Александар Лукашенко: Не дам власт, нису ме због тога изабрали

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да неће предати власт, јер га народ није због тога бирао

Александар Лукашенко (Фото: Спутњик/Николај Петров)

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да неће предати власт, јер га народ није због тога бирао.

„Желим да вам кажем као човек, да не бисмо имали неке недоречености. Често ми се замера да ‘се он неће одрећи власти’. С правом се замера. Народ ме није изабрао због тога“, нагласио је белоруски лидер приликом представљања новог државног тужиоца земље, Андреја Шведа, преноси државна агенција Белта.

Лукашенко је додао да се власт не даје да би се узела, бацила и дала.

„Средином 1990-их власт се ваљала у блату, о њу су брисали ноге. Многи од вас памте тај период. И не желим да се Белорусија врати у то време. Стога нико неће бацити власт у блато, како они траже“, истакао је белоруски председник.

Протести у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 10. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар