Александар Вучић: Очекујем чланство Србије у ЕУ до 2026.

Мислим да постоји добра клима у ЕУ да се разматра убрзани напредак Србије, оценио председник Србије

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас уверење, на основу разговора у Бриселу, да ће се на крају мандата нове владе, 2024. године, завршити приступни преговори Србије и ЕУ, те да је реално да Србија постане чланица Уније до 2026.

„Нећу да причам детаље, али задовољан сам кроз које смо све детаље прошли, у разговору са Дер Лајен, уверен да са оптимизмом улазимо у нову фазу односа ЕУ и Србије”, нагласио је Вучић после разговора са функционерима ЕУ и приметио да се у Бриселу за сва та питања ствара позитивна клима.

Вучић је, у изјави новинарима, истакао да је то његова нада и веровање, подсећајући да је он или прагматичан, реалистичан, песимистичан, а оптимистичан веома ретко.

„Мислим да постоји добра клима у ЕУ да се разматра убрзани напредак Србије, а истовремено већа жеља код нас и промењена ситуација да се убрза наш европски пут”, подвукао је он.

Пренео је да је било разговора о инфраструктурном повезивању унутар региона, као и о новцу који би Србији припадао у наредном периоду из такозвана два „џепа” ЕУ.

„Једно су ИПА фондови, и то не мали новац. Друго су гарантне шеме, то јест гаранције, што је такође велики новца”, објаснио је он додајући да су трећа ствар пројекти за цео регион, пошто је идеја ЕУ да се сви главни градови Балкана споје ауто-путем и пругом.

Реч је, према његовим речима, о комбинацији оног што је Берлински процес представљао од почетка. „То су ствари које су за нас од суштинског значаја, али су разговори са Приштином од кључног значаја да би могли да очекујемо тај новац”, рекао је Вучић.

Указао је да очекује наставак разговора са Приштином за две до три недеље. Пренео је да је са званичницима ЕУ разговарао о ситуацији у Приштини, шта можемо да очекујемо и како би могли изгледати њихови услови.

Указао је да је разговарао и са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком о свим важним темама и да сада, након посете Београду, постоји комуникација на дневном нивоу. Рекао је да је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен била веома припремљена и да јој је захвалан на пажњи коју је посветила Србији.

Казао је да ју је позвао да посети Србију и изразио уверење да ће то учинити пре краја године, када прође корона криза, преноси Танјуг.

Оптужнице добра вест, али тај суд је по косовским законима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је подизање оптужница против Хашима Тачија и Кадрија Весељија добра вест пошто су се десили страшни злочини над Србима на КиМ, али указује да треба имати у виду да је специјално тужилаштво и суд формиран по косовским законима.

Упитан да прокоментарише шта може да очекује од Приштине у овом тренутку и који су били закључци на данашњим састанцима с представницима ЕУ у Бриселу, имајући у виду предлог поменутих оптужница, Вучић је рекао да неће говорити шта су закључци других, али да може да изнесе шта је био његов закључак.

„А то је, да морамо да покажемо уздржаност, јер тако штитимо српски народ на КиМ од насиља, као и да разговарамо о темама од животног значаја на КиМ и ту правимо компромисе”, рекао је.

„Знамо да су били страшни злочини над Србима и добро је да за њих постоји правда, то је добра вест. Али, у свему другоме морамо да покажемо уздржаност и да том уздржаношћу штитимо српски народ на КиМ од било каквог насиља и инцидената и напада. Јер, лако је нама у Београду, а тешко Србима у Штрпцу и другим местима на КиМ”.

Вучић истиче да наша страна покушава да разговара о темама од животног значаја и покушава да постигне у различитим сферама друштвеног живота компромисе са Албанцима.

Он је рекао да већ два дана званични Београд ћути, од када смо обавештени о постојању и даље непотврђене оптужнице, као и да ту треба водити рачуна о три ствари:

Прво, специјално тужилаштво и специјални суд са специјалним одељењима формирани су по косовским, а не међународним законима, као што је било у нашем случају.

„То нас у старту ограничава”, додаје Вучић и каже да се људи одушевљавају, али да се заборављају те важне чињенице.

„Друга ствар, оптужнице које је подигла Србија и даље стоје, против много лица на КиМ за злочине против српског и неалбанског становништва”.

„И треће, ово уноси једну врсту безбедносног проблема за све Србе на КиМ, а не искључује могућност изазивања проблема и у две општине на југу Србије, само да би неко показао снагу и моћ”.

Председник Србије је говорећи о важности животних тема на КиМ казао да смо зато инсистирали на иницијативи Мини Шенген и важности слободе кретања људи, робе, услуга и капитала.

Истиче да зато не разуме захтеве са Косова и неких земаља у окружењу у којима се каже да Србија не сме да купи косовски Телеком, иако је Србија дала најповољнију понуду, преноси Танјуг.

Не искључујем увођење мера заштите од корона вируса

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас из Брисела да грађани Србије морају бити одговорнији и дисциплинованији кад је реч о заштити од корона вируса, те истакао да не искључује могућност од увођења мера, ако то не буде тако.

Вучић је, у изјави новинарима, поводом актуелне ситуације са ширењем корона вируса, рекао да морамо бити озбиљнији и дисциплинованији, нарочито у Београду, иако вирус актуелно није ништа трагично, сем за старије и оне са другим болестима, јер га 95 одсто младих лако превазилази.

„Ако не будемо дисциплинованији инсистираћемо на увођењу мера”, рекао је Вучић и додао да ће сачекати још неки дан, да видимо да ли ће се променити понашање и подаци о броју заражених, па да се процени да ли да предузимамо мере да у циљу заштите животе и здравље људи, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

5 replies

 1. Ја НЕ ЖЕЛИМ у Европу ни под којим условима а посебно не по цени признавања Косова.

 2. Не очекује он ништа. Нити је плаћен да мисли, већ да прича оно што му колонијална управа у Србији говори (службеници и комесари ММФ-а, Светске банке и ЕУ). У овом конкретном случају то је замлаћивање и обмањивање народа које се са оваквим изјавама периодично понавља. Уједно овакве изјаве су као траг којим куче повремено обележава своју територију.. Тиме ММФ, Светска банка и ЕУ дају до знања споља и изнутра да је Србија још увек њихова колонија.

 3. Председник Србије Александар Вучић изразио је данас уверење, на основу разговора у Бриселу, да ће се на крају мандата нове владе, 2024. године, завршити приступни преговори Србије и ЕУ, те да је реално да Србија постане чланица Уније до 2026.
  ++++
  понедељак, 21.10.2013. у 18:00
  БЕОГРАД – Ми не кријемо да је наш циљ, и ја то вечерас први пут отворено кажем грађанима, да Србија 2020. године постане пуноправна чланица Европске уније (ЕУ) и ми ћемо тај задатак остварити, изјавио је у Београдској арени председник Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић на прослави петогодишњице СНС.
  http://www.politika.rs/scc/clanak/273530/Vucic-Cilj-Srbija-u-EU-2020

  У све лажи овог шарлатана поверовали су само ометени у развоју.
  И треба.
  Њима су и намењене.
  Од мене, нека му је просто.
  Када испуни само једно од више стотина обећања.
  https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/675893/vucic-rts-pretplata-samo-preko-mene-mrtvog

 4. Jednom rečju – *******.To mu i inicijali sugerišu.

 5. Очекуjе конац (свилен, зубни?).
  Само да не избиjе очи …

Оставите коментар