Момчило Вуксановић: Институционална дискриминација Срба у Црној Гори

Председник Српског националног савјета Црне Горе нагласио да је очигледно да читавим процесом дискриминације српског народа у Црној Гори руководи актуелна власт

Момчило Вуксановић (Фото: ИН4С)

Сједници Одбора у име Српског националног савјета присуствовао је предсједник др Момчило Вуксановић, који је уложио бројне примједбе на рад овог државног органа, истакавши да су већ три године српске организације и појединци дискриминисани у процесу расподјеле средстава намијених за очување националног, културног, језичког и вјерског идентитета.

Саопштење за јавност Српског националног савјета преносимо интегрално:

Одбор за људска права и слободе Скупштине Црне Горе одржао је 60. сједницу, на којој се, између осталог, расправљало о извјештају о раду Фонда за заштиту и остваривање мањинских права.

Сједници Одбора у име Српског националног савјета присуствовао је предсједник др Момчило Вуксановић, који је уложио бројне примједбе на рад овог државног органа, истакавши да су већ три године српске организације и појединци дискриминисани у процесу расподјеле средстава намијених за очување националног, културног, језичког и вјерског идентитета.

Поред чланова Одбора, сједници су присуствовали представници Делегације Европске уније у Црној Гори, Министарства за људска и мањинска права, Фонда за заштиту и остваривање мањинских права, представници националних савјета и невладиног сектора.

Предсједник Српског национално савјета је у обраћању нагласио да су фондације које финансирају пројекте организација и појединца за очување националног идентитета, као што су Фонд за заштиту остваривање мањинских права, Министарство за људска и мањинска права и Центар за културу мањина, у последње три године, у расподјелама потпуно елиминисале српске организације и појединце.

„У расподјелама ових органа подијељено је више од пет милиона евра, а српским организацијама је припало мање од један посто тих средстава, иако чини више од 60 посто популације која користе те фондације“, казао је Вуксановић.

Вуксановић је нагласио да скупштински Одбор подржава рад и извјештаје ових органа, што је, како је рекао, непријатељски однос према српској националној заједници, који се потврђује и у свим другим сегментима живота и рада.

На сједници Одбора посебно је било ријечи о последњој расподјели Фонда за заштиту и остваривање мањинских права, гдје је националним организацијама подијељено више о 1.100.000 евра, док је од тог износа препознатљивим српским организацијама припало свега 4.400 евра.

Предсједник Српског националног савјета је нагласио да су посебно дискриминисани српски медији – Српска телевизија, Српски радио, часопис „Српске новине“, портал „Српске новине“ и Књижевна задруга, чији рад актуелна власт жели по сваку цијену да заустави из разлога што се приближавају локални и парламентарни избори и попис становништва, а нарочито у условима када су сви остали медији у Црној Гори потпуно затворени за проблеме српског народа.

„Према припадницима српског народа показује се дискриминација у свим сферама живота и рада што показује и званично истраживање државних органа о заступљености грађана српске националности у државним институцијама. Оваквим односом државних органа Црне Горе према српским организацијама и појединцима који се баве очувањем идентитета, потпуно би се зауставиле њихове активности да није било помоћи Владе Републике Србије, која је схватила у каквој се позицији налазе њихови сународници“, истакао је Вуксановић.

Вуксановић је присутнима предочио и табелу о процентуалној заступљености српског народа у државним органима, која представља званично истраживање државних институција Црне Горе.

Табела: ИН4С

Он је нагласио да је очигледно да читавим процесом дискриминације српског народа у Црној Гори руководи актуелна власт која преко својих послушника, представника мањинских народа и својих партијских чланова, онемогућава постизање равноправности и обезбеђивање једнаких и стечених права српском народу у Црној Гори.

Вуксановић је нагласио да се Српски национални савјет већ више пута у протеклим годинама обраћао Заштитнику људских права и слобода, који је констатовао незаконитости и непринципијелности у односима према проблемима који су истицани, али упркос томе ниједно мишљење или препорука Заштитника није уважена од стране државних институција.

Без и једне ријечи образложења од стране представника скупштинског Одбора – зашто је такав однос према српским организацијама и појединцима, предсједник Српског националног савјета је демонстративно напустио сједницу, уз констатацију да одговорне људе скупштинског Одбора, Фонда за заштиту и остваривање мањинских права и Министарства за људска и мањинска права доживљава као непријатеље српског народа.

Информативна служба Српског националног савјета Црне Горе

Опрема: Стање ствари

(ИН4С/Искра, 17. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Није ово никакв предсједник Српског националног савјета. Ова национална штеточина је заједно са Томом и Вучићем годинама тамбурала о Србима у Црној Гори као националној мањини, да би годишње добијала пар сторина хиљада евра мафијашке милостиње из Фонда за мањине. И, пошто је за режим одиграла своју срамну улогу, више није потребна, па режим више не да паре.

Оставите коментар