Северна Македонија: СДСМ Зорана Заева прогласио победу, излазност 50,86 одсто

После обрађених 93,94 одсто бирачких места, СДСМ води са 36,13 одсто гласова, док је ВМРО-ДПМНЕ освојио 34,65 одсто гласова

Зоран Заев (Фото: ЕПА)

Владајући Социјалдемократски савез у Северној Македонији прогласио је победу на парламентарним изборима. Према подацима Државне изборне комисије, после обрађених 93,94 одсто бирачких места, СДСМ води са 36,13 одсто гласова, док је ВМРО-ДПМНЕ освојио 34,65 одсто гласова.

У албанском блоку странака ДУИ је освојила 11,57 одсто, а Алијанса за Албанце 8,79 одсто гласова. Излазност на овим изборима је износила 50,86 одсто, а због пандемије гласало се три дана.

Према тим подацима, Левица је освојила 3,96 одсто, ДПА 1,48, Интегра 1,33 одсто, док су све остале странке и коалиције имале испод 0,4 одсто гласова.

Лидер СДСМ-а Зоран Заев рекао је на конференцији за новинаре да су грађани изашли и гласали за јединство и солидарност, за ред и правду, за боље данас и боље сутра.

„Имали смо изборе који одговарају држави чланици НАТО-а, мирне, достојанствене, слободне и модерне. Хвала свима“, рекао је Заев.

Додао је да су грађани победници и да данас будућност побеђује.

Функционер ВМРО-ДПМНЕ Влатко Ђорчев изјавио је, међутим, да је ВМРО-ДПМНЕ победник на овим изборима.

„Када се СДСМ-у одузму гласови албанског коалиционог партнера БЕСА, јасно је да је ВМРО-ДПМНЕ победник”, рекао је Ђорчев и подсетио да је принцип да владајућу коалицију саставе победничке партије у македонском и албанском блоку.

Лидер албанске ДУИ Али Ахмети прогласио је победу у албанском блоку на овим изборима, наводећи да су добили 100.000 гласова, а њихов кандидат за премијера Насер Зибери изјавио да је „победио концепт за Албанца премијера“.

С друге стране, опозициона албанска странка Алијанса за Албанце, предвођена Зијадином Селом, саопштила је да су они победници у албанском блоку, али да препуштају странци ДУИ да слави, иако ће, како су навели, они бити део нове владајуће коалиције у тој земљи.

Избори у Северној Македонији првобитно је требало да буду одржани 12. априла, али су због пандемије корона вируса одложени за 15. јул.

Иначе, Државна изборна комисија је имала проблеме са објављивањем првих резултата, а медији преносе да је њихов сајт био мета хакерског напада.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 16. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар