Београд: Протести испред Скупштине шести дан заредом, без инцидената

Три младића су се нешто касније попела на део код степеништа испред Скупштине Србије. Они су се фотографисали са натписом „Не дамо светиње“

Протест испред Народне скупштине, 12. 7. 2020. (Фото: Н1)

На платоу испред Скупштине Србије окупило се неколико стотина демонстраната на шестом по реду скупу против власти и мера које је она предузела у вези са коронавирусом, а нешто пре 23 часова почели су да се разилазе. Протест је био миран, без инцидената.

Како наводе репортери Н1, иза Скупштине налази се полиција, десетак коњаника и око 40 полицајаца. Како јавља репортерка Н1, атмосфера је била мирна, а на самом почетку протеста грађани су прилазили да додирну коње и разговарају са полицијом.

Чини се да службеника МУП има унутар зграде Скупштине, јер са времена на време из зграде улазе и излазе униформисани полицајци. Испред саме ограде код Скупштине се налазе углавном млади људи.

Приметни су полицајци и у Пионирском парку и код Градске скупштине.

Инцидената није било, а оно што је екипа Н1 забележила, је да је један бициклиста сео усред раскрснице са Таковском улицом и развио транспарент „Ћале, ово је за тебе“, након чега га је полиција у цивилу легитимисала.

Током вечери, нешто иза 21.30 часова, један младић и девојка прескочили су ограду испред Скупштине, попели се уз степенице где су разговарали са полицајцима у цивилу. Након неколико минута, девојка се вратила доле и демонстрантима поручила да жели нормалну државу, да не жели лопове, а да ко то жели „нек иде да сендвичари за 1000 динара“

Протест у Београду, 12. 7. 2020. (Фото: Тара Радовановић/Н1)

Три младића су се нешто касније попела на део код степеништа испред Скупштине Србије. Они су се фотографисали са натписом „Не дамо светиње“. Ограда ка Скупштини је отворена, а полиција у цивилу која се налази на улазу у парламент није реаговала.

Репортери јављају да су дошли и представници Савеза за Србију, њих двадесетак, предвођени лидером странке Слободе и правде Драганом Ђиласом.

За Н1 говорили су Мирослав Алексић и Јанко Веселиновић.

Како јавља репортерка Н1, у непосредној близини парламента приметне се последице нереда претходних ноћи – разбијени тротоар, искривљена ограда, натписи на плочама „Оставка“…

Полиција је затворила саобраћај на том потезу Булевара Краља Александра, с обзиром на то да се грађани окупљају и на улици.

Претходно је данас СзС одржао конференцију за новинаре. Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас казао је нешто раније да су, како је навео, „параполицијске структуре“, које су „без легитимација хапсили демонстранте“ претходних дана, блиски са бившом државном секретарком у Министарству унутрашњих послова Дијаном Хркаловић.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Н1, 12. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар