Вучић прихватио Гренелов позив за разговор у Вашингтону

Србија није у позицији, а и не би било добро да је у позицији да одбија разговоре, рекао председник Србије

Александар Вучић (Фото: Танјуг/РТС)

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће Београд учествовати у разговорима у Белој кући, које је за 2. септембар најавио специјални изасланик председника САД Ричард Гренел, и истакао да Србија није у позицији да одбија разговоре.

Навео је да је разговарао са Гренелом и да ће теме састанка бити економске, што су, каже, важне теме за Србију.

„Србија није у позицији, а и не би било добро да је у позицији да одбија разговоре”, рекао је Вучић за ТВ Пинк, преноси Танјуг.

Додао је да је питање зашто је Гренел употребио термин „преговори”, питање за америчког дипломату.

„Они су и пре неки дан рекли да подржавају преговоре под окриљем ЕУ. Али, да не улазим у њихове односе. Сувише смо мали да бисмо то могли себи да допустимо”, рекао је Вучић.

Додао је и да САД, као и већи део ЕУ и бриселске администрације дијалог увек посматрати као дијалог две независне земље.

Не наоружавамо се да бисмо нападали, него да сачувамо мир

Србија се не наоружава да би неког нападала и са неким ратовала, већ да би сачувала мир и стабилност, што су за нас највише вредности, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Упитан како коментарише то што су и Албанци набавили беспилотне летелице какве имају САД, Вучић је гостујући на ТВ Пинк рекао да оне нису баш сличне онима које смо ми набавили пошто су њихове извиђачке, а наше борбено – извиђачке, као и да је Албанија само поручила те летелице које ће да стигну тек до краја 2022. године.

Вучић истиче да се Србија не припрема да напада неког, већ да би спречила агресију на нашу земљу, јер ће то много теже пасти неком напамет ако смо добро наоружани, пренео је Танјуг.

Азербејџану смо продали 10 пута више оружја него Јерменији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је веома тешко супротставити се онима који желе по сваку цену да нанесу штету својој земљи, као што је то случај са извозом српске одбрамбене индустрије где је запослено око 17.000 људи, чија се егзистенција, као и њихови породица, тако доводи у питање.

Не разуме, каже, нападе на српску наменску индустрију.

„Када продајемо оружје, поставља се питање што смо, рецимо, продали Јерменији, раније што смо дали пољској фирми када смо знали да је за Украјинце”, казао је Вучић гостујући на Пинку и запитао да ли Србија треба да има своју одбрамбену индустрију.

Он је рекао да смо Азербејџану продали 10 пута више оружја него Јерменији, пренео је Танјуг.

Истиче да ако желимо да наша одбрамбена индустрија ради да морамо да некоме да продајемо наше наоружање.

При том се, истиче, придржавамо се свих међународних сертификата у које земље сме да се извози наоружање.

„Мене интересују само наше фабрике и одбрамбена индустрија и наша војска. Шта год да урадите нећете удовољити људима. Не могу да разумем да неко ради ту причу о Крушику, а шта је била њена суштина тог напада, ево ни ја се не сећам – ваљда да је неко добио као приватна компанија то по нешто нижој цени него да је то радила државна фирма и резултат је био да је препуштен посао бугарским компанијама уместо Крушику”.

Председник Србије додаје да у Крушику ради око 3.000 људи и запитао како ће они са уништеном репутацијом да продају оружје, када људи са стране виде да немају углед у својој земљи.

У нову владу или СНС са једном странком или концентрациона влада

Председник Александар Вучић изјавио је данас да размишља о два концепта по питању владе – коалиција са једном странком или концентрациона влада, а да је, тренутно, ближи првом концепту.

„Један је концепт просте коалиције, са једном политичком партијом, али не бих говорио којом”, рекао је Вучић.

Други је, каже, због комплексности ситуације – таласа короне на јесен, питања КиМ, изласка из светске економске кризе – концентрациона влада, а да се за годину и по дана иде на парламентарне и остале изборе.

„Тренутно сам ближи првом концепту, али још ћу да мерим”, нагласио је Вучић, преноси Танјуг.

Додао је да „рачуна”, али не математички, већ политички, односно разматра шта се све дешава у свету, у Европи, како би било донето најбоље решење за земљу и грађане.

Радно време угоститеља биће продужено да би зарадили више

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће уколико буде добра епидемиолошка ситуација, не од сутра, већ од наредног викенда бити продужен рад угоститељским објектима до један сат, како би могли да зараде више новца.

Замолио је угоститеље да плаћају порез и посебно да издају ПДВ рачуне, пошто је добио, како је рекао, видео да су ужасни резултат из Пореске управе када су у питању пекаре, угоститељски објекти и самосталне трговинске радње.

„Много смо помогли, ми смо дали око 1.150 евра по раднику за пет месеци, а криза није баш трајала пет месеци и за то време нису радили можда 20 дана или током трајања ванредног стања. Не враћа се држави тако што се избегава плаћање пореза”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар