Ивица Дачић: Трамп жели компромис о КиМ, Приштина би радије Бајдена

Шеф српске дипломатије каже да је последњих недеља уочена „плима” жеље да се организују састанци као подршка наставку дијалога Београда и Приштине

Ивица Дачић (Фото: Танјуг)

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да за сада није извесно шта ће бити тема и шта би могао бити резултат састанка представника Београда и Приштине у Вашингтону 27. јуна и нагласио да је Србија спремна да уколико постоји добра воља разговара како би се постигло компромисно решење косовског питања.

Дачић је оценио да је видна промена приступа америчке администрације која је, како каже, сада свесна да треба да се пронађе компромис, док је за раније администрације то питање већ било решено.

„То би требало искористити. Међутим, очигледно да албанска страна има више поверења у (Џозефа) Бајдена и очекује његов долазак на власт. Питање је да ли је Приштина спремна на било какав компромис или је ово само добијање на времену”, рекао је Дачић у емисији Фокус на ТВ Б92.

Коментаришући објаву специјалног изасланика САД Ричарда Гренела на „Твитеру”, у којој је најављен састанак у Вашингтону, Дачић је навео да се не зна о чему је Бајден разговарао са приштинским званичницима и да ли је заиста добио уверавања да ће обуставити кампању за чланство Косова у међународним организацијама.

„Ми њима ништа не верујемо, они су се пре 10 дана пријавили за чланство у Фонду Савета Европе Еуримаж. На сваком месту користе лобирање за признање Косова”, указао је Дачић, преноси Танјуг.

Шеф српске дипломатије каже да је последњих недеља уочена „плима” жеље да се организују састанци као подршка наставку дијалога Београда и Приштине, те подсетио да је најављена посета специјалног изасланика ЕУ за КиМ Мирослава Лајчака Београду, као и посета руског министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Додао је да ће председник Александар Вучић имати састанак и са председником Русије Владимиром Путином у Москви.

„Постоји и француско-немачка иницијатива да се одржи самит, али Гренел их је све предухитрио тиме што је најавио састанак 27. јуна у Белој кући. Ми се јављамо кад год нас неко позове, ми смо одговорни и учествоваћемо у свим активностима бранећи наше државне и националне интересе”, нагласио је Дачић.

Поновио је да Србија жели компромис, али да он не подразумева да Србија треба да призна независност Косова.

„Ако је то циљ свих тих притисака, онда је то губљење времена”, закључио је Дачић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. (Ивица Дачић: Трамп жели компромис о КиМ, Приштина би радије Бајдена.)

    Није проблем што Приштина жели Бајдена. Проблем је што и некo у Србији има исту жељу.

Оставите коментар