Метју Палмер: У идеалном облику, споразум Србије и Косова доводи до признања

Мислим да је ирелевантно и ометајуће говорити о питањима као што је размена територија, поручио специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан

Метју Палмер (Фото: А. Васиљевић)

„Усредсређени смо на подршку процесу који предводи Европска унија, који би требало да доведе до споразума између Србије и Косова“, изјавио је Метју Палмер, заменик помоћника америчког државног секретара и специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан.

Тај став Палмер је изнео током разговора о приликама на Западном Балкану, који је организовао Балкан инсајдер – интернет портал који се бави темама везаним за подручје Балкана, пише Глас Америке.

Амерички дипломата је указао да би, како је рекао, у свом идеалном облику споразум Србије и Косова требало да доведе до узајамног признања две стране.

„Прича о размени територија, или било ком другом потенцијалном аспекту договора, скреће пажњу са кључног циља: да Србија и Косово и њихове владе седе и раде на проналажењу пута за нормализацију односа. Ми подржавамо тај процес – тако да мислим да је ирелевантно и ометајуће говорити о питањима као што је размена територија. Треба се посветити ономе што је потребно учинити како би учесници преговора напредовали ка свеобухватном споразуму којим би, једном заувек, била стављена тачка на спор“, рекао је Палмер.

У делу излагања о Србији и Косову, специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан подсетио је да су две стране обновиле разговоре које воде Европска унија и Мирослав Лајчак – кога је означио као драгог пријатеља и блиског сарадника.

„Драго ми је што је тај процес поново покренут. Недавно сам се овде у Вашингтону срео са Скендером Хисенијем – представником Косова у том процесу. Много посла је пред њима – стране учеснице преговора посвећене су остварењу напретка потребног за постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа. Такав споразум би ресетовао регион и охрабрио све државе Западног Балкана које су на путу чланства у Европској унији“, подвукао је Палмер.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 5. 8. 2020)

 Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар