Ана Глигић: Примила бих руску вакцину, њихови молекуларни биолози су изванредни

Да је као носач био употребљен живи аденовирус, могло би да дође до компликација у организму. Када је чула да се ради о умртвљеном аденовирусу, Глигићева се смирила

Др Ана Глигић (Фото: лична архива)

Руска вакцина прошла је добре контроле и примила бих је, каже за Спутњик Ана Глигић, један од најпознатијих српских вирусолога и додаје да су руски молекуларни биолози изванредни.

Наша саговорница, која је, како нам је испричала, имала прилике и лично да се увери у стручност руских молекуларних биолога у Москви, али и у Америци, где су руски научници били носиоци посла, напомиње да је јако важно што је носач вакцине умртвљени аденовирус.

Да је као носач био употребљен живи аденовирус, могло би да дође до компликација у организму. Када је чула да се ради о умртвљеном аденовирусу, Глигићева се, како каже, смирила.

„Знам да аденовирус до сада није дао никакву компликацију, никада није дао ништа алармантно. Он је један слаб вирус у циркулацији. Сумњам да има човека који није долазио у контакт са њим. На носач је уграђен онај део короне који ће давати имунитет. Аденовирус као носач помаже да унесете ону компоненту циркулишуће короне која ће стимулисати стварање антитела“, објашњава Глигићева.

Нема потребе за тестирањем великог броја људи на вакцину

Број добровољаца на којима је вакцина тестирана, којих је, према изјавама руских стручњака, било 38, изазвао је сумњу у безбедност вакцине. Међутим, Глигићева каже да никада није била поборник тестирања вакцина на великом узорку.

„Мора се узети репрезентативан узорак и онда закључити колики је проценат чега. Наши тестирају на хиљаде. Нема потребе. Са великим тестирањем имате и могућност велике грешке“, објашњава она.

Узорак је, према њеним речима, могао бити и већи, али додаје да не верује да је вакцина тестирана само на толиком броју људи, јер је уверена да је вакцина против вируса корона настала као наставак рада на вакцини против САРС-а, која је замрзнута када је епидемија тог вируса прошла, а на њу је већ тестиран одређени број особа.

За разлику од класичних вакцина, руска вакцина против вируса корона је на носачу, што значи да је генетски модификована вакцина.

Класична вакцина производи се тако што се за њу користи ослабљени сој вируса који је изазвао проблем. Таква вакцина назива се жива атенуирана вакцина.

„Оне су најефикасније, али носе ризик да вирус који је ослабљен у неком организму испољи своје лоше особине, па не буде вакцине, него изазове болест. Те вакцине захтевају ригорозне мере у лабораторији и велике експерименте на људима. У тој контроли имате и фазу да људе заразите вирусом, да видите да ли је створено право антитело, да неће изазвати болест“, каже Глигићева.

За такву врсту вакцина треба две до три године, док се вакцине попут ове против вируса корона лако праве.

„Она се лако прави. Једноставно уградите, видите да је уграђено, прво је бризгате животињама. Ако изазову имунитет, пређете на људе. Ако добро осмислите шему на папиру, њу направите зачас. Молекуларни биолози то практично рутински раде“, каже Глигићева.
Због тога је најава да ће између августа и краја године бити произведено 200 милиона вакцина реална. Русија, према речима Глигићеве, има јако добре погоне за производњу вакцина.

„Моје прве специјализације биле су у Москви. Тамо сам боравила 1976, тамо сам била неколико пута позивана у Институт ’Умаков‘. На конгресима, све до скора, слушала сам Русе. Они су изванредни“, каже она.
Руска вакцина против вируса корона прва је у свету која је регистрована, а развили су је заједничким снагама истраживачи из Националног истраживачког института за епидемиологију и микробиологију „Гамалеј“ и руско Министарство одбране.

Како је изјавио директор „Гамалеја“ Александар Гинцбург, честице вируса корона коришћене за производњу вакцине не могу да наштете организму, јер је као носач коришћен умртвљени аденовирус.

Ана Глигић је међународно признати српски вирусолог. Она је за време епидемије великих богиња (вариоле вере), која је 1972. погодила Југославију, била шеф лабораторије Института „Торлак“. Била је на челу тима који је изоловао вирус великих богиња, а бавила се и истраживањима још опаснијег марбург вируса, који је такође изоловала.

Никола Јоксимовић

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 13. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Ангажовање око 50 хиљада сениор менаџера Немачке после 2000. да науче руске менаџере бизнису даје резултате. Људи нису свесни да је Русија у последњих 20 година обучила армију од око пола милиона менаџера у рангу са најбољим сениор менаџерима Запада.
  Русија је потпуно спремна да туче Запад на пословном плану јер има и кадрове и ресурсе. Ово са вакцином је тек почетак јер су изграђени моћни пословни кластери у разним областима.

 2. @Јанко, Ви верујете: “…Русија је потпуно спремна да туче Запад на пословном плану јер има и кадрове и ресурсе. Ово са вакцином је тек почетак јер су изграђени моћни пословни кластери у разним областима.“. Ако је ово са вакцином, како Ви кажете, тек почетак, онда – алал им ћуфте…
  Видите, Др. Глигић је изјавила да би примила руску вакцину упркос томе што уопште није тестирана у комплетном циклусу који захтева и III фазу на великом броју добровољаца, а о првим двема фазама (да ли је уопште било више од само прве?) уопште нема података да ли је, или није постојала контролна група… Шта рећи? Ово није питање шта се коме допада – па добро, да кажеш : chacun à son goût, и квит. Али – овде се ради о озбиљном питању: да ли прихватити ту, већ у Русији званично регистровану (??!!) руску вакцину за примену на милионима људи, а о којој ни најосновнији подаци нису објављени у стручној литератури? О I и II фази енглеске и кинеске вакцине такви подаци су објављени (https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31604-4/fulltext , и https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31605-6/fulltext ) а о томе постоји и више него јасан коментар у стручној литератури:
  https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31611-1/fulltext?dgcid=raven_jbs_etoc_email који јасно излаже у ком грму лежи зец.
  Чак и Кинези, који нису баш познати по својој отворености и искрености се нису либили да објаве своје податке. Који је разлог тог руског аутизма? О томе се може само нагађати – добронамерно, или не… али такво руско држање је неприхватљиво, а изјава др. Глигић је, нај-најблаже речено, лакомислена.

 3. Примићеш ти **** све што ти Лончарев закон пропише…

Оставите коментар