Метју Ерет: Паника услед ковида-19 створила ситуацију у којој се закони полицијске државе могу доносити „испод радара“

Уколико Трамп буде деловао одлучно, храбро и паметно, још увек постоји могућност да суверене националне државе превагну и поставе темеље за нови, праведнији економски систем

Фото: istockphoto

(Strategic culture, 8. 4. 2020)

Пре нешто више од двадесет година, Северноамеричка команда за одбрану ваздушног простора (North American Aerospace Defense Command, NORAD) спровела је војну вежбу која је укључивала „хипотетички сценарио“ према ком отети авиони лете према Пентагону и Светском трговачком центру.

Годину дана потом, од 24. до 26. октобра 2000, изведена је још једна „хипотетичка“ војна вежба у којој авион удара у Пентагон и убија 341 људи, а потом, маја 2001, још једна, по „хипотетичком сценарију“ Министарства одбране, према ком је стотине здравствених радника вежбало за случај да „навођена ракета у виду отетог авиона типа 757“ удари у Пентагон.

Оно што је саграђено на диму и пепелу 11. септембра 2001. било је потпуно неочекивано за успаване масе или међународну заједницу.

Њујорк, 11. септембар 2001. (Фото: снимак екрана Јутјуб)

Дејство шока толико је трауматизовало масе да су грађани наједном били спремни да одустану од личних слобода у својим земљама, истовремено пристајући на сва осветничка дејства својих влада у иностранству. Размере ужаса постале су толике да се после трагедије међународна заједница удружила у исказивању солидарности и љубави према Америци организујући бдења са свећама широм Азије, Средњег Истока, Африке, Русије и Јужне Америке.

Али, како ће се ускоро показати, нада је била кратког даха.

Неоконзервативци преузимају Америку

Мере полицијске државе убрзано су попримале све шире размере са доношењем Патриотског закона и опсежним надзором над становништвом САД под „кризном управом“ неоконзервативне кабале у Белој кући. Док је на спољнополитичком плану створен нови вид рата за промене режима у другим земљама, на домаћем терену ступили су на снагу Чејнијеви протоколи за „неометано деловање Владе“, којима су дати нови мандати Преком суду, проширујући му овлашћења, као и финансирање и примену војних капацитета како унутар САД „у кризним околностима“, тако и широм света.

Владе које нису имале никакве везе с једанаестим септембром брзо су одабране као мете за уништење коришћењем лажних доказа из фабрике МИ6 (MI6), уз покретање ширег војног окруживања Русије и Кине, што је председник Путин сјајно назначио у свом чувеном говору на Безбедносној конференцији у Минхену 2007.

Владимир Путин на Безбедносној конференцији у Минхену 2007. (Фото: Dmitry Astakhov/ITAR-TASS)

Ово, наравно, није било изненађење ни за кога ко је прочитао манифест Пројекта за Нови амерички век, објављен октобра 2000. под насловом „Поновна изградња америчке одбране“ (Rebuilding America’s Defenses, RAD).

Под председавањем Вилијама Кристола (агента неоконзервативаца који тренутно предводи предлог за опозив председника Трампа – чланак је писан 8.4.2020, нап. Стања ствари), уз ауторе сараднике Џона Болтона, Ричарда Перла, Дика Чејнија, Пола Волфовица, Елиота Абрамса и Доналда Рамсфелда, у РАД-у је наведено да „ће процес трансформације, чак и ако доноси револуционарне измене, бити дуг – осим у случају неких катастрофалних или догађаја који би имали улогу катализатора, попут неког новог Перл Харбура“. Даље описујући свој хобсовски план, ова кабала је изнела став да је „Хладни рат био двополарни свет; свет двадесет првог века је – бар тренутно – једнополаран, при чему је Америка његова једина суперсила“.

Док је много тога речено о „инсајдерској страни“ једанаестог септембра, један други терористички чин био је под мањом лупом јавности: почевши од 18. септембра 2001. током неколико недеља ковертама са антраксом убијено је пет и заражено 17 људи.

Доба биолошког оружја

Ови напади антраксом убрзо су 2004. довели до усвајања Закона о биолошком штиту, с буџетом од 5 милијарди долара и мандатом да „предупреди и појача одбрану од напада биолошким оружјем“. Координација овим новим поглављем револуције у војној области требало је да се врши из водеће лабораторије за биолошко оружје у Форт Детрику (Medical Research Institute of Infectious Diseases). Од 2002. године на истраживања биолошког оружја и одбрану од њега потрошено је преко 50 милијарди долара.

Документ РАД из октобра 2000. нагласио је значај који неоконзервативистичка кабала придаје биолошком оружју (и другој ратној технологији новије генерације): „Борба ће се вероватно водити у новим димензијама: у васиони, на интернету и у области вештачке интелигенције и можда и у свету микроба… напредни видови биолошког оружја који могу ,нациљатиʻ одређене генотипове могу преобразити биолошко ратовање из подручја терора у политички користан алат“.

Адвокат и стручњак за биолошко оружје Френсис Бојл изјавио је 2007. да мандат Форт Детрика укључује „прикупљање, узгајање, мењање, складиштење, паковање и растурање класичних, новијих и патогена добијених генетским инжињерингом за потребе програма нападачког оружја“. Новом праксом после 11. септембра у потпуности је одбачена Конвенција УН против биолошког оружја из 1975, коју су верификовале и САД, успостављањем разгранате међународне мреже лабораторија за биолошко оружје, координисане из Форт Детрика, којој је додељено да ради прљави посао који САД „званично“ нису смеле спроводити на својој територији.

Френсис Бојл (Фото: Фена)

Оно што је за Хитлера било паљење Рајхстага, неоконзервативцима је 11. септембар. Разлика у случају Америке је што Чејни није успео да постигне исти степен контроле као Хитлер 1934.

Наставак распада под Обамом

Обамин успон деловао је као трачак наде наивним присталицама Демократске странке који још нису схватили да је после Другог светског рата постепено конструисан сукоб између „лажне левице“ и „лажне деснице“. И једна и друга страна ишле су у складу с планом стварања светске владе, идући донекле различитим путевима.

Многим од Обаминих критички настројених присталица није требало дуго да увиде да мере свеопштег надзора и полицијске државе, као и ратови за смену режима у иностранству и војно заоштравање са Русијом и Кином, започете у време Чејнија, не само да нису укинуте, већ су се шириле брже него икад.

Барак Обама са секретаром Унутрашње безбедности Џеkом Џонсоном, у  Националном центру за сајбер сигурност у Арлингтону, Вирџинија, 13. јануара 2015. (REUTERS/Larry Downing)

Неколико месеци пре краја Обаминог мандата, јула 2016, донета је Директива 40: О неометаном спровођењу државне власти, којом је за све огранке владе створена линија „измештања власти“ на „упоредни ланац индивидуа распоређених на тајним локацијама изван Вашингтона расположивих у случају ванредне ситуације или катастрофе“. Неколико дана пре Трампове инаугурације донета је Директива 1: О неометаном спровођењу савезне власти, о преносу овлашћења на војне снаге које би могле бити употребљене за спречавање „побуна, насиља, безакоња или завере“.

Значај познавања ове предисторије

Постоје два јасно супротстављена метода анализе и решавања егзистенцијалне кризе која тренутно прети свету: вишеполарни и једнополарни.

Док Русија и Кина заступају визију вишеполарности и националне државе вођену великим развојним пројектима повољним за све – богате и сиромашне, примери чега су Нови пут свиле, Поларни пут свиле, Свемирски пут свиле и сада Здравствени пут свиле, финансијска олигархија која поседује и десну и леву страну новчића дубоке државе промовише нешто много мрачније. Постоје докази да су се ове потоње снаге позиционирале тако да преузму контролу над западним владама у условима кризе и да су спремне да искористе свако могуће оружје ради уништења оних које сматрају непријатељима… укључујући биолошко. Потоња непријатна стварност дискретно је потврђена од стране водећих званичника Ирана и чак и кинеског Министарства спољних послова пре неколико седмица.

Фото: Танјуг/АП

Да ли је тренутна пандемија вируса корона биолошко оружје или не још није у потпуности доказано (иако је све више доказа да јесте, нпр. овде, овде, овде и овде). Оно што сигурно знамо су следеће чињенице:

Бројеви се систематски погрешно представљају да би се приказала знатно већа стопа смртности. То не значи да ковид-19 не би требало узимати озбиљно, већ да се бројеви из извештаја фалсификују ради стварања панике.

Показало се да је специјална јединица за ковид-19 на лондонском Империјалном колеџу кључни извор лажног сукоба између „деснице“ и „левице“ који трује Западни одговор на пандемију. Екипе које раде у овој испостави енглеске обавештајне службе створиле су ОБЕ варијанте одговора – с једне стране приступ „не предузимај ништа и чекај да се све реши природим путем“ са теоријом о имуности стада, истовремено стварајући катастрофични модел „заустави све без обзира на специфичности појединих земаља“ који су следили СЗО, УН, и водећи ликови Дубоке државе попут Мајкла Блумберга, Стива Бенона, Била Гејтса и Џорџа Сороша. Уколико имате недоумица о размерама утицаја Империјалног колеџа на светску политику, у чланку из Њујорк тајмса од 17. марта каже се следеће: „Са својим везама са СЗО и екипом од педесет научника, под вођством познатог епидемиолога Нила Фергусона, Империјални колеџ сматра се својеврсним златним стандардом, чији математички модели непосредно утичу на поступке влада широм света.“

Новинар Витни Веб у свом истраживању из фебруара 2020. показује да ДАРПА (DARPA, Defense Advanced Research Projects Agency, агенција Министарства одбране САД за развој нових технологија, нап. Стања ствари) и лабораторија у Форт Детрику од 2017. добијају средства за генетске измене новијих вируса корона (с тежиштем на слепим мишевима), као и за развој никад пре коришћених вакцина за измену ДНК како појединца, тако и читаве расе.

Бил Гејтс (Фото: EPA-EFE/Olivier Chassignole)

И на крају, али најважније, војне вежбе пре 11. септембра 2001. нису биле само хипотетички сценарији, већ су непосредно водиле новом „Перл Харбуру“, који је изменио понашање Американаца под утицајем терора, панике и дезинформисања као никад пре. Поређења с данашњим вирусом корoна неминовна су за сваког ко је озбиљно размотрио необичан случај Догађаја 201 – Вежбе глобалне пандемије, одржаног 19. октобра 2019. у Њујорку. Догађај су спонзорисали Мајкл Блумберг, Универзитет Џон Хопкинс, Задужбина Била и Мелинде Гејтс, америчка обавештајна агенција ЦИА и Светски економски форум. Ако се погледа бар један од бројних видео записа доступних на њиховој интернет страни, уочавају се веома узнемиравајуће сличности с оним што се дешава данас.

Једнополарни преки суд или вишеполарни Маршалов план?

Метју Ерет

Масовна паника услед ковида-19 створила је ситуацију попут 11. септембра у којој се закони полицијске државе могу доносити „испод радара“, мимо погледа многих људи који би у нормалним околностима на то обраћали пажњу. Једна од најопаснијих донесених мера је закон из фебруара који формално даје мандат заповеднику Северне команде Војске САД (NORTHCOM) (који је и заповедник NORAD) да преузме дужност председника САД у одређеним околностима, нпр. у случају општег хаоса.

Уколико Трамп буде деловао одлучно, храбро и паметно, још увек постоји могућност да суверене националне државе превагну и поставе темеље за нови, праведнији економски систем. Уколико Трамп не успе, над нама ће се надвити тамни облаци.

Метју Ерет (Matthew Ehret) је новинар, предавач и оснивач Канадске патриотске ревије (Canadian Patriotic Review)

С енглеског посрбило и скратило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар