АФП: Србија се не изјашњава о подизању ограде на граници са Северном Македонијом

Ограда се подиже на јужној граници у близини званичног граничног прелаза и мигрантског кампа на македонској страни, јавио фотограф агенције Франс прес

Подизање жичане ограде (Фото: НВО Легис)

Влада Србије одбила је да коментарише градњу ограде на својој граници са Северном Македонијом, која је прелазна тачка за мигранте који пролазе кроз балканске земље, пренела је данас француска агенција Франс прес.

Ограда се подиже на јужној граници у близини званичног граничног прелаза и мигрантског кампа на македонској страни, јавио је фотограф те агенције.

Прву вест о огради почетком недеље је пренео Радио слободна Европа (РСЕ), док је Министарство унутрашњих послова Северне Македоније навело локалним медијима да је ограду српска страна поставила на своју територију.

Из Министарства спољних и унутрашњих послова Србије нису желели Франс пресу да коментаришу ту вест.

Србија се налази на балканској рути миграната, која је званично затворена 2016. године, али хиљаде миграната и даље покушава да тим путем стигне до западне Европе.

Портпаролка Европске комисије Ана Писонеро изјавила је да Европска унија финансијски подржава Србију у решавању мигрантске кризе али то не подразумева „градњу неке ограде“.

Локални званичник Прешева Висар Мехмети потврдио је да је у току градња ограде и додао да је упутио захтев влади за даља појашњења али није добио одговор.

Високи комесаријат УН за избеглице (УНХЦР) у Београду изјавио је Франс пресу да Србија има „суверено право да контролише своје границе“ као што има и обавезе да поштује процедуре захтева за азил.

Опрема: Стање ствари

(Бета, 22. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Кога брига за ох+граду, кад је дозвољен прелазак само на граничним прелазима?

Оставите коментар