Гардијан: Немачки „Бајер“ плаћа одштету 11 милијарди долара због повезивања хербицида на бази глифосата са изазивањем рака

Хербицид „Раундап“ лансирала америчка компанија Монсанто коју је Бајер купио пре две године. Од своје премијере пре 40 година „Раундап“ постао најпопуларнији светски хербицид за уништавање корова

Фото: CC BY 2.0/Flickr/Scot Nelson

Немачки хемијски и фармацеутски гигант Бајер пристао је на нагодбу према којој треба да исплати одштету од 11 милијарди долара због бројних оптужби које његов хербицид „Раундап“ повезују са изазивањем рака.

Нагодбу у име готово 100.000 људи постигла је њујоршка адвокатска канцеларија „Вајц и Луксенберг“, објавио је британски Гардијан, додајући да Бајеров хербицид на бази глифосата садржи канцерогене материје.

Немачки гигант је негирао кривицу, али је поручио да ће исплата од 11 милијарди одштете „окончати несигурности“.

Медији прецизирају да ће Бајер исплатити 9,6 милијарди долара на име тужби, док ће додатних 1,2 милијарде издвојити за будуће правне поступке.

Хербицид „Раундап“ првобитно је лансирала америчка компанија Монсанто коју је Бајер купио пре две године. Од своје премијере пре 40 година „Раундап“ је постао најпопуларнији светски хербицид за уништавање корова.

Хербициди на бази глифосата користе се не само у пољопривреди, већ и у јавним и приватним вртовима што потенцијално доводи пољопривреднике, али и потрошаче у опасност.

Поједина истраживања су показала да хербициди који садрже глифосат могу пореметити ендокринолошки систем и утицати на лучење хормона, што може угрозити плодност код људи, преноси портал Биз лајф.

Показало се да глифосат угрожава и животиње. Немачка агенција за животну околину такође је открила значајне негативне последице на биолошку разноликост због употребе пестицида у целини, а посебно глифосата.

Иначе, глифосат не убија циљано коров, већ и корисно травнато подручје које је третирано споменутом хемикалијом.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 28. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар