Патријарх Иринеј: Олују обележавамо као трагедију, а браћа Хрвати као највећи тријумф

Патријарх је оценио да протеривање Срба које је у Хрватској почело 1941, у време фашистичке Независне Државе Хрватске, траје до „данас“

Патријарх Иринеј, Милорад Додик и Александар Вучић на годишњици обележавања „Олује“ (Фото: Топ портал)

Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј изјавио је вечерас да једина кривца протераног и убијеног српског становништва током грађанског рата у Хрватској била то што су етнички Срби и православне вере.

„(Олују) обележавамо као највећу трагедију, а наша браћа Хрвати славе као највећи тријумф у својој историји“, казао је Иринеј након парастоса на државној церемонији у Сремској Рачи, на тромеђи Србије, Хрватске и БИХ, поводом Дана сећања на страдале и прогнане Србе у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“ 1995. године.

Данас се обележава „тужан и трагичан догађај који је доживео српски, невини народ“ – рекао је о „Олуји“, током које је из Хрватске протерано више од 200.000, а убијено и нестало више од 2.000 Срба.

Тај догађај за српски народ „није дошао од неког далеког и непознатог народа, већ од народа са којим говори исти језик и са готово истом вером, а са којим је живео вековима и делио добро и зло“, рекао је Иринеј на мосту у Сремској Рачи, преко којег су избеглице 1995. ушле у Србију.

Оценио је да протеривање Срба које је у Хрватској почело 1941, у време фашистичке Независне Државе Хрватске, траје до „данас“.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 4. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Патријарх Иринеј: Олују обележавамо као трагедију, а браћа Хрвати као највећи тријумф
  ++++
  Твоја браћа !
  Моја нису.

 2. Ово његово ,стално и свима брат већ ме вређа. Ја имам брата, али брат не може бити онај ко ти закоље најближе и то са уживањем уз песму и вино; родбину ти протера из запали им кућу и на крају окриви их за његово недело. Да није наш времешни Патријарх екумениста нешто побркао. Деси се то, поготово неком ко католичку јеретичку цркву назива сестринском.

 3. Требало је ево 25 година да ми се коначно згади ово поунутршњење два усташко-англо-саксонска масовна злочина звана брендирана као „Олуја“ и „Бљесак“.

  Лично, за све ово време за наставак изгона и истребљење Срба из Војне Крајине никад нисам употребио ова два термина.

  У писању текста најмањи компромис је ставити их под наводнике мада то рецимо на РТС-У видети нећете. Питање је и да ли би чувена звездица (*, која показује све а не открива ништа) била прикладно решење.

  Ни наводници ни * међутим не помажу кад се говори а МОРАЛО би се другачије говорити.
  Иначе се саучествујеме у рекламирању зла.

Оставите коментар