Дарија Кисић Тепавчевић: Највише ефекта би дало да сви будемо у карантину 14 дана

Полицијски час краћи од 14 дана не даје дугорочне ефекте, већ само краткорочне, што је било неопходно на почетку епидемије, наводи др Кисић Тепавчевић

Дарија Кисић Тепавчевић (Извор: N1)

 „Већина земаља сада пооштрава мере, у складу са тим ми смо потпуно забранили јавна окупљања која броје више од 10 особа, лимитиран је и број особа који могу да буду у затвореним просторима“, каже др Дарија Кисић Тепавчевић за „Фокус“.

Мере важе само за територију Београда, али одлуке се, према њеним речима, доносе у односу на актуелну епидемиолошку ситуацију, па о мерама одлучују локалне самоуправе.

На питање зашто није уведен полицијски час, она одговара:

„Таква врста забране је имала смисла у моменту првог узлазног тока, када смо хтели да заштитимо најстарије и најугроженије суграђане. Извесно је да ће епидемија да траје и да ћемо дуго морати да се боримо са ковидом-19. Болест је превазишла здравствена питања“, рекла је она.

Оно што би, сматра она, дало највише ефекта да сви будемо у карантину 14 дана, али то није одрживо.

„Морамо да прихватимо чињеницу да морамо да будемо један организован тим“, додаје.

На питање да ли постоји могућност да се полицијски час ипак уведе, она наводи да свако затварање испод 14 дана не даје резултате.

Мере изолованих дана у карантину не даје ефекте дугорочно, краткорочно даје ако се жели постићи нешто – набавити респираторе и опрему, наводи она и објашњава да је то и урађено на почетку епидемије када је та мера била неопходна.

Када су у питању протести, она наводи да свако окупљање људи јесте фактор ризика и њихови ефекти видеће се за пет до 10 дана.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 9. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

 1. “Полицијски час краћи од 14 дана не даје дугорочне ефекте, већ само
  краткорочне, што је било неопходно на почетку епидемије, наводи др
  Кисић Тепавчевић.“

  Што то нисте спровели у току изборне кампање???
  Зашто то нисте урадили на почетку епидемије???
  Нисте могли, нисте смели да се као струка наметнете политици,
  док СНС није прикупипа довољан број “сигурних“ гласова.

 2. Блондинка a караконџула.

 3. Надам се да ће Кризни штаб, на челу са Главнокомандујућим, у догледно време бити у вишегодишњем карантину, закључани и добро мотрени споља.

 4. Нема смене у Србији. Не зна се за срамоту. Савест је изумрла категорија. Да поседује трунку стида сама би се склонила.Не само она . Сви. Седе и нешто причају избрукани , извикани , разоткривени лажови и манипулатори људским животима. Бедне шићарџије. ****.

Оставите коментар