Реџеп Тајип Ердоган: Неко још увек не схвата да је Цариград у рукама муслимана

На отварању Аја Софије видели смо да неке државе не знају да се Цариград налази на турској територији, рекао председник Турске

Реџеп Тајип Ердоган (Извор: sandzaklive.rs)

Неке државе још увек не схватају да је Цариград већ столећима у рукама муслимана, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

„На отварању Аја Софије у петак видели смо да неке државе не знају да се Цариград налази на турској територији. Без обзира на то, што су од његовог освајања до данас прошла столећа, видимо да они још увек не признају да се Цариград налази у рукама турског народа и муслимана“, рекао је Ердоган јуче на отварању нове граде Турске обавештајне службе у Истанбулу, наводи портал „Ортодокс тајмс“.

Подсетимо, премијер Грчке Киријакос Мицотакис изјавио је петак да „оно што се данас дешава у Цариграду (Истанбулу) није приказивање силе, већ напротив знак слабости“. Мицотакис је оптужио Турску да „вређа баштину 21. века“.

Црква Свете Софије је саграђена 537. године, а у џамију претворена 1453, одмах пошто су трупе султана Мехмеда Освајача разориле, заузеле и опљачкале Константинопољ, данашњи Истанбул.

Пет векова касније, 1935. године, током проевропске реформе Турске коју је предводио Ататурк, претворена је у музеј. Осамдесет шест година касније, статус Аја Софије је још једном промењен – опет је постала џамија.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 27. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. за сада.

 2. Један исламски теолог (Cemil Kılıç) промену статуса Агиа Софије види овако:

  „Ова одлука је противна Кур’ану. Пророк Мухамед није јеврејске и хришћанске храмове претварао у џамије. Напротив, принцип за ислам је ово: читава је земља џамија начињена за вернике. Стога верницима нису потребна места која су изградили краљеви и султани. Имати разумевања за освајање није оправдано у садашње доба. Не сматрам исправном ову одлуку. Верујем да ће ова одлука наићи на историјску осуду. “

  Његов глас наишао је на низ коментара на друштвеним мрежама:

  „Јеврејска и хришћанска копилад ће сада разумети ко смо.“
  „Ердоган исправља оно што су чинили јеврејска, шабетаистичка (Јевреји који су прешли у ислам) и атеистичка руља у прошлом веку.“
  „Ви Јевреји, да ли се забављате?“
  „Дан жалости за крсташе и јеврејске обраћенике.“
  „Заплачите, Грци! И чекајте свој ред, ви Јевреји!“
  „Тужан дан за ционисте.“
  „Шабетаиста из Солуна (Ататурк) је затворио, а човек са Црног мора (Ердоган) је отворио .“
  „Ви јеврејски пси, доћи ће и Ал-Акса џамија (у Јерусалиму) на ред.“

  На трећем месту (коментатор се зове Gefira) наишао сам и на ово размишљање:

  „Папа Фрања изразио је уобичајену „забринутост“ (сви немоћни политичари изражавају забринутост), али то је отприлике све што може да уради.
  И зашто би се председник Ердоган бринуо? Шта он мисли о папи који је 2019. заједно с великим имамом од Ал Азхара у Абу Дабију потписао Декларацију у којој стоји да „плурализам и различитост религија Бог жели својом мудрошћу“. Зашто би се такав папа бринуо да ли је Аја Софија хришћанска, секуларна или муслиманска?

  Џамије ничу као печурке у западној Европи, а све више и у Северној Америци и Аустралији, док су хришћанске цркве празне, продане или претворене у објекте свакојаке врсте, ако нису порушене. Чињеница да потомци хришћана не брину о храмовима својих предака не значи да би и верујући муслимани требали то да учине. Муслимани желе своје храмове као места обожавања. Европљани у својима имају дискотеке.“

Оставите коментар