Купуј домаће – са Косова и Метохије!

Отворена је прва српска интернет продавница са Косова и Метохије – „Купуј са Космета“ у којој је из било код дела света могуће купити аутентичне производе из јужне покрајине

Фото: Спутњику уступила ХО Косовско Поморавље

Оригиналну интернет продавницу иницирала је хуманитарна организација „Косовско Поморавље“ у сарадњи са организацијом Дигитална Србија из Београда, која је пружила техничку подршку. На разумевање да производе са југа представе домаћем и страном тржишту наишли су и у Канцеларији за Косово и Метохију која је финансирала пројекат.

На посебном „рафу“ интернет продавнице су иконе рађене на дрвету и сувенири (Фото: Спутњику уступила ХО Косовско Поморавље)

Купуј са Космета, прва српска интернет продавница са КиМ

„На идеју смо дошли зато што смо стално на терену у Косовском Поморављу, Метохији, на територији целог Косова и Метохије, у разговору са људима који нешто производе видели смо да је највећи проблем пласман. А с друге стране, има пуно потенцијала за производњу било чега и да се од тога живи. Главно питање тих људи било је, како продати те производе. И тако смо дошли на идеју да покренемо интернет продавницу“, каже за Спутњик Никола Васић из организације „Косовко Поморавље“.

Он додаје да је њиховим активистима требало око пола године да прикупе све податке, да виде колико је произвођача, чиме се баве, шта и у којим количинама могу да понуде.

Хуманитарна организација „Косовско Поморавље“ потрудила се да се у понуди интернет продавнице нађу традиционални производи Срба са Косова.

Као свака продавница и „Купујмо са Космета“ сваког дана има акцију на одређене производе (Фото: Спутњику уступила ХО Косовско Поморавље)

Вино, иконе, одећа, књиге…

Сортирани су по областима, па је могуће одабрати органску храну, чувено метохијско вино, одећу, иконе и сувенире, рукотворине, па и књиге.

Портал има и посебан део који нуди такозвану куповину дана, производе који се продају по повољнијим ценама, па је тако данас на акцији могуће купити вино, мариниране вргање, ликер од малине, али и икону Свете Петке коју су израдиле неке вредне руке на Косову и Метохији.

Организација „Косовско Поморавље“ окупила је људе којима су помогли да схвате да оно што раде за своју породицу може да се претвори у посао, али и оне који већ имају брендиране производе.

Први артикл који је продат је чувено метохијско вино из Велике Хоче (Фото: Спутњик/Бранко Максимовић)

„У продавници има свега, могу да издвојим произвођача вина „Душа Метохије“ из Велике Хоче, који је у целом свету познат по производњи вина. Остали имају малу породичну производњу за локално тржиште. Ми смо препознали њихов потенцијал, помоћи ћемо да га прошире, али и своје производне капацитете. Они су то прихватили, људи на Косову немају посла, сналазе се. Ово је добар начин да ту остану и да живе од свог рада“, каже Васић.

Покренути младе произвођаче

Део пројекта је унапређење предузетничких капацитета младих из јужне покрајине. Они који имају добре идеје, а потребна им је подршка да покрену или разгранају посао, позвани су да се јаве.

Предност имају млади предузетници, занатлије, женска удружења и старије особе, а све у циљу да се економски развој и едукација усмере на виши ниво.

Продавница нуди и јестиве украсе за славски колач (Фото: Спутњику уступила ХО Косовско Поморавље)

Иако је тек отворена и нема рекламу, купци су већ свратили да виде шта се нуди, а неки су и пазарили.

„Прво смо продали вино из Хоче, затим је неко наручио љути ајвар, а отишле су и печурке из Новог Брда. Синоћ смо имали и једног интересантног купца из Француске, поручио је украсну мараму, чувени косовски вез. Драго нам је да су и наши људи из иностранства заинтересовани за производе са Косова и Метохије“, каже Васић.

Поред очувања српске културне и историјске баштине организација „Косовско Поморавље“ реализовала је много пројеката директне помоћи угроженим породицама, обнављају куће, помажу деци да се школују, а недавно су опремили вртић у Витини.

Помоћи Србима који живе на Косову и Метохији да тамо раде и остану могу сви, без велике муке, довољно је само да уђу у интернет продавницу, нешто купе и укључе се у акцију у којој, поред задовољства да су некоме помогли, могу и да уживају у јединственим производима из јужне српске покрајине.

Сенка Милош

Скраћивање наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 7. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар