Марко Ђурић: Тешки и непријатни разговори у Бриселу

Морали смо да се суочимо са тврдњама друге стране да тобоже нема проблема несталих и интерно расељених, са негирањем тврдње да на КиМ постоји 18.000 узурпираних кућа и станова, рекао Ђурић

Марко Ђурић (Фото: Танјуг/З. Ж.)

БРИСЕЛ – Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је вечерас да су разговори у Бриселу са представницима привремених приштинских институција били тешки и непријатни јер су представници Београда, како је навео, морали да се суоче са тврдњама да нема проблема интерно-расељених и избеглих лица и са негирањем навода да на КиМ постоји 18.000 узурпираних кућа и станова.

Ђурић је рекао да је у Бриселу данас, у оквиру наставка дијалога на експертском нивоу, разговарано о питањима несталих, интерно расељених и прогнаних, као и о економској сарадњи.

Он је додао да је поменуто и питање нарушавања заштићене зоне код манастира Виски Дечани, као и Заједнице српских општина.

„Поменули смо и недавно угрожавање манастира Високи Дечани и заштићене зоне око манастира. Ставили смо акценат и на потребу за што скорије спровођење Заједнице српских општина истичући да је у периоду од протеклих неколико година, како није спроведена ЗСО, српски народ био лишен колективних, политичких, економских и социјалних права, што је довело до миграције једног дела наших људи према централној Србији и угрозило њихов опстанак на КиМ”, рекао је Ђурић.

Ђурић је нагласио да су ово били тешки разговори.

„По много чему непријатни јер смо морали да се суочимо са тврдњама друге стране да тобоже нема проблема несталих и интерно расељених и избеглих лица, са негирањем тврдње да на КиМ постоји 18.000 узурпираних кућа и станова, што се чак помиње и у извештајима ОЕБС-а и са тврдњама да не постоји ниједна једина, да је свака особа која је хтела да се врати на КИМ до сада могла то да уради, али да се Срби нису вратили јер нису желели”, навео је Ђурић.

Он је додао да се делегација Србије данас борила за српске интересе, кроз решавање проблема и животних питања обичних људи.

„А животно питање наших људи на КиМ је да се сазна судбина више од 500 несталих Срба”, рекао је Ђурић.

Он је навео да то не може да се сазна без отварања архива терористичке ОВК.

„Ми не желимо да на брзину прелетимо преко свих тих тема и да издамо неку политичку декларацију зато да би се рекло да смо се о нечему договорили, ако нисмо стварно решили проблеме људи”, рекао је Ђурић.

Он је додао да Србија не жели да гура ствари под тепих.

„Ми желимо стварно решавање проблема људи на Косову и Метохији и зато смо овде посвећени нашим временом, енергијом, трудом и експертизом институција државе Србије које стоје иза државне делегација Србије овде у Бриселу”, поручио је Ђурић, преноси Танјуг.

Ђурић је најавио да ће се технички разговори наставити и пре наредног састанка на нивоу председника и представника покрајинских институција.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар