ, рекао Вулин

Александар Вулин (Фото: Министарство одбране)

Влада Републике Србије на данашњој седници донела је одлуку којом се замрзавају све војне вежбе и активности са свим партнерима у наредних шест месеци. Министар одбране Александар Вулин истакао је да се Србија налази под страшним и незаслуженим притиском ЕУ. Од нас се тражи да напустимо планиране војне вежбе са Белорусијом, рекао је Вулин.

„У наредном периоду нећемо учествовати у било каквим вежбама или војним активностима ни са НАТО-ом, ни са ОДКБ-ом, ни са Русијом, САД, Кином, ЕУ, ни са Истоком, ни са Западом“, изјавио је министар одбране Александар Вулин.

Навео је да ће наше учешће у мировним операцијама бити посебно размотрено и према потреби суспендовано.

Вулин је истакао да се Србија налази под страшним и незаслуженим притиском ЕУ.

Ти притисци, како је рекао, немају никаквог смисла и нису утемељени на нашим одлукама, поступцима, па чак ни у реалности, и резултат су хистерије која одређује политичке одлуке и правце великих и моћних земаља.

„Од нас се тражи да по цену одустајања од наше европске будућности и по цену још већих притисака на нашу политику, и на наш народ на КиМ и у РС, напустимо планиране војне вежбе са Белорусијом“, рекао је Вулин.

Министар одбране је подсетио да је Србија одлуком Народне скупштине војно неутрална земља.

„Да бисмо сачували позицију војне неутралности и избегли, или бар умањили, последице појачаних напада на земљу, на нашу политику и економију, Влада је донела одлуку да у наредних шест месеци прекине са свим војним вежбама и свим активностима са свим партнерима, без разлике“, рекао је Вулин.

Он је истакао да процес опремања и јачања Војске Србије неће бити заустављен, и да ће се радити на повећању борбене готовости више и упорније него икада пре.

„Ово је једини начин да сачувамо војну неутралност и ова болна одлука нас обавезује да се ослањамо само на себе и на своју снагу“, рекао је Вулин.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 9. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар