Митрополит Амфилохије: Патријарх Гаврило Дожић почиње да се слави у Митрополији као исповједник

Ја се надам да ће моји Морачани и Ровчани наставити то свето дјело Светога исповједника патријарха српскога Гаврила Дожића, рекао митрополит црногорско-приморски

Митрополит Амфилохије и Васиљ Јововић (Фото: Јован Д. Радовић/Митрополија црногорско-приморска)

Данашњим предавањем у манастиру Морача на тему „Седамдесет година од упокојења Патријарха Гаврила Дожића“ и промоцијом његових „Мемоара“ завршена је овогодишња културно-духовна, седма по реду манифестација „Трг од ћирилице“.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије говорећи о биографији патријарха Гаврила Дожића је рекао да је он био први Митрополит пећки након укидања Пећке патријаршије 1766. године.

„Он је обновитељ и Пећке патријаршије. И оно што је много значајно да овдје кажемо је да је краљ Никола приликом ослобађања Метохије њему предао кључеве манастира Дечана и Пећке патријаршије“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Митрополит Амфилохије на манифестацији Трг ћирилице 2020. (Фото: Јован Д. Радовић)

Рекао је да је Гаврило Дожић као Митрополит црногорско-приморски обновио задужбину Петра Другог Ловћенског Тајновидца – цркву Светог Петра Цетињског на Ловћену.

Додао је да проклетство на данашњој Црној Гори стоји од седамдесетих година двадесетог вијека, када су по други пут срушили ловћенску цркву и када су испунили оно што је хтио да ради краљ Александар.

„Али краљ је био хришћанин, па је послушао Митрополита Гаврила. Није подигао Мештровићев маузолеј на Ловћену, па је послије, из љубави према браћи Хрватима, за утврђење заједништва ондашње несрећне Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца на Авали срушио град и подигао споменик Незнаном јунаку“, подсјетио је Владика Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је рекао да ће у Митрополији црногорско-приморској од данас Патријарх Гаврило бити прослављан као Свети исповједник Патријарх српски Гаврило.

„А то ће бити и наш предлог да буде у читавој Српској Цркви“, казао је он.

Владика је прочитао текст који ће бити уграђен у темељ капеле у патријарховим родним Врујцима, која ће бити изграђена у славу Божију и у част Светога исповједника Патријарха српскога Гаврила Дожића, као копија срушене ловћенске цркве Светог Петра Цетињског.

Патријарх Гаврило Дожић (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

„Ја се надам да ће моји Морачани и Ровчани наставити то свето дјело Светога исповједника патријарха српскога Гаврила Дожића, ако желе да наставе и дјело својих предака од времена Стефана Вукана, оснивача ове лавре“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Драгиша Дожић је рекао да Патријарху Гаврилу припада челно мјесто у братству Дожића – Меденица.

„Он је својим рођењем свој завичај и своје братство уписао у европску и свјетску историографију“, рекао је он

Историчар др Васиљ Јововић рекао је да је Патријарх Гаврило Дожић живио је и дјеловао током значајних и великих историјских дешавања по српски народ и да се ради о једној од најграндиознијих личности у српској историји.

Одломке из мемоара Патријарха Гаврила читао је свештеник Никола Радовић, а у умјетничком дијелу програма наступили су чланови Црквеног хора „Свети апостол Марко“ из Подгорице и Симонида Ракочевић из Грачанице.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Јован Д. Радовић

Опрема: Стање ствари

(Митрополија црногорско-приморска, 28. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

 1. Митрополит Амфилохије је рекао да ће у Митрополији црногорско-приморској од данас Патријарх Гаврило бити прослављан као Свети исповједник Патријарх српски Гаврило.
  „А то ће бити и наш предлог да буде у читавој Српској Цркви“, казао је он.
  ++++
  И наставио, а ако га Свети архијерејски сабор не канонизује, ништа онда.
  За нас је светитељ, и тачка.
  Славићемо га ми, у нашој митрополији.
  И неће бити први кога тако славимо.

  2
  4

Оставите коментар