Црна Гора: Поново објављена епидемија вируса корона

На целој територији Црне Горе поново је проглашена епидемија вируса корона

Илустрација: Вијести

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) је данас на предлог Института за јавно здравље Црне Горе (ИЈЗЦГ) одлучило да поново прогласи епидемију заразне болести новог коронавируса на цијелој државној територији, саопштено је из Владе Црне Горе.

У саопштењу се додаје да се од сјутра (сриједа 22. јул) се уводи више нових привремених мјера чији је циљ даље спречавање ширења новог коронавируса, док се истовремено ублажавају мјере у појединим општинама у којима је смањен епидемиолошки ризик.

Мјере за цијелу Црну Гору

У саопштењу се наводи да је ношење заштитних маски на отвореном и затвореном обавезно је на цијелој територији Црне Горе, укључујући и дјецу старију од седам година, осим на плажама и у националним парковима под условом придржавања физичке дистанце и раније прописаних мјера.

„Окупљање особа ограничава се на цијелој државној територији на максимално 40 особа на отвореним јавним мјестима, а на 20 особа на затвореним, уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање два метра. (Ова обавеза не односи се на објекте становања.)“, пише у саопштењу Владе.

Наводи се и да је због изузетно високог епидемиолошког ризика који носе поједини скупови продужена до 6. августа примјена сљедећих мјера донијетих 30. јуна:

Забрана рада диско клубова/барова и ноћних клубова/барова, и

Забрана организовања свадби, матурских, рођенданских и других приватних прослава

Продужена је до 30. јула примјена мјера донијетих 7. јула којом се:

Забрањује одржавање забавно-музичког програма у угоститељским објектима (ресторани, кафане, кафетерије, хотелски ресторани и слични угоститељски објекти), укључујући и плажне барове (концерти, наступи уживо музичара и бендова, ливе наступи ДЈ извођача и сл.).

Прекида рад првостепених социјално-љекарских комисија у области социјалне и дјечје заштите у центрима за социјални рад.

Ублажене неке посебне мјере за поједине општине

Из Владе су поручили и да се посебне мјере које су проглашене у појединим општинама у Сјеверном региону ублажавају и то у општинама Андријевица, Плав и Гусиње тако што се омогућава обављање угоститељске дјелатности у угоститељским објектима (ресторани, кафане, кафетерије, хотелски ресторани и слични угоститељски објекти) у ове три општине од 06:00 до 22:00 сата – под истим условима и на исти начин као што је то већ регулисано у Главном граду Подгорици у Пријестоници Цетињу и у општини Никшић.

„У Општини Рожаје се ублажава мјера забране напуштања објекта становања. Умјесто досадашње мјере којом је кретање било омогућено од 5:00 до 18:00 сати мјера се ублажава па је кретање омогућено од 5:00 сати до 22:00 сата. Обје мјере примјењују се до 30. јула“, наводи се у саопштењу.

Оштрије мјере за угоститељске објекте у појединим општинама

Из Владе су саопштили и да мјере које су прописивале рад угоститељских објеката у Главном граду Подгорици, Пријестоници Цетињу и Општини Никшић – обавезне су од данас и у општинама Плужине, Жабљак, Шавник, Даниловград, Тузи, Колашин, Мојковац, Андријевица, Плав и Гусиње.

Наводи се да су привредна друштва, друга правна лица и предузетници који обављају угоститељску дјелатност у угоститељским објектима (ресторани, кафане, кафетерије, хотелски ресторани и слични угоститељски објекти) обавезни да рад организују на начин да:

за столом сједе највише два госта унутар угоститељског објекта, односно четири госта на тераси/башти овог објекта;

онемогуће услугу самоуслуживања, задржавање и стајање испред шанка;

између столова обезбиједе удаљеност од најмање 2м, у складу са препорукама Института за јавно здравље Црне Горе;

обезбиједе редовно одржавање хигијене и дезинфекцију заједничких просторија, мобилијара, опреме и сл, у складу са препорукама Института за јавно здравље Црне Горе.

У наведеним општинама мјера се примјењује до 30. јула.

Продужена примјена мјерâ за поједине општине

Продужена је до 30. јула примјена мјере забране обављања угоститељске дјелатности у угоститељским објектима (ресторани, кафане, кафетерије, хотелски ресторани и слични угоститељски објекти) укључујући и пружање угоститељских услуга на купалиштима и плажама:

У општинама: Беране, Бијело Поље, Петњица, Пљевља и Рожаје,

Од 24:00 до 06:00 наредног дана у општинама: Бар, Будва, Херцег Нови, Котор, Тиват и Улцињ.

Од 22:00 до 6:00 наредног дана у Главном граду Подгорици, Пријестоници Цетињу и општинама: Никшић, Даниловград, Тузи, Колашин, Мојковац, Жабљак, Шавник и Плужине. Исте мјере важе за општине Андријевица, Плав и Гусиње.

Продужена је до 30. јула забрана друмског превоза путника из Општине Рожаје и у Општину Рожаје, осим превоза ради обављања редовних радних активности, пружања хитних здравствених услуга и других неодложних послова, уз предузимање прописаних мјера заштите.

Документа странцима важе до 7. октобра

„Примјена мјере којом су државни органи, органи државне управе, органи локалне самоуправе и локалне управе, привредна друштва, јавне установе и друга правна лица, предузетници и физичка лица била обавезна да дозволе за стални боравак, дозволе за привремени боравак и дозволе за привремени боравак и рад странаца, а којима је истекао рок важења, по основу којих остварују пред тим органима неко своје право или извршавају обавезу, сматрају важећим до 30. септембра продужена је до 7. октобра 2020. Мјере чија је примјена продужена на одређен рок могу по истеку наведених рокова бити поново разматране и њихова примјена може бити поново продужена“, закључује се у саопштењу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Vijesti, 21. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар