Предраг Кон: Ситуација са ковидом претећа, ускоро нове забране и обавезне мере

Најосновније је да се прописане мере спроводе. Ако се не спроводе мораће да буде кажњавања, поручио доктор Кон

Предраг Кон (Фото: Бета/Влада Србије/Слободан Миљевић)

Др Предраг Кон је на одмору, али је имао потребу да на Фејсбуку разјасни неке ствари када је у питању актуелна ситуација с корона вирусом у Србији.

Његов статус преносимо вам у целости:

„Епидемиолошка ситуација Ковид 19 у Београду је поново претећа. Због повратка студената својим кућама у јулу може се претња проширити по читавој Србији. До погоршања ситуације је дошло после 5. јуна када су ограничења јавног окупљања била на хиљаду, а касније потпуно укинута. Много се ово погоршање ситуације у јавности повезује и са дербијем Партизан-Звезда одиграним 10. јуна, мада новооболели у Србији не дају податак да су били на дербију (бар мени није познато).

Из Црне Горе опет стижу подаци да је преко десет њихових новооболелих млађих људи било у Београду на дербију. Након појаве вируса у студентским домовима, али и на приватним журкама, појединим радним колективима долазило је до утврђеног преноса вируса када су се заиста откривали бројни асимптоматски случајеви међу контактима са оболелим. Врло је велики број дневних прегледа сумњивих случајева на Инфективној клиници у Београду. На крају треба рећи и да многи мисле да је посебна претња долазила због избора који су јуче спроведени.

Прво треба рећи да никада није заустављена обавеза да када се играју утакмице мора да се поштује дистанца међу гледаоцима тако што се употребљава свака друга столица односно одобрава дупло мањи број гледалаца. Многи мисле да је то немогуће… Кажем да само у том случају треба спроводити кажњавање клубова забраном играња пред гледаоцима што ће или разрешити проблем или ће се стално играти пред празним гледалиштем. За студенте је давно договорен поступак… Наша трапавост и успореност омогућила је да дође до преноса вируса у овој популацији.

Живети се мора. Нема више ванредног стања, неће га ни бити, не можемо ми то финансијски да издржимо и немојмо се поредити по том питању са Француском или Немачком. Да може да се буде дисциплинован… показују старији. Више НИКАДА (ако се будем питао) неће најстарија генерација бити затворена, осим оних који су у колективима за негу старих јер нема другог решења. Мислим и даље да је ванредно стање било неопходно као и полицијски час на почетку, мислим да на даље неће бити неопходан за старију генерацију. Сасвим је супротно када је млађа генерација у питању.

Критика на сва уста без иједног решења осим затварања и забрана. Није то решење на дуге стазе (како сада изгледа све до доласка употребљиве безбедне и доступне вакцине, осим ако буде среће да се вирус заиста измени). Неких забрана ће највероватније ускоро бити, нпр забране посета болницама. Биће вероватно и неких обавезности (нпр ношење маски у јавном превозу или још у продавницама).

Најосновније је да се прописане мере спроводе. Ако се не спроводе мораће да буде кажњавања. Бар је то моје мишљење.

Ми никада нисмо прихватили шведски модел, али је чињеница да нам се тренутно уз погоршање ситуације дешава и прокужавање, што врло споро повећава колективни имунитет. То највероватније неће бити довољно. Прави изазов највероватније долази на јесен. У међувремену треба да се прошире капацитети за лечење и изолацију.

И даље сам на одмору. Борба за животе трајаће још дуго… Треба ми одмор, баш као и здравственим радницима који су изгарали на свом послу. Једини епидемиолошки остварив циљ је чување живота. Вирус се без вакцине другачије зауставити не може. За сада немамо баш нешто среће ни са летом… и од лета смо много очекивали, па и даље се надамо.

Чувајте се!“

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс, 22. 6. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

13 replies

  1. Да ли ћете направити неки резерват за нас који нећемо да примимо вакцине?

  2. Статус дрКона треба добро упамтити и по потреби конзервирати.

    Не би ме зачудило да ускоро нестане или буде редигован.
    У сваком случају драгоцено штиво: свако коме још увек није јасно шта је било може са великом тачношћу да претпостави шта ће бити.
    Овај апаратчик то не жели (бахат) и/или не уме (недовољно приправљен) да сакрије.
    Недоличан за медаљу, да не кажем орден.
    Шта ће тек “разјаснити” кад се одмори па кад њему поново “разјасне”?

    Статус дрКона треба добро упамтити и по потреби конзервирати.

  3. Препоручујем свакоме заинтересованом за вероватно исправне податке о овој епидемији у Србији да прочита: https://javno.rs/analiza/korona-broj-umrlih-i-zarazenih-visestruko-veci-od-zvanicno-saopstenog, а мислим да би било корисно и објавити га на овом сајту. То је текст писан на основу званичних података којима располажу властодршци, док својим поданицима објављују фалсификоване – знатно умањене цифре. Он уједно огољује и бедан морални ниво “струке” – тј. медицнских проститутки у служби властодржаца, а овај Кон је само једна од тих проститутки – ако је веровати подацима објављеним у наведеном линку. Симптоматично је да дирекција “Батута” одбија на одговара на ова питања: http://www.nspm.rs/hronika/natalija-jovanovic-novinarka-birn-a-sporni-su-svi-zvanicno-saopstavani-podaci-o-koronavirusu.html

  4. Da li terorista Kon moze da pobedi Srpski narod?Tesko….veoma tesko.Boricemo se do poslednje kapi krvi.I pobedicemo.!!!!!

  5. “Најосновније је да се прописане мере спроводе. Ако се не спроводе
    мораће да буде кажњавања, поручио доктор Кон”?!
    Које су то мере?
    Само мере које се тичу појединца, али не и институција и јавних установа?!
    Ко и да ли ће одговарати за уредно одржавање возила градског превоза
    – свакодневно чишћење, прање, дезинфекцију…?
    Ко и да ли ће одговарти за уредно одржавање тротоара, коловоза, паркинга,
    зелених и осталих јавних површина – чишћење, прање, дезинфекцију…?

    “Вирус се без вакцине другачије зауставити не може”?!
    Који вирус – Ковид-19, 20, 21, 22, 23…?
    Обнови Торлак, произведи домаћу вакцину /као што то беше у време вариоле/,
    па онда причај ово што причаш.
    На жалост, али др Кон се све више разоткрива да више није др Кон, него
    само један јефтини, безвредн и на паре алави *****!

  6. “Стари доктор”
    предлажем да уместо birn-a погледате изјаву медицинског техничара Erin Marie Olszewski – Perspectives on the Pandemic о томе како се болесници “стручно” лече oд Коvid-a у болници која је постала најпознатија по броју умрлих у овој хистерији у Њујорку. Интубирали су несретне људе на респираторе без основе; мешали заражене и незаражене; особље се није придржавало основних санитарних мера приликом пресвлачења при уласку и изласку из просторија са пацијентима, заштитна одела која немају заштиту итд. Све је поктрпљено видео снимцима. На питање зашто се то ради – одговор је: наредили они “са врха”. У Шведској се испоставило слично – непоштовање основних епидемиолошких мера (особље није носило маске у сезони назеба и грипа, улазило и излазило из старачких домова, управа домова није дозвољавала да се хроничним болесницима пружи меицинска помоћ слањем у болнице). У Енглеској су се пријвљивале смрти од Kovid-a и без тестирања! У Северној Македонији пријављивање жртава саобраћајних несрећа а да су умрли од Kovid-a! У Бразилу у Kovid центру, који је пријавио 5000 “заражених” и 200 “жртава”, се испоставило да је празан – нема никога.
    Основно питање није колико је пријављено, него по ком ОСНОВУ је закључено да су ти несрећни људи умрли од Kovid-а. Узрок смрти НЕ ТРЕБА да буде заснован на позитивом PCR тесту (иначе крајње непоуздан) него на обдукционом налазу, клиничкој слици оболелих и историји њиховог лечења. У том светлу треба поменути изјаву др Несторовића да су код нас пријављивани као жртве короне старица од 92 године и средовечни човек у терминалној фази рака. Изгледа, међутим, да се по новој доктрини СЗО од сада узрок смрти може донети само на основу налаза дела нуклеинског ланца вируса на PCR тесту. Ако је тако онда се може извести закључак да лекари не морају више да лече људе, односно, да уместо њих то почну да раде молекуларни микробиолози.

  7. @Драган – Ви сматрате, пошто : „Вирус се без вакцине другачије зауставити не може“?! Који вирус – Ковид-19, 20, 21, 22, 23…?
    Обнови Торлак, произведи домаћу вакцину /као што то беше у време вариоле/,
    па онда причај ово што причаш.“. За Вас имам препоруку: пробајте да помоћу (домаће, или стране, све једно) парне локомотиве лансирате неки сателит. Јер – тај Торлак је данас, у односу на савремену технологију истраживања и прозводње вакцина остао фигуративно на нивоу парне локомотиве, и ту помоћи нема. А,немојте замишљати ни да би камион пун евра или америчких долара допремљен поред саме капије Торлака ишта могао побољшати.
    @Птичији грип, свињски грип, слепомишији (панголински) грип…: На крају, кажете: „..Ако је тако онда се може извести закључак да лекари не морају више да лече људе, односно, да уместо њих то почну да раде молекуларни микробиолози..“. Вероватно Вам није познато да се током последње деценије у савременом свету развија мрежа интерфакултетских студија које интегришу молекуларну (микро)биологију, медицинску физику и роботику са медицинскиом студијама, и да је то незаустављиви тренд који већ данас све више налази практичну примену у универзитетским клиникама развијених земаља. То ни у колико не искључује улогу лекара у лечењу људи – него само допуњује, наткриљује и повезује, јер често су и ти лекари завршили уз медицину и неку од наведених студија, и обрнуто.
    А- сада о критеријуму Вашег шалабајзера Несторовића о томе шта је смрт од Ковид – 19:
    Ништа није чудо у друштву којим владају барабе, купци лажних диплома, плагијатори доктората и команданти „фудбалских навијача“. Тако је, сада, изблајхована, времешна плавушица са напумпаним усницама, Дарија, заменица директора Института Батут – Дарија Кисић Тепавчевић рекла да није сваки пацијент који је имао ковид-19 умро од последица инфекције. Е, па – као и обично фалсификују и лажу.
    Сваки пацијент са било којом хроничном болешћу/мањкавошћу – који је у овој фази акутно болестан са типичним знацима, и позитиван на SARS CoV-2 вирус и умро – умро је од Ковид-19 болести, и тачка! То ваши властодршци знају, имају те податке – које је, на жалост власти, нашао и објавио БИРН: 632, и вама – мртви `ладни објајвљују јако умањене – фалсификате (243). Дакле – власти крију смрт од Ковид-19 неких 61% умрлих пацијената!
    У Холандији, где живим, “парњак“ вашег Батута, RIVM, сваког боговетног дана по подне објављује на интернету целој јавности доступне најдетаљније свеже податке о епидемији и њеним ефектима на неких 34 страница у PDF формату са неборјеним табелама и графиконима (ево јучерашњег: file:///C:/Users/Gebruiker/Downloads/COVID-19_WebSite_rapport_dagelijks_20200623_1039.pdf ) . Кога не мрзи, нека то преведе уз Google translate,нпр. и видеће… Оно о чему је “шармантна“ Даријица лупетала је наведено у Табели 10. Ту се наводе разна хронична стања/обољења, са процентима код умрлих од Ковид-19 – тј. који су претходно патили од хроничних нпр. кардиоваскуларних обољења и повишеног притиска, дијабета, обољења јетре, хроничних плућних обољења, имунодефициенције, обољења бубрега, хроничних неуролошких или неуромишићних обољњења, малигних болести, итд.
    Немојте дозволити да вас разне медицинске продане душе типа Дарије или оног шалабајзера Недељковића заблесављују.

  8. “стари доктор”
    “Вашег шалабајзера Несторовића” “Сваки пацијент са било којом хроничном болешћу/мањкавошћу – који је у овој фази акутно болестан са типичним знацима, и позитиван на SARS CoV-2 вирус и умро – умро је од Ковид-19 болести, и тачка!”
    др Несторовић свакако није “мој” нити Дарија Кисић. Очигледно сте добрано залудели са тим роботикама чим можете да доносите такве предрасуде о другима.
    Него, одговорите ми који су то ТИПИЧНИ знаци болести SARS CoV-2 вируса?!
    Не знам да ли сте прочитали у вашим холандским изворима али што се тиче PCR-а, тест може да буде позитиван због колонизације, инфекције и виремије, што опет значи да онај које колонизован вирусом (има наследни материјал свом дисајном тракту) је позитиван на тесту али не мора да буде заражен или болестан. С друге стране, онај који је заражен или болестан не мора да буде позитиван на PCR тесту, односно, не мора у тренутку узимања бриса да има наследни материјал тог типа вируса у својим дисајним путевима. Због тога је много поузданије да се се испита присуство на антитела против SARS CoV, па ако има антитела класе М инфекција је стара до 10 дана а уколико има класе Г онда је стара инфекција и тачка. О непоузданости PCR тестова многа научна имена су упозоравала све ово време али најсликовитији пример је позитиван резултат узорака из козе, јаребице и папаје, но, можда за ваше холандске стандарде то и није релевантан податак. Препоручујем Вам да проширите сазнања о овој, “као куга”, страшној пандемији па у том светлу можете наћи доста чињеница на следећем линку – https://swprs.org/a-swiss-doctor-on-covid-19/?fbclid=IwAR07b3a07E2rM3XHscokP4LLGwlWu23fJnhT5FOhXKToDVqg0tr_P_0STs
    Што се тиче стављања целокупне популације једне нације у изолацију, са све здравим становништвом, то се до сада никада није епидемиолошки радило а о беспредметности таквог стручног потеза говоре и подаци из Белорусије, земље за коју су “стручњаци” предвиђали стотине хиљада мртвих од страшное короне. Наравно, они су штитили (за разлику од Шведске), старе и хронично болесне, односно, оне које је и једино требало изоловати, као и код сваке сезоне назеба и грипа.
    Савет: мислите својом главом и на основу чињеница и не са толико самопоуздања заснованог на извештају Бирн-а и предвиђања Била Гејтса.

  9. @Птичији грип, свињски грип, слепомишији (панголински) грип…: Да се договоримо, јер ни Ви мене, ни ја Вас не могу ни у шта убедити – Ви се држите свог гледишта и понашања, а ја ћу мог, и видећемо временом докле ће ко да дотера, важи? До тада – од тамо негде 1970е г., док сам се (принудно) пео уз то Ваше тамошње уже, то ми није ни мало пријало, а онда сам сишао и одо` – а од тада ми је све потаман; а докле ће? То није у нашим рукама…

  10. @стари доктор

    “Торлак је данас, у односу на савремену технологију истраживања и
    прозводње вакцина остао фигуративно на нивоу парне локомотиве,
    и ту помоћи нема.”

    ”Никада не реци никада!”

    И ПВО систем СРЈ је, за време НАТО агресије, био ”на нивоу парне локомотиве”,
    али је успео да обори амерички невидљиви бомбардер F-117 /Stealth technology/,
    зар не???
    Е, па видите, @стари докторе, таква ситуација може бити и са прозиводњом
    домаћих /не страних, лиценцираних ”смрт” вакцина/.
    Кадар имамо – старији са искуством и млађи да припомогне – а за техничко-
    тхнолошку основу можемо замолити или купути /са одложеним плаћањем,
    на кредит/ Русе Кинезе…и све друге који ту врсту опреме производе и
    продају.
    Имамо добре стручњаке у Србији и свету, наше људе, који би и те како
    припомогли да Србија обнови рад Торлака, производњу вакцина, без икакве
    бојазни да би могла бити ”конкуренција” било којој од велесила у тој области.
    Један од могућих стручњака да припомогне у тој патриотској, родољувивој намери
    могли бисте бити и Ви, зар не, @стари докторе?
    Разуме се, те вакцине свакако не би могле бити у функцији НСП – одобрене од
    СЗО, али би биле само за ”интерну употребу”.

  11. „стари доктор“
    Нисте ми одговорили на питање: који су то типични знаци SARS Cov? Наравно да нисте, када ни нема таквих препознатљивих клиничких симптома нити патоморфолошких знакова.
    Износим Вам чињенице а Ви на то одговарате анегдотама, полуцитатима и показивањем умећа у психолошком профилисању целог народа. Ваша брига за здравље држављана Србије из далеке Холандије може да буде протумачена у ствари као подстрек и оправдање за кризни штаб да се још више иживљава над становништвом у борби против страшног вируса. Надам се да грешим.

  12. @Птичији грип, свињски грип, слепомишији (панголински) грип.. Рекао сам да не намеравам да Вас убедим у било шта – али због других читалаца који знају енглески – ево и Вама (ако га знате) линк на критеријуме за дијагносзу инфекције вирусом SARS-CoV-2 ( болести KOVID-19) који је донео Европски Центар за превенцију и контролу болести ЕУ (European Centre for Disease Prevention and Control – An agency of the European Union): https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/surveillance/case-definition Ако више волите да сматрате да су то све сами гадови-преваранти и агенти Била Гејтса, који само напумпавају дијагностику тог смешног вируса и једва чекају да вас чипују и озраче 5G мрежом – Ваша ствар. У међувремену уживајте у мудростима шармантне Дарије и шалабајзера Несторовића (узгред било речено: зар не примећујете да се у последње време нешто утишао, да није неком несрећом пшао у немилост?)

  13. „стари доктор“
    Кашаљ, повишена температура, отежано дисање и губитак или поремећај мириса и укуса – то су Ваши крунски докази који су типични за овај циркус звани корона!? Па то су клинички знаци за било који назеб и грип! Ваљда толико знате, поготово ако сте доктор. Значи ја сам по Вама и ECDC за ових десетак година три пута боловао од смртоносног вируса (2015. сам три месеца имао поремећај укуса нпр.) – и остао жив а да нисам ни знао!
    „Radiological evidence showing lesions compatible with COVID-19“ – које су то компатибилне промене? Мислите на повезаност акутног затајења рада плућа са бесомучним стављањем на респираторе, можда?
    Подсетићу Вас да су СЗО и ECDC најављивали милионе мртвих од ове страхоте зване корона. Саветовали су да се позатвара здраво становништво а оне који су једино били угрожени (стари и хронично болесни) остављани су да умру без помоћи. Слично томе, Нобелову награду за медицину је добила особа која се залагала за лоботомију. Ако би којим случајем ECDC посаветовао да треба да се скочи с моста – да ли би сте га послушали? Немојте тако предано да верујете свему из институција ЕУ и доброчинитеља Била Гејтса. Мислите својом главом и оним што запажате а не само ономе што вам сервирају преко медија.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading