Данас: Како су европске земље водиле статистику умрлих од короне

Италија, Шпанија, Шведска, Велика Британија изабрале су приступ да се корона води као узрок смрти код оних пацијената који су имали позитиван налаз на ковид-19

Медицинска сестра држи комплет за тестирање на вирус корону, место за тестирање корона вируса на паркингу у Вулверхемптону, 12. марта 2020. (Фото Christopher Furlong/Getty Images)

Међу европским земљама постоје значајне разлике у начину вођења статистике умрлих од ковида 19, показала је анализа Политика и Економиста, направљена почетком маја ове године.

Док је у неким земљама попут Холандије, у периоду који је Политико анализирао, важило правило да се међу преминуле од короне убрајају особе које су умрле са позитивним налазом на ковид-19 и то само у болницама, у Белгији је био на снази приступ да се све особе, и оне код којих је постојао позитиван налаз теста и оне код којих је постојала само сумња на ковид, без обзира на то где су умрле, да ли у болници или ван ње, посматрају као жртве корона вируса.

Због овако широке дефиниције смрти од ковида-19, Белгија је европска земља са највећим бројем преминулих на милион становника.

Истовремено, између ова два приступа стоји највећи број земаља који је изабрао такозвани мешовити пут.

Тако је Француска међу преминуле убрајала особе које су живот изгубиле и у домовима за старе и у болницама, а чија смрт је повезана са ковидом-19.

На другој страни, Италија, Шпанија, Шведска, Велика Британија изабрале су приступ да се корона води као узрок смрти код оних пацијената који су имали позитиван налаз на ковид-19, без обзира на то где су умрле.

При томе, неке од ових држава попут Француске и Велике Британије мењале су своје протоколе о вођењу статистике умрлих, проширујући такозвану дефиницију смрти од ковида-19 што је онда доводило до увећања смртности.

Још једна земља која је променила свој протокол била је Пољска у којој од 1. априла лекари могу да класификују смртни случај као смрт повезану са ковидом на основу симптома, док је претходно то било могуће само код преминулих који су имали позитиван налаз на тесту.

Независно од начина на који појединачне земље воде статистику умрлих, постоји и упутство Светске здравствене организације у коме се говори ко се све води као преминуо од короне, о чему смо јуче писали.

То упутство, кога се по речима чланице Кризног штаба, Дарије Кисић Тепавчевић придржава Србија, наводи да се као преминуле од ковида 19 воде све особе код којих постоји сумња на присуство вируса а које су умрле са одређеном клиничком сликом као што је упала плућа или акутни респираторни дистрес синдром (АРДС).

То значи да део статистике преминулих могу да постану и пацијенти код којих не постоји позитиван налаз теста на ковид-19, као и особе које су имале придружене болести попут дијабетеса, а које су умрле на пример уз пнеумонију или АРДС.

Ово је донекле у супротности са изјавама чланова Кризног штаба који су говорили да је потребан и позитиван налаз теста на ковид 19 да би преминули постао део званичне статистике.

Милица Раденковић

Опрема: Стање ствари

(Данас, 26. 6. 2020)Категорије:Преносимо

Ознаке:, , , ,

1 reply

  1. Ма, то су све сами примитивци – они изгледа немају чак ни аутобусе?! Није ни чудо онда да им толики умиру од Ковида-19!

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s