Блумберг: Борба око Косова показатељ трансатлантског јаза

Званичници Европске уније упозоравају да би понашање америчког председника Доналда Трампа могло да нанесе дугорочну штету интересима ЕУ, Србије и Косова

Извор: Shutterstock

Надметање Брисела и Вашингтона око решавања проблема Косова је показатељ све већег јаза између Америке и Европе, која покушава да нађе себи ново место у свету у коме се Кина појављује као глобална сила у тренутку када односи Европе и САД слабе, оценила је америчка новинска агенција Блумберг.

Званичници Европске уније упозоравају да би понашање америчког председника Доналда Трампа могло да нанесе дугорочну штету интересима ЕУ, Србије и Косова, јер Вашингтон покушава да искључи Брисел из дијалога, јавила је агенција позивајући се на неименоване европске дипломате.

Те дипломате тврде да је брзи успех главни циљ напора Трамповог изасланика Ричарда Гренела, додајући да би амбасадор тако ојачао свој положај и могао да постане државни секретар ако Трамп победи на председничким изборима у новембру. Они упозоравају да Вашингтон игнорише напоре које је ЕУ годинама улагала да помири Београд и Приштину, што сада нема сврхе, јер они обоје желе да приступе ЕУ.

Блумберг каже да Гренел, који је познат по томе што је стално вршио притисак на немачку канцеларку Ангелу Меркел, која не би волела да Европа изгуби контролу над дијалогом око Косова. Агенција се позива на неименованог америчког званичника који сматра да би Гренелов приступ могао да донесе напредак, али подсећа и да специјални изасланик ЕУ, Мирослав Лајчак, покушава да покрене дијалог Београда и Приштине, а да је скоро истовремено Гренел најавио састанак званичника из Србије и са Косова у Белој кући, на који Лајчак није позван.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 17. 6. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар