Енглеска банка и Англиканска црква се извињавају због учешћа у трговини робљем

Англиканска црква означила је своје везе с трговином робљем „извором срамоте“, док је Енглеска банка назвала трговину робљем у XVIII и XIX веку „неприхватљивим делом енглеске историје“

Извор: Спутњик

(Sputnik.com, 19. 6. 2020)

Енглеска банка и Англиканска црква извиниле се пошто је академска база података објавила да је њихово некадашње пословодство и свештенство учествовало у трговини робљем, извештава Телеграф на основу недавне анализе базе података обављене на Универзитетском колеџу у Лондону

Према подацима из базе података, скоро стотину свештеника, укључујући бискупа, као и бар шест гувернера и четири директора Енглеске банке имали су везе или користи од трговине робљем.

База садржи податке о око 47.000 људи из Уједињеног Краљевства који су, у данашњем новцу, добили око три милијарде долара као надокнаду по основу Закона о укидању ропства из 1833.

Англиканска црква означила је своје везе с трговином робљем „извором срамоте“, док је Енглеска банка назвала трговину робљем у XVIII и XIX веку „неприхватљивим делом енглеске историје“.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари


Исправка: Ранија верзија овог текста садржала је нетачно „трговину робљем у XVII и XIX веку“ уместо „трговину робљем у XVIII и XIX веку“ (25. 6. 2020. у 12:09).Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Они се стиде, али се не одричу онога што су стекли робовласништвом и отимањем. Они су и даље власници свега што вреди по формално бившим колонијама. И свакодневно газе преко мртвих и убирају плодове свих злочина које су починили њихови преци.

  2. Скоро да је непознато, тј. добро је заташкано, да су Енглези спроводили не само ‘црно’ већ и ‘бело’ ропство. Испод текста о Винони Р. и Побеснелом Максу сам поменуо забрану келтских тј. ирских имена (истих као српских), језика и спортова. Наставак од тога је било наметање ропства Ирцима где су они продавани као робови, укључујући жене и децу. Као врхунац је било извршење геноцида над њима, одузимање територије и потискивање на рубна подручја Британских острва. Стотине ирских (српских) топонима и данас сведоче о томе укључујући називе Лондона и Темзе.

  3. Постоји зло.
    Постоји велико зло.
    Постоји концентрат зла.
    И постоји англо-саксонско зло.

Оставите коментар