Државни савет Турске: Коначна одлука о претварању Аја Софије у џамију за 15 дана

Додаје се да би 15. јула у Аја Софији могла да буде одржана прва исламска служба а поводом годишњице неуспешног покушаја преврата 2016. године

Аја Софија ноћу

Државни савет Турске је за само 17 минута решио питање претварања Аја Софије у џамију, а коначна одлука ће бити објављена у року од 15 дана, јавио је „Си-ен-ен Турк“.

Такође се додаје да би 15. јула у Аја Софији могла да буде одржана прва исламска служба а поводом годишњице неуспешног покушаја преврата 2016. године.

Грчки лист „Ортодокс тајмс“ саопштио је да је Врховни суд Турске донео одлуку према којој турски председник Реџеп Тајип Ердоган има право да промени статус Аја Софије, која је тренутно музеј.

Истовремено, указ Мустафе Кемала из 1934. године о додели Аја Софији статуса музеја остаје на снази, али Ердоган може да промени тај статус.

Наслов, скраћивање и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 2. 7. 2020)

Мајк Помпео тражи од Турске да Аја Софија остане музеј

„Позивамо владу Турске да настави да одржава Ају Софију као музеј, као пример њене посвећености поштовању верских традиција и разнолике историје”, поручио државни секретар САД

Мајк Помпео (Фото: АП)

ВАШИНГТОН – Амерички државни секретар Мајк Помпео позвао је Турску да не мења статус истамбулске Аје Софије и омогући да она остане музеј.

У саопштењу које је објављено дан пре доношења пресуде суда, која би могла да отвори пут захтевима да се Аја Софија поново претвори у џамију, Помпео је похвалио турску владу због одржавања зграде „на изванредан начин” као музеја, али је упозорио да би промена њеног статуса угрозила њено наслеђе.

„Позивамо владу Турске да настави да одржава Ају Софију као музеј, као пример њене посвећености поштовању верских традиција и разнолике историје, која је допринела Републици Турској, и да осигура да она остане доступна свима”, поручио је Помпео, преноси Танјуг.

Заменик председника Ердоганове партије Правда и развој, Нуман Куртулмус, тврди да је то питање националног суверенитета, пренео је Ројтерс.

„Не треба нам ничији савет, нити препорука о нашим пословима”, поручио је Куртулмус.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар