Ана Брнабић и Златибор Лончар у узаврелој атмосфери у Новом Пазару

Један број људи испред Опште болнице у Пазару је све време обраћања премијерке и министра Златибора Лончара, скандирао и звиждао

Ана Брнабић и Златибор Лончар у Новом Пазару (Фото: Слободан Миљевић/Нови Пазар)

Премијерка Ана Брнабић и министар здравља Златибор Лончар обишли су данас Општу болницу у Новом Пазару, како би се уверили у ситуацију у том граду у вези са епидемијом корона вируса, а дочекао их је министар Расим Љајић. Премијерка и Лончар су разговарали са директором болнице Мехом Махмутовићем, након чега су се обратили грађанима, а током обраћања из масе су добацивали и звиждали.

Министар здравља Лончар је истакао да у болници има довољно и медицинске опреме и здравствених радника, да се изборе са растом позитивних на корона вирус, а посебно је, у одговор на добацивања из масе, истакао да „не знају шта раде”, те да пребацивањем проблема са здравственог на политички терен неће помоћи у санирању здравствене ситуације.

Директор Опште болнице Мехо Махмутовић рекао је да је премијерка увек ту када је тешка ситуација као што је сада, те подсетио да је Пазар претходних дана био у тешкој ситуацији, након чега су дошле колеге из Крагујевца да помогну.

„Очекујемо још лекара, позваћемо и младе да нам се прикључе, лекаре и сестре, да појачамо кадар”, рекао је Махмутовић, преноси Танјуг.

Респиратори раде, верујте у оно што видите, не у лажне вести

Премијерка Ана Брнабић и министар здравља Златибор Лончар рекли су да респиратори у болници у Новом Пазару раде, да је лажна вест да не раде, а министар Лончар је позвао грађане да, ако не желе да верују њима – да верују у оно што виде, а не да наседају на лажне вести.

„Респиратори су повезани, раде и лече људе. Реците људима да су те информације које су се појавиле да респиратори не раде – лажна вест”, рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара.

Лончар је потврдио да су респиратори у функцији и да су три пацијента прикључена, као и да се код још пет пацијената респиратор користи за мерење протока кисеоника. „Све то може да се провери”, рекао је Лончар.

Златибор Лончар, Ана Брнабић и Расим Љајић у Новом Пазару, 30. 6. 2020. (Фото: Радио Слободна Европа)

Одговарајући на питање која се терапија користи за лечење корона вируса у Новом Пазару, Лончар је казао да је она иста свуда, и у Београду и Новом Саду, Новом Пазару и да је реч о терапији која се примењује и у Европи.

Брнабић је додала да су они који су ширили лажне вести и панику отежали рад Опште болнице у том граду. „Постоји један круг људима којима је филозофија – што горе, то боље”, рекла је Брнабић.

Она је да повике незадовољства узвратила да се не плаши зато што је 20 људи дошло да вређа. „Нити смо се уплашили, нити ћемо се уплашити, зато што радимо свој посао”, рекла је Брнабић и додала да га раде зато што воле своју земљу и њене грађане, преноси Танјуг.

Ана Брнабић: Овде нема места политици

Да ли иза негодовања окупљених испред Опште болнице у Новом Пазару стоји револт и страх грађана због нејасне ситуације са короном и гласина о размерама проблема или су ту ситуацију искористиле пазарске политичке странке питање је о којем су данас у узаврелој атмосфери покушали да разјасне новинар локалне Санџак телевизије и премијерка Ана Брнабић.

Један број људи испред Опште болнице у Пазару је, наиме, све време обраћања премијерке и министра Златибора Лончара, скандирао и звиждао, а медији наводе да је реч о присталицама СДА Сулејмана Угљанина.

Новинар је, иначе, премијерки и министру Златибору Лончару рекао да они који су добацивали током њиховог обраћања јесу политички активисти, да су припадници све три политичке странке, уз тврдњу да нису политизовани, већ револтирани.

Добацивање окупљених грађана у Новом Пазару (Фото: Сенад Жупљанин)

То је објаснио тиме што се, како је рекао, грађани данима суочавају са дезинформацијама из болнице, да се прича да се људи лече по ходницима, да се са тешком клиничком сликом шаљу на кућно лечење, да Кризни штаб каже да нема информације о болеснима, као и Исламска заједница и православна црква.

Премијерка се захвалила, како је рекла, на истини коју је новинар изнео, јер је сам потврдио да је реч о политичким активистима, а да политици ту нема места и да су она и министри ту због Новопазараца.

„Хвала вама за истину. Рекли сте да познајете ове људе и да сви они који су овде дошли су политички активисти”, рекла је Брнабић и додала: „Нећу се уплашити, јер нисам овде због њих, а ни због политике, већ због здравствених радника из Крагујевца, Краљева и Новог Пазара”, поручила је Брнабић.

„Могу да ми прете, да покушају да пробију кордон, да ме бију, истину неће променити – да смо овде да помогнемо Новопазарцима”, додала је она. Брнабић је поручила да политички активисти треба да се баве политиком и не треба да користе здравство и тешку епидемилолошку ситуацију за то.

Министар Лончар је потом рекао да у Новом Пазару да треба сви да се уједине и помогну у тешкој ситуацији, и запитао оне који су негодовали да ли желе да лекари који су из целе Србије дошли да помогну да се врате кући? Лончар је казао да јесте било алармантно стање и велики прилив пацијената у кратком периоду, а да сада нема ниједног пацијента на ходнику болнице.

„Морали су да буду – неко на столици, неко на помоћном лежају, јер је ту био довод кисеоника. А њима је било неопходно да приме кисеоник. Молим вас да разумете. Да ли је битније да пацијент буде на помоћном кревету и да му се спаси живот или је битније да лежи сам у соби са купатилом, а без кисеоника”, питао је Лончар.

На друштвеним мрежама данас су се појавиле фотографије десетак наводно медицинских радника, у белим и плавим мантилима, који су сликани с леђа, уз објашњење да су „окренули леђа” премијерки и министру током њиховог обраћања, што се са фотографија, забележених у некој новопазарској улици, не може са сигурношћу закључити, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. “Koristim priliku, da ovdje na ovom sastanku predložim da se u nacionalno mješovitim sredinama, a naročito u Sandžaku, za vrijeme trajanja vanrednog stanja ne šalju dodatne srpske vojne i policijske snage niti uvodi policijski sat iz razloga što bi njihovo prisustvo dodatno uznemirilo stanovništvo zbog loših iskustava iz vremena vladavine režima Slobodana Miloševića”, rekao je Škrijelj na sastanku predstavnika poliitčkih stranaka i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. 18. Marta 2020.

Оставите коментар