Александар Вучић: Меркелова ме охрабрила пред Вашингтон и Брисел

За један рационалан и прагматичан приступ смо добили подршку од немачке канцеларке и свих других, рекао председник Србије

Александар Вучић (Фото: Бета)

Председник Србије Александар Вучић пренео је новинарима на Бледу да је имао данас одличан телефонски разговор са немачком канцеларком Ангелом Меркел, као и да га је охрабрила пред пут у Вашингтон и Брисел.

„Дуго нисмо имали такав разговор један на један, кад кажем дуго мислим на неколико месеци било лично или телефонски, а разговарали смо пре свега о КиМ и путу Србије ка ЕУ.

Захвалио је Меркеловој на помоћи коју Немачка пружа Србији.

Вучић је рекао да је она поновила исто што је рекла после конференције у Паризу, где су били и Хоти и други, како он све више користи искуство и показује мање емоција и додао да ће се трудити да тако и настави, јавља Танјуг.

„Охрабрила ме пред пут у Вашингтон и Брисел и сада са свом енергијом и подршком коју имам од стране нашег народа, уз овај разговор са Меркеловом, још са чвршћим ставом путујем на та два важна места, Вашингтон и Брисел”.

Вучић је додао да су констатовали колико је значајан споразум који је недавно потписан са немачким министром за привреду и енергетику Алтмајером.

Отворен и искрен састанак са Лајчаком

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је на Бледу имао отворен и искрен састанак са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог између Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, којем је захвалан што говори о нормализацији односа.

Вучић је новинарима на Бледу рекао да је Лајчаку рекао који су циљеви Србије, а то је, додаје, пре свега испуњавање Бриселског споразума, односно формирање Заједнице српских општина.

„Веома поштујем што Лајчак говори о нормализацији односа. Та нормализација односа је и правно и политички другачија од онога што говори Приштина и неки други”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Говорили су, додаје, и о компромисном решењу између Београда и Приштине, како доћи до тог решења, како да се Србија избори за своје интересе, како Србију увести у ЕУ и како обезбедити грађанима Србије да буду успешнији.

Приметио је да се сваки политички разговор на крају сведе на економију, те је, истиче, и тема која се највише провлачила данас на Бледском форуму била управо економија.

Вучић је навео да се говорило о томе како ће напредне економије имати пад од 10 одсто, земље централне Европе од шест одсто, док ће, каже, Србија имати најбољу економију у Европи.

Очекује да ће стопа раста у Србији бити око нуле, што је, наводи Вучић, изненадило синоћ на вечери неке европске званичнике.

Подршка за рационалан и прагматичан приступ Београда дијалогу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Београд у разговорима са Приштином прихватити језик аргумената, али да неће прихватити језик уцена, те да је од немачке канцеларке и регионалних лидера добио подршку за рационалан и прагматичан приступ дијалогу.

Упитан шта очекује од предстојећих разговора представника Београда и Приштине у Вашингтону, а потом и у Бриселу, Вучић је рекао да Београд жели да настави дијалог са Приштином под окриљем Брисела, а да се на састанак у Вашингтону иде како би се разговарало о важним економским темама.

„Верујем да је могуће да постигнемо договор о овим питањима која су значајна за Србе и Албанце на КиМ и која су значајна и за Београд и за Приштину”, рекао је Вучић новинарима на Бледу, где је учествовао на 15. Бледском стратешком форуму, јавља Танјуг.

Како каже, данас је имао добре разговоре са немачком канцеларком Ангелом Меркел, као и председником и премијером Словеније, којима је изнео српске ставове.

„Они добро разумеју каква је ситуација у региону. За један рационалан и прагматичан приступ смо добили подршку од немачке канцеларке и свих других”, рекао је Вучић.

Он је навео да је са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком разговарао о детаљима и да је договорено да се 27. септембра поново виде, након чега се очекује интензивирање разговора у Бриселу.

„Ми се никад нисмо плашили разговора и дијалога и тиме смо показали нашу снагу, а не слабост”, рекао је Вучић.

Очигледно да се рађају нова виђења Европе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након учешћа на 15. Бледском стратешком форуму, да је очигледно да се рађају нова, другачија виђења ситуације у Европи.

„Ја сам као представник релативно мале земље био уздржан по тим питањима, али сам указао на двоструке аршине и лицемерна решења, очекујући поштовање ЕУ, које ми указујемо према њој, у жељи да будемо део ЕУ што је могуће пре”, рекао је Вучић новинарима после панела на којем је учествовао са више европских лидера.

Он каже да се на панелу много тога могло прочитати и између редова.

„Присуствовао сам многим панелима, некада је то добијање медијског простора, некад губљење времена у правом смислу те речи, а ово је било све само не то. Овде је могло много тога да се чује, види и осети”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Он је навео да је бугарски премијер Бојко Борисов говорио сасвим искрено о томе да није постојало солидарности у Европи, што је, подсећа Вучић, он говорио на почетку пандемије корона вируса.

„Кад сам ја то говорио на почетку пандемије, оно што је данас Бојко рекао, цела Европа ми је скочила за врат, а данас је то рекао и Борисов”, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је премијер Чешке Андреј Бабиш на панелу рекао да би Бугарску, Румунију, Хрватску и Србију одмах требало примити у Шенген, што би, како је рекао председник Србије, за грађане и привреду значило много, пре свега прекогранични промет без ограничења и зараду економије.

Додао је и да је премијер Мађарске Виктор Орбан са пуно поштовања говорио о Србији и о важности уласка Србије у ЕУ, и због безбедносног аспекта.

„Он је изнео идеју говорећи да Европа заостаје с војском, јер се сва важна технолошка достигнућа везују за велики напредак војне индустрије”, рекао је Вучић.

И пољски премијер Матеуш Моравијецки оштро се, каже, супротставио модератору панела по питању владавине права, указавши да постоје двоструки аршини.

„Он је рекао ‘чекајте, када ви батинате и хапсите 300 људи, онда је то демократија, кад други ухапсе мање и не пребијају на такав начин, онда је диктатура’”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је на Бледу имао добре разговоре са словеначким премијером и председником Јанезом Јаншом и Борутом Пахором и да мисли да су решени одређени проблеми.

„Мислим да смо добро разговарали о будућности целог региона и важно је да у Словенији имамо савезника”, рекао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

 1. Кад га Ангела учврсти, има у ставу чврст да буде и дуже од два важна састанка.
  Ма има да буде још чвршћи и ретроактивно, и до Првог бриселског споразума ако треба.

  Она се није огласила о садржини разговора као што је то учинио Лајчак, који нам је заиста, заиста олакшао читање овог извештаја о учвршћивању са Бледа.
  (http://stanjestvari.com/2020/09/01/miroslav-lajcak-rokove-nemamo-ali-imamo-crvene-linije-za-pregovore/)

  Тако смо сазнали како изгледа један „отворен и искрен састанак“:
  „Већ сам обавестио Вучића и Хотија да ћемо динамизовати процес и чешће се састајати, па да треба да се спреме да више времена проводе у Бриселу јер је то процес…“

  Да се наслутити и учвршчујућа реченица: „У Вашингтон носите само свеске у коцке – тамо вежбате математику. И само обичне оловке – хемијске и пенкала nicht. Кeine потисивање.“

  Тако га учвршћује „фон Ловћенберг III“, јер „је кључна ствар да постоје три партнера у процесу (дијалога) – Београд, Приштина и ЕУ“, па је потреба за чврстоћом јасна.

  Скрећем пажњу и на редослед, мада је можда понеком учеснику баш тако Мило:
  Београд – Приштина – ЕУ. Зар БГ-у да су сви одостраг а Приштини само ЕУ?

  Е то већ може да наштети процесу (дијалога), нарочито кад се укључи и Вашингтон (што девојци срећу квари) укључи. Он је учвршћен до Зла бога.
  Јесте да треба процес (дијалога) да издржи али треба и процес (дијалога) издржати.
  Сви можемо да чујемо колико је тешко, тешко, тешко…

  Треба апеловати на надлежне за процес (дијалога) да буде премештања и да се почне са „шарај мало“, макар било и у свеске на линије. Ваља претрајати овај процес (дијалога) и не липсати до зелене траве: „нормализација односа, могућност нормалног живота, размена људи и роба, као и економске користи, а највећа предност“, како вели Лајчак, „јесте чланство у ЕУ.“

  Мираз смо спремили, ово је прилика која се не пропушта, нарочито не за трећи брак и ако сте приде „релативно мали“.

  Јер „нико нема што ЕУ имаде“, само да га се употреби адекватно:
  „Имамо нешто што нико други нема, али морамо то да користимо адекватно. Не даје се чланство у ЕУ бесплатно, али негирањем онога што имамо, негирали бисмо нашу јединственост. Морамо да будемо паметни и користимо нашу највећу предност, а то је перспектива ЕУ”, рекао је Лајчак.

  Сад се ето и учврстило што треба, само нек је што чвршћи у процесу (дијалога), да не лане неко са младине стране.

  А и ако лане, спремне су и демократија и диктатура (није све у чврстини, нешто је и у броју и начину):
  „‘чекајте, када ви батинате и хапсите 300 људи, онда је то демократија, кад други ухапсе мање и не пребијају на такав начин, онда је диктатура’“.

  Они мисле да је њему лако „са свом енергијом и подршком“ коју има „од стране свог народа“.
  И то је, такође, прилично тешко, тешко, тешко.

  Кад се човек до миле воље начита Лајчака(&К) буде му онда јасније о чему наш учесник у процесу (дијалога) говори: „Присуствовао сам многим панелима, некада је то добијање медијског простора, некад губљење времена у правом смислу те речи, а ово је било све само не то. Овде је могло много тога да се чује, види и осети“.

  Ма само нек је што чвршћи у процесу (дијалога), ако треба променићемо и свест.

Оставите коментар