Славка Којић: Лаж као средство напада на Русију

У случају наводног тровања блогера Наваљног, Немачкa није предузела мере предвиђене међународном Конвенцијом о забрани хемијског оружја

Славка Којић (Извор: ФСК)

Шта највише боли неолиберални Запад?

Економски и сваки други напредак Русије.

Међутим, Русија незадрживо напредује као велика светска сила у сваком погледу, што очигледно изазива велико незадовољство, чак и бес на другој (западној) страни, навикнутој да само она влада целим светом, отворено или прикривено повлачећи све конце широм планете.
Покушаји подметања ногу и убацивање клинова у точкове Русије се одвија све отвореније, сејањем лажи које се сада више ни не покушавају замаскирати било каквом обландом истине. Нажалост, када су у питању међународни односи између различитих држава, поједине западне земље, користе отворену лаж, сматрајући је легитимним средством за остваривање властитих циљева. Због тога се лаж више ни не скрива, већ се отворено пласира, рекло би се чак бахато и безобразно, вређајући интелигенцију сваког човека, а о интелигенцији професионалаца из одређених области, да се и не говори. На овај начин се шаљу јасне поруке светској јавности о томе ко себе сматра још увек светским газдом и шерифом и ко је тај ко отворено може да крши међународно право, а да при том не даје никакво, колико толико сувисло објашњење, за своје лажне тврдње и оптужбе.

Иза тврдње немачке владе да је руски блогер Наваљни наводно отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „НОВИЧОК“, у суштини стоје политичке струје Немачке наклоњене САД и њиховом неприкосновеном утицају у Западној Европи, пре свега у Немачкој, као најмоћнијој земљи ЕУ.

Случај Новичок 2 је, по свој прилици, смишљен ради истовременог постизања више циљева: прво, да се још једном покуша уздрмати пројекат „Северни ток 2“, путем подела и сукобљавања унутар немачке елите и уопште немачког друштва, затим ради покушаја одвраћања Русије од „уплитања“ у збивања у Белорусији и препуштања њене судбине Западу, а могуће и као средство утицаја на гласачко тело у Русији поводом регионалних избора који убрзо следе у тој земљи.

Алексеја Наваљног на носилима пребацују до болнице у Омску (Фото: ЕПА)

Саопштење које је дала немачка влада у вези са „тровањем“ руског блогера одмах је подржано од стране власти Велике Британије, која је иначе родоначелник свих лажи везаних за нервни гас „Новичок“, а које лажи се, видимо, и дан данас репродукују без устезања, уз отворено кршење основних начела међународног права.

Најјачи доказ да се ради о обичној и провидној лажи говори чињеница, на коју указују руски стручњаци, која се односи на тврдњу да нервни гас не може да отрује само једног путника у авиону, а да при том нико други у том истом авиону не пострада. Да се заиста радило o тој токсичној хемијској супстанци, како се тврди у Немачкој, јасно је да би пострадао много већи број људи, а не само један путник!

Основно је правило прописано Конвенцијом о забрани развоја, производње, складиштења и коришћења хемијског оружја и о његовом уништавању да државе чланице треба да кад год је то могуће, уложе прво све своје напоре да разјасне и реше, путем размене обавештења и међусобних консултација свако питање које може изазвати сумњу у погледу поштовања Конвенције, или које изазива забринутост у вези са неким односним питањем које се сматра нејасним. Она држава чланица (Конвенције) која од друге државе чланице прими захтев за разјашњење неког питања за које држава чланица која упућује захтев верује да изазива одређену сумњу или забринутост, доставља што пре је могуће оној држави чланици која упућује захтев, а најкасније десет дана од пријема тог захтева, обавештење које је потребно да се одговори на сумњу или забринутост, уз објашњење о томе на који начин пружена информација решава то питање (чл. 9 Конвенције).

У случају наводног тровања блогера Наваљног, Немачка која га је из нејасних разлога и побуда хитно преузела како би се лечио у тој земљи, уз врло помпезну медијску пропраћеност транспорта болесника који је извршен на изузетно високом нивоу (посебан лет авионом који је био обезбеђен за те сврхе, колона полицијских и других возила која су пратила санитетско возило, светла, ротације, севање блицева и све што уз то иде) није предузела мере предвиђене међународном Конвенцијом и за сада се није обратила Русији са захтевом за разјашњење случаја блогера Наваљног, па Русија није ни била у могућности да, у складу са цитираном одредбом Конвенције, пружи одговарајућу документацију, лекарске и лабораторијске налазе ради заједничког расветљавања целог случаја од стране мешовите стручне комисије, која је требало да се формира од стране обе земље. Једино на тај начин би се обезбедила објективна анализа случаја, правилно утврђивање чињеница и доношење исправних закључака. Међутим, некоме очигледно не одговара објективна и непристрасна анализа, нити утврђивање истине, па Русији услед тога није ни пружена могућност да оповргне изнете тврдње о наводном тровању Наваљног.

Новичок и Наваљни (Илустрација: Index.hr)

Немачка влада је цео поступак прописан Конвенцијом заобишла, исто као што га је својевремено била заобишла и влада Велике Британије у случају „Скрипаљ“, из чега се може закључити да игнорисање међународне Конвенције о забрани развоја, производње, складиштења и коришћења хемијског оружја и о његовом уништавању и уопште кршење међународног права постаје матрица преко које се атакује на Русију, са циљем да се она истисне из Европе и маргинализује њен значај.

Наш народ каже „у лажи су кратке ноге“, па верујемо да је домет и ове лажи о наводном тровању блогера Наваљног такође кратак, о чему су свој коначан суд већ донели грађани широм Европе, укључујући и грађане СР Немачке, чија влада је нажалост била саучесник лажи у актуелном атаку на Русију.

Славка Којић је адвокатCategories: Да се ја питам

Tags: , , ,

1 reply

  1. Када су раскринкали лажи око убиства Кенедија,пласирана је прича о Теорији завере,данас то нико не користи,користи се fake news када се и то искористи пласираће се нешто ново,али старо остаје,а то је да Руси и даље користе један те исти отров,онолика земља,онолики научници,а они користе отров од пре 50 година,мислим стварно…

Оставите коментар