Александар Вучић: У Вашингтону нисмо прихватили признање Косова, нисмо ни слуге Русије

Ја сам задовољан што је Србија самостална и слободна у сопственом одлучивању, рекао председник Србије

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

САРАЈЕВО – Председник Србије Александар Вучић изјавио је да на састанку у Вашингтону Србија није прихватила међусобно признање Србије и Косова.

„Али оно што је направљено тамо је да су они, у ствари, желели да ми кажемо да је за нас у реду да Израел призна независност Косова. Ми у томе нисмо желели да учествујемо”, казао је Вучић у интервјуу за сарајевски Дневни аваз.

Навео је да је Израел суверена држава, има право да ради шта жели, а да је Србија „послала поруку Израелу која је врло јасна”.

„Мислим да смо направили веома добар споразум, уз чињеницу да, када то радите с Американцима, онда барем знате да ће постојати утицај на другу страну да се те ствари проводе у дело. Мислим да је то за нас веома важно и ми морамо на такав начин да се постављамо”, оценио је Вучић.

Према његовим речима, од пресудног значаја је „шта ћемо и како да радимо у економији”, преноси Бета.

„После дуго времена, Приштина је пристала да учествује у ономе што ми називамо мини Шенген, што је изузетна ствар и за Албанију, и за Србе, али и за Бошњаке”, истакао је председник Србије.

Додао је да се ради о „увезивању” ових земаља.

„То хоће ли нас примити у ЕУ, то је једно питање, а шта је то што можемо сами да урадимо за себе, за своје народе, да градимо структуру… Један од пројеката је веома важан за нас, о коме сво време разговарамо и са Европом, а о којем ћемо додатно разговарати и са Американцима, то је пруга Београд-Сарајево”, рекао је Вучић.

Додао је да је за Србију важно то што ће у Београду бити отворена канцеларија Америчког развојног фонда, што се очекује у наредним месецима.

Упитан да ли је у Вашингтону било речи о БиХ, председник Србије је рекао да се у Вашингтону говорило свеукупно о региону, али да се, пре свега, говорило се о односима Београда и Приштине.

„Ако ме питате да ли се говорило о специфично нечему у БиХ – не, није, нити је то било чија намера. А не мислим да је то и било какво очекивање (српског члана Председништва БиХ Милорада) Додика. Србија поштује интегритет БиХ, као што поштујемо интегритет Републике Српске унутар БиХ. Ми с тим немамо никакав проблем”, казао је Вучић.

Коментаришући реакције из Русије на споразум из Вашингтона, попут оне коју је изнела портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова, он је казао да осам година слуша како је Србија „слуга Русије”.

„Не, ми водимо рачуна о себи и својим интересима. Русија је наш пријатељ. Ми имамо добре, одличне односе с Русијом. Али, ми представљамо своју малу земљу с Балкана, њом се поносимо, њу волимо и, као што сте видели, на нешто што се догодило, а што нисмо сматрали да је пристојно и примерено, одговорили смо снажно”, казао је Вучић.

Додао је да је захвалан руском руководству које се одмах извинило.

„Наш посао је да чувамо независност, слободу, а то је, пре свега, важно за слободу у доношењу одлука, а не у томе колико ћете да вичете, некога вређате, претите… Ја сам задовољан што је Србија самостална и слободна у сопственом одлучивању”, истакао је председник Србије.

Потписивање споразума у Вашингтону, 4. 9. 2020. (Фото: Леа Милис/Ројтерс)

Он није желео да коментарише дешавања у Црној Гори, додавши да му је жао због великих тензија.

„Жао ми је због тога што неки људи увек када је то потребно у свему пронађу Србију. Али, да будем искрен, нисам заинтересован да ни на који начин на такве ствари одговарам”, навео је Вучић.

Он је истакао да Србија жели добру сарадњу са Црном Гором „ко год је данас и ко год био сутра на власти”.

„Мини Шенген” најбољи за цео регион

САРАЈЕВО – Председник Србије Александар Вучић нагласио је у интервјуу за сарајевски Дневни аваз да никада неће одустати од идеје за коју мисли да је лековита и најбоља за цео регион, а то је „мини Шенген”, којем ће се, према договору из Вашингтона, прикључити и Приштина.

Истиче да је направљен веома добар споразум, уз чињеницу да, када се то ради са Американцима, онда се барем зна да ће постојати утицај на другу страну да се те ствари спроводе у дело.

„Мислим да је то за нас веома важно и ми морамо на такав начин да се постављамо. Од пресудног значаја је шта ћемо и како да радимо у економији”, рекао је Вучић.

У разговору за сарајевски лист, који је иначе раније оценио да је српски председник изашао као победник из Вашингтона, Вучић је указао да људи често више верују својој емоцији, навијачкој страсти, а мање чињеницама, али да он не жели да исход састанака у Белој кући приказује као да је Београд надиграо или победио…

Не би требало, истиче Вучић, да са Албанцима имамо непријатељски однос, већ је важно да има много тога доброг што се тиче економских споразума, протока робе, људи и услуга, преноси Танјуг.

„После дуго времена, Приштина је пристала да учествује у ономе што ми називамо ‘мини Шенген’, што је изузетна ствар и за Албанију, и за Србе, али и за Бошњаке”, истакао је Вучић.

Та иницијатива омогућава, наводи, озбиљне уштеде, само од договора да камиону чекају 24 сата мање него сада, а тиме се помаже привредама земаља и показује колико економије могу да напредују.

Нису безначајне, истиче председник Србије, ни радне дозволе које би важиле у чланицама иницијативе.

„То су хиљаде ствари које обичним људима олакшавају живот, које им дају право на наду да ће живети у миру. То ће стабилизовати и цео регион. А да не говорим да смо договорили значајне инфраструктурне пројекте, попут аутопута Ниш-Приштина”, подсетио је Вучић.

У том контексту, споменуо је и значај железничког саобраћаја, истичући да ће бити урађена реконструкција пруге Ниш-Приштина, после чега ћемо и за путнички и за теретни саобраћај имати комплетну инфраструктуру, све до Тиране и Драча.

Указао је и на значај пруге Београд-Сарајево, правац који је деценијама запостављан.

„Као да је неко желео да Србија и БиХ увек буду раздвојене, између осталог – и лошим путем. Ми ћемо даље разговарати о прузи Београд-Сарајево, што мислим да је много реалистичније од неких сувише скупих пројеката, који се везују и за друге земље и за друге делове нашег региона”, најавио је он.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Која поган од човека!!! Не само да је погазио Устав, вољу грађана, нарушио територијални интегритет, одрекао се суверенитета над територијом Србије, закомпликовао односе са Русима, Кинезима, муслиманима, понизио целу нацију својим неодговорним понашањем и субмисивним ставом, већ нас, у свом кловновском маниру, лаже и маже и убеђује да је то што нас издаје, продаје и убија, за наше добро. И то што назива “мини Шенгеном” само је начин да Албанци имају слободан проход за насељавање и отимање остатка Србије. Има ли Срба у Србији?

  2. Лажовчина, као и обично, лаже.

    Гордана, ДА, има Срба и стаћемо му (им) на реп, само је питање времена.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading