Васељенски патријарх Вартоломеј позвао Ердогана, али није помињао Свету Софију

Аналитичари се слажу у мишљењима, да је одговор Грчке православне Цркве, на тему промене статуса Свете Софије, могао бити много јачи

Аја Софија

Васељенски патријарх Вартоломеј захвалио је председнику Турске Тајипу Ердогану за рестаурацију православног манастира Панагија Сумела код Трабзона.

Вартоломеј се у телефонском разговору са Ердоганом није сетио да прокоментарише претварање Аја Софије у џамију.

„Он је турски грађанин и зато не може ништа да уради, осим да ћути“, објаснио је стручњак за верска питања Николаос Савопулос.

У исто време међу верским аналитичарима влада мишљење, да Вартоломеј не може да сачува јединство православне цркве.

„’Први међу једнакима’ епископ у друштву православних цркава, изгледа да је остао усамљен и у ћорсокаку, због ситуације у православном свету, коју је он направио дајући аутокефалност расколничкој цркви у Украјини. Реакција важних људи би требало да буде јача. Иако се ситуација по статусу цркве Свете Софије догодила у ситуацији православног слабљења и патријарх Вартоломеј носи одговорност за то“, изјавио је Теодорос Зизис, почасни професор Богословског факултета Универзитета Аристотела у Солуну.

„Ако би се патријарх Вартоломеј позабавио тиме да сачува уједињену православну цркву, тада би њихова подршка била јача, чак и када не би успео, други би помогли. Али због несугласица, за које управо он носи одговорност, реакција православних цркава је слаба“, додао је он.

Према мишљењу професора, важан разлог што васељенски патријарх не изражава своје мишљење може бити страх од реакције муслиманског народа и страх од нових нереда, као оних који су били у септембру 1955. године.

Са друге стране, стручњак за верска питања Јоанис Тацис сматра да деловања Турске нису наишла на препреке управо због разрушеног јединства православља што је последица одлуке васељенског патријарха.

„Православне цркве имају исто мишљења да црква Свете Софије не треба да постане џамија. Ипак оне не могу да наступе заједничком изјавом. Оне не могу да организују Свеправославни Сабор. То је последица догађаја у Украјини. Раскол у православљу представља потешкоћу за одлучивање и изражавање позиције. Трагично је, да старешине цркава не могу да дођу до решења. Све то указује на недостатак кохезије не само на тему цркве Свете Софије, него и на тему могућих проблема у будућности. Како Ердоган, тако и међународна заједница виде да раскол постоји, и нико се неће озбиљно односити и са поштовањем таквој цркви“, између осталог наводи стручњак за верска питања.

Ердоганова компензација за Ају Софију

Тацис је окарактерисао литургију на дан Успења Богородице 15. августа, у манастиру Панагија Сумела, као покушај да се скрене пажња.

„Може ли литургија 15. августа да компензује чињеницу да ће Турци цркву Свете Софије користити као џамију? Наравно да не“, подвлачи он.

Према последњим саопштењима Патријаршије, после Ердоганове одлуке литургија у манастиру Панагија Сумела ће се ипак одржати.

„Ердоган је лукав. Он узима цркву Свете Софије и претвара је у џамију, притом не отвара манастир Панагија Сумела и ми му се захваљујемо“, каже Димитрис Ризос.

Мариос Бегзос, бивши декан Богословског факултета и професор упоредне филозофије и религије види у овоме лични пораз васељенског патријарха.

„Током претходних 30 година, колико је Вартоломеј на месту патријарха, не само да није обновила свој рад Духовна школа на Халкију, него смо и сведоци како се црква Свете Софије претвара у џамију без икакве реакције. То је лични пораз васељенског патријарха, који није могао да спречи такав догађај“, подвлачи он.

Аналитичари се слажу у мишљењима, да је одговор Грчке православне Цркве, на тему промене статуса Свете Софије, могао бити много јачи.

Опрема: Стање ствари

(Вести онлајн, 30. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Мене боли претварање Аја Софије у џамију и прекривање икона крпама.Слабљење грчке православне цркве траје већ дуго ма колико да су Грци велики православци. Поклекли су више пута , између осталог и пристајањем на католички календар. Али много више од тога мене боли ћутање Српске православне цркве на вапај српског народа. Шта да кажемо ми кад наш патријарх кад не дели ордење богатима , моћнима и бахатима гвири кроз завесу на улицу где му се дешава народ? На чије се позиве одазива журећи у скупоценом џипићу кад се о позиве народа оглушује?Онако сићушан шара оштрим очицама и прећуткује , затрпава и зачепркава .Камо песма Ваша светости ? Лек за рану? Мелем за душу?Свети Сава је зидао цркву у којој су исту песму певали краљевић и просјак , здрав и болан. Вама се Ваша песма нешто поделила Ваша светости , искренула се на страну ,да не кажем на сраму. Ако тако наставите да се молите за нас звона ће у Србији да звоне ни за кога .

Оставите коментар