Епископ Јоаникије: Ми смо Његошеви Црногорци, баштинимо Косовски завјет и честитост српског народа

Ово је постала држава у којој се љубав, правда и истина према Црној Гори утјерују пендреком, рекао владика Јоаникије

Извор: Митрополија црногорско приморска

Свету архијерејску литургију у манастиру Златеш у Томашеву код Бијелог Поља, на празник Светих апостола Вартоломеја и Варнаве, служио је Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије уз саслужење бројног свештенства и монаштва Епархије.

Подсјетио је да има монаха и монахиња који су, из љубави према Црној  Гори, “дошли у нашу земљу, у земљу чојства и јунаштва, Његошеву Црну Гору”:

“Дошавши овдје затекли су двије Црне Горе. Његошеву, Црну Гору Марка Миљанова, која се и данас овдје окупила, али и Црну Гору Секуле Дрљевића и Ивана Мештровића, рушитеља Ловћенске капеле, и оних који сију раздор и пакост, док им је борба за власт, по сваку цијену, једини циљ. И ево шта се догађа“, рекао је Преосвећени владика Јоаникије и додао да “никога од нас не радује што се Црна Гора овако подијелила”.

С ким ћемо ми кренути, питао је владика сабране, хоћемо ли са Његошем и Марком Миљановим или са Секулом Дрљевићем, Савићем Марковићем Штедимлијом, Антем Павелићем и осталима који су нанијели срамоту Црној Гори.

Извор: Митрополија црногорско приморска

“Ми овдје сабрани немамо ту никакве дилеме! Ми смо Његошеви Црногорци који баштинимо Косовски завјет и честитост српског народа. Ми не дијелимо народ у Црној Гори на Србе и Црногорце. Свако је слободан да се изјашњава како жели. Часно је звати се и Србином и Црногорцем, што су и наши преци посвједочили, док су и једно и друго уздигли Петровићи, владари и владике Црне Горе, који су прославили нашу земљу.“

Преосвећени је додао да није добро што се данас прогањају часни свештеници који су, из љубави према светињама и Црној Гори, из љубави према Светом Василију Острошком, Светом Петру Цетињском и осталим светитељима, Божјим угодницима, дошли овдје, љубећи народ који је наслиједио толику славу својих предака.

Оцијенио је да прогањање честитог, смиреног монаха какав је отац Николај, не може бити добро за Црну Гору. Нагласио је да је ово сабор подршке светињи златешкој, да никада не запусти, и оцу Николају, једном од најбољих свештених лица у Црној Гори.

“Он је прави истински монах, кротак, смирен, који никада ни са ким није дошао у сукоб, него је око себе окупио вјерни народ и дјецу. Вриједан и гостоприман, отац Николај је прави образац монаха и свештеника. Зато се не можемо сложити да се он протјерује из Црне Горе само зато што није њен држављанин. Овај народ жели управо оваквог свештеника и монаха у овом манастиру, што би држава требало да уважи. Сви ћемо се потписати и учинити све што је потребно да држави скренемо пажњу да не крши вјерска права овог народа, угрожавајући вјеру и светиње.”

Примјетио је да је кршење вјерских права кулминирало прошле године нападима осионе власти, која се осилила предугом владавином и отуђивши се од свог народа обогатила у осиромашеној Црној Гори.

Извор: Митрополија црногорско приморска

“Зар није срамота, што су се наши властодршци уписали на листу свјетских богаташа, док народ једва преживљава, а многи гладују и оскудијевају у најосновнијим потребама. Зар то није срамота?!“, питао је владика Јоаникије.

Владика се запитао зар није срамота досадашње скоројевиће да се тако обогате, јер знамо ми у Црној Гори шта је ко имао и наслиједио:

“Ово је велики испит. Знамо да су најправеднији и најчеститији увијек највише прогањани. Није случајно што је управо најкроткијег међу нама полиција нашла  да ислеђује и застрашује. Али није га могла застрашити. Неће ни Бог, али нећемо ни ми, оставити нашег оца Николаја. Он је наш. Уградио је у ову светињу своју младост. А што је најважније – окупио је народ  око светиње и много је урађено од кад је он овдје. Сви свештеници и сав народ воли оца Николаја, који се, као млад човјек, показао мудар, паметан и честит. Таквог народ неће лако оставити.”

Ми смо цивилизован народ, који поштује власт, државу, али, нагласио је, не можемо поштовати насиље и кршење Устава и закона, што је учињено доношењем антицивилизацијског закона, који је и произвео све ове немире у Црној Гори.

“Видјели смо колико је кратка памет наших властодржаца, када су могли донијети закон са којим се не слаже седамдесет процената народа Црне Горе. Коме се доноси тај закон? Прије доношења закона мора се водити дијалог са онима на које се он односи“, каже владика Јоаникије и подсјећа да овдје није било дијалога, нити било чега нормалног, већ само диктат, који се не може прихватити.

Даље је нагласио да народ не постоји због те власти те да власт треба да се побрине за народ, да учини да људи имају посла, да међу њима владају слога и задовољство, да на такав начин изграђују Црну Гору и њену стабилност.  Истичући да су Црну Гору највише угрозили управо они који је воде, “који се хвале како су се додворили Хрватима, Албанцима и осталима”, владика је казао да је добро да имамо добре односе са свима, али треба прво у својој кући створити такве односе.

Извор: Митрополија црногорско приморска

“Са својим народом треба имати добар однос, поштовати светиње, историју, традицију и насљеђе, што се овдје, нажалост, не поштује. Видимо какви нас јади налазе ових дана. Мисле да опстану удружени са короном, док су, прије само двадесет дана прогласили да је Црна Гора слободна од короне. Е сад кад им опет треба, одједном кажу да је опет има, говорећи да су је литије произвеле, иако немају ни једног јединог доказа за то. Наш народ каже да смо управо ми, окадивши Црну Гору, заштитили је од ове заразне болести. А што је најважније, наше литије су свједочанство љубави, братства, слоге, радости, славе Божје и наше свете вјере. Пробудила се Његошева Црна Гора, свједочећи и проповиједајући славу Црне Горе, праве, истинске, његошевске, Црне Горе наших отаца за коју су они гинули, полажући главе своје за светиње, вјеру, братство и слогу. То је наш завјет“, поручио је владика будимљанско-никшићки.

Каже да би данас било лакше да имамо непријатеља из другог народа, јер је много тешко имати неспоразум са браћом, који су, иако отуђени, наша браћа.

“Ми желимо да се успостави мир и разумијевање у народу, да оваквих неспоразума не буде више. Ако наш народ жели свештеника какав је отац Николај, коме је једини гријех што је дошао из Србије, свака власт би морала то да уважи, на шта им скрећемо пажњу. Ово је постала држава у којој се љубав, правда и истина према Црној Гори утјерују пендреком. Зар је то могуће?! Испоштоваће све овај народ, али неће дозволити да неко гази по његовој части, достојанству и памети“, казао је Владика и захвалио оцу Николају за све оно што је до сада учинио.

“Желим да посвједочим, у име свих вас, да ћемо увијек бити заједно, и у вољи и невољи“, поручио је на крају свог обраћања Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије у Златешу на литургијско-народном сабрању подршке златешком игуману Николају.

Опрема: Стање ствари

(Митрополија/Факти, 25. 6. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар