Мило Ђукановић: Оно што користи СПЦ а финансирано је из јавних извора треба да буде државно

Циљ СПЦ није само да се закон укине, него се чуло и да би Црна Гора морала уместо носити епитет српске државе, рекао Ђукановић за ХТВ

Мило Ђукановић (Фото: Предсједник Црне Горе/Снимак екрана)

Председник Црне Горе Мило Ђукановић дао интервју за Хрватску телевизију где је први пут отворено признао шта се намерава Законом о слободи вероисповести, који је изазвао бурно негодовање Српске православне цркве и њених верника.

Закон о слободи вероисповести који је усвојен крајем 2019. године у Црној Гори изазива много тензија у бившој југословенској републици и дубоке поделе.

Српска православна црква и њени верници устали су против закона, сматрајући га путем ка подржављењу имовине цркве у Црној Гори, а власт је одговорила да није намера да се црквени објекти претварају у нешто друго и да ће верници и даље моћи да долазе на верске службе.

У интервјуу Хрватској радио-телевизији (ХРТ) председник Црне Горе Мило Ђукановић је поново оптужио СПЦ да „претендује да управља Црном Гором“ и да је „инструмент у рукама великосрпског национализма“. Истакао је и да је Закон о слободи вероисповести представљао „иницијалну капислу за један сукоб који се у међувремену прилично острастио, сукоб на релацији СПЦ – држава Црна Гора“.

„Отварајући тај Закон, наравно, дошли смо и до питања имовине, и интенција коју је показала Црна Гора је да део имовине којом се служи православна црква, онај део имовине који је финансиран из јавних извора, дакле, да то треба да буде државна имовина. СПЦ том решењу јако противи, покренула је протесте широм Црне Горе са идејом да треба да брани светиње од државе Црне Горе“, рекао је Ђукановић.

Рекао је да је реч о непримереној политизацији једног верског питања.

„Закон је послужио као повод, али се протоком времена показало, за нас потпуно недвосмислено, да је СПЦ инструмент у рукама великосрпског национализма. СПЦ је у међувремену успјела да промовише све оно што су њени коначни циљеви“, рекао је Ђукановић.

Рекао је да се испоставило да није циљ само да се закон укине, него се „чуло“ и да би „Црна Гора морала уместо епитета грађанске носити епитет српске државе“.

„Друго, да је црногорску државу стварала СПЦ, што значи да овде постоји претензија да СПЦ управља овом државом, да нас врати на позиције теократске државе из средњег вика. И наравно, чули смо да је НАТО фашистичка организација, а да је ЕУ пропала цивилизација, и да је због тога за Црну Гору једино удобно да буде под безбедносно интересним кишобраном Русије. Не треба даља презентација образложења за овакву перцепцију са наше стране“, рекао је Ђукановић, који је причао и о односу Црне Горе и Хрватске и извињењу које је давно упутио Хрватској.

„Када бих могао, променио бих оно што је претходило том двадесетогодишњем искуству. Нажалост, није то искуство јединствено када је у питању регион у којем живимо, али је, ето, у том фреквентном понављању наших нестабилности имали смо и то искуство из 90-их година које је резултирало распадом некадашње заједничке државе и крвавим ратовима на нашем простору. Тада сам у својству председника Црне Горе нашао за сходно да упутим ријечи извињења Хрватској за оно што су грађани Црне Горе у униформама тадашње Војске Југославије учинили нажао грађанима сусједне Хрватске. Драго ми је да је тај гест, дефинитивно први на нашим просторима, након тог непријатног искуства, наишао на одобравање не само најрелевантнијих државних адреса у Хрватској, него мање више укупне хрватске јавности, што је то представљало зачетак неке нове историјске странице у нашим односима“, рекао је црногорски председник.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Мондо, 25. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. #“него се чуло и да би Црна Гора морала уместо носити епитет српске државе, рекао Ђукановић за ХТВ“
    – Komunista jednom komunista zauvek.
    Nego ciji epitet moze nositi srpska drzava, osim srpskog?

Оставите коментар