Владета Јанковић: Косово ће за годину дана постати члан УН

Све државе, посебно Русија и Кина, у Вашингтонском споразуму видеће оно што он јесте – капитулација Србије пред америчким притиском, рекао некадашњи амбасадор

Владета Јанковић (Фото: ФоНет/Огњен Стевановић)

Некадашњи амбасадор СР Југославије и Србије Владета Јанковић оценио је данас да ће захваљујући споразуму потписаном у Вашингтону, Косово за годину дана постати члан Уједињених нација.

Јанковић је за портал Директно казао да ће се то догодити због тачке споразума у којој се каже да се на годину дана ставља мораторијум на активности Србије у прилог повлачењу признања независности Косова, с тим што Косово годину дана неће тражити пријем у међународне организације“.

„То значи да ће се догодити тачно оно што ми никада и нипошто нисмо смели да дозволимо, а то је да ће Косово за годину дана постати члан Уједињених нација. Не заборавимо да предстоје признања независности до сада уздржаних или нама наклоњених земаља, што значи потребан број гласова у Генералној скупштини“, казао је он.

Он је казао да ће све те државе, истичући посебно Русију и Кину, у том документу видети „оно што он јесте“, према његовим речима, капитулацију Србије пред америчким притиском.

Јанковић је навео да је председник Србије Александар Вучић политички и етички посматрано у име Србије „потпуно попустио пред Вашингтоном“ и „ружно изневерио савезнике којима се клео на верност и братство“.

„Он је своју земљу довео у немогућ положај и тиме што је, како се то каже, ‘сва јаја ставио у једну корпу’“, рекао је Јанковић.

Према његовој оцени, права сврха тог документа је предизборна кампања коју води председник САД Доналд Трамп и чин потписивања послужиће „само његовој промоцији“, наводећи да је све изведено на њихову корист, а на штету обеју уговорних страна, посебно српске.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 5. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. Свашта сам видео и чуо,али како ће реаговати на све ово за годину дана они који сваки свој коментар почињу са НАШ ПРЕДСЕДНИК,е то да видим и чујем и све сам видео.

Оставите коментар