Владимир Ребић: Показали смо да грађани могу да имају веру у полицију

Директор полиције истакао да полиција није употребљавала силу, све док није дошло до угрожавања живота полицијских службеника

Владимир Ребић (Извор: Снимак екрана)

Током синоћњег протеста повређена су 43 полицајца, а један од њих има фрактуру лобање и потрес мозга, рекао је директор полиције Владимир Ребић.

„У надлежну здравствену установу јавила су се 43 полицијска службеника, један колега има фрактуру лобање и потрес мозга, надам се да ће му брзо бити добро. Забринути смо за његово и здравље свих полицијских службеника“, рекао је Ребић на прес конференцији.

Он је додао да један број полицајаца са лакшим повредама није желео ни да се јавља лекарима.

„Зато желим да честитам припадницима полиције који су били ангажовани и спречили ескалацију насиља на улицама“, рекао је Ребић.

Он је истакао да полиција није употребљавала силу, све док није дошло до угрожавања живота полицијских службеника.

Како је рекао, синоћ око 19 сати дошло је до непријављеног окупљања грађана испред скупштине, а након око пола сата дошло је до инцидента који је, према његовим речима, указао на карактер скупа и са каквим су се намерама грађани окупили.

Тада, каже, једна група од око 50-ак људи није допустила да прођу кола Хитне помоћи, која су превозила угроженог пацијента.

Затим је, како је рекао, око 22.20 сати група од више десетина људи телима извршила притисак на полицијске службенике и ушла у предворје Скупштине Србије, што, каже, указује на чињеницу да је полиција била све време уздржана и није примењивала силу.

„Они су телима потиснули припаднике полиције унутра, а затим је полиција телима изгреднике потиснула из зграде парламента. Вршили су притисак на полицију још у четири наврата, покушавали поново да упадну, а полиција је све време била уздржана и није примењивала овлашћења. Насилници су се затим одлучили за радикалније мере, гађали су каменицама, конзервама, флашама, угрозили су живот полицајцима. Тек тада је дошло до употребе средстава принуде и одбијени су напади хулигана, који из њима знаних разлога покушавали да уђу и освоје скупштину“, рекао је Ребић.

На питање о броју припадника полиције синоћ на терену, Ребић је рекао да је полиције било довољно, да нису сви били у униформи, а да је један значајан део припадника полиције био у цивилу.

„Својим поступањем, показали смо да грађани могу да имају веру у полицију и да се овакви инциденти неће више дешавати“, рекао је Ребић.

Приведене 24 особе

Због насиља испред Скупштине и у околним улицама полиција је привела 24 особе, од којих су 23 због прекршаја, а једна особа због кривичног дела, изјавио је Ребић.

Навео је да је начињена прилична штета МУП-у и да су хулигани запалили пет службених возила, као и да је оштећена опрема полицајаца: 71 штит, 65 визира, 19 палица, шест ручних радио станица и 18 шлемова.

Ребић је додао да су оштећена и двоја врата на улазу у скупштину.

„То је огромна штета коју морамо да надокнадимо“, рекао је Ребић.

Истакао је да је полиција изузетно професионално поступала и успела да стави врло брзо под контролу јавни ред и мир, као и да заштити грађане од покушаја хулиганства на улицама.

Ребић је најавио да ће врло брзо, већ у току дана, сви приведени бити процесирани од стране надлежних тужилаштава и судова.

Додао је да ће након извршне анализе видео-надзора бити идентификовани и други хулигани који су чинили недела и да ће сви бити врло брзо процесуирани.

Упитан да ли су идентификована лица која су палила полицијска возила, Ребић је рекао да су за сада успели да идентификују једну осумњичену особу која ће вероватно већ у току дана бити спроведена надлежном јавном тужилаштву за паљење два полицијска возила.

Радимо и на идентификовању других особа које су палиле и остала три полицијска возила, додао је Ребић.

По завршетку пре конференције, један од новинара је упитао Ребића да ли планира да поднесе оставку, на шта је он, одлазећи одрично одговорио.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 8. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

 1. Rebiċu, policija je pokazala da je partijski imstrument SNS-a. Policija je pokazala da od nje treba zazirati. Policija je pokazala ne poštuje lebac koji od naroda dobija. Policija se pokazala nedostojna bilo kakvog poverenja. A ti, Rebiċu, naravno i ti si dokazao kolika si splačina.

 2. Ко је омогућио криминалне приватизације у Србији? Судство и полиција.
  Ко је омогућио спровођење антиуставних одредби Бриселског споразума? Судство и полиција.
  Ко је омогућио пљачку народа од стране банака? Судство и полиција.
  Ко је омогућио протеривање српске културе и ћирилице из друштва.Судство и полиција.
  Ко је омогућио ширење неморала и тровање културе. Судство и полиција.
  Ко је омогућио прогон православља од стране хомосексуалног лобија? Судство и полиција.
  Ко је омогућио отимање деце из породилишта? Судство и полиција.
  Ко је омогућио масовну корупцију у здравству. Судство и полиција.
  Ко је омогућио некажњено партијско запошљавање. Судство и полиција.
  Ко је омогућио председнику државе да крши устав? Судство и полиција.
  Ко је омогућио колонијално ропство српскога народа? Судство и полиција.
  Да ли се ово назива насиље. ДА.
  Да ли се овим угрожава опстанак народа? ДА.
  Да ли jе овим ствoрена мафија на власти? ДА.
  Да ли се мафија може оборити на колонијалним фалсификованим изборима? НЕ.

  Када су управнике и чуваре фашистичких логора питали зашто су чинили сличне ствари ? Одговарали су да су они само спроводили наређења. Након рата је правно утврђено да не могу бити ослобођени од одговорности и да једнако сносе одговорност за почињена злодела као и налогодавци.

  Задатак полиције није да брани власт већ устав и законе што она не чини. А када једна партија стави судску, законодавну и извршну власт под свој апсолутни утицај, то је државни удар. Насилно спровођење власти.

  Шта то на крају производи видимо сада у Црној гори.
  Шта по провереном народном искуству чека оне који оваква дела спроводе? Проклетство до деветог колена.

 3. … и протестантске етике,
  крајње је време да полиција пусти веру па ако баш буде запела нека се и врати, кад већ Ребић каже да јој се тако може.

  Он код Будака никад не би прошао на конкурсу, нема циле-миле кад крену литије.
  Овде може и да прође кад литија нема ко да се сети у датом тренутку.

Оставите коментар