РТ: „Рено“ отпушта 15.000 радника широм света

„Рено“ је представио нацрт плана реструктурирања који садржи мере које укључују смањење радних места и смањење производног капацитета за готово петину

Фото: Стефани Махе/Ројтерс

Радници су се окупили испред фабрике „Рено“ у предграђу Париза, након што је компанија открила да планира да отпусти 15.000 запослених широм света, са око трећином смањења у Француској, што је део плана за уштеду трошкова у висини од две милијарде евра.

Протест је одржан испред једног од погона компаније, дан након што су радници запалили гуме испред „Нисановог“ постројења у Барселони, у знак протеста због затварања фабрике. Ова два произвођача аутомобила део су дугогодишњег заједничког савеза који такође укључује и „Мицубиши моторс“.

Фабрика у предграђу Париза која запошљава око 250 радника, показала се као једино место које „Рено“ планира да затвори. О планираном затварању фабрике јуче је на конференцији за штампу саопштио Жан Доминик Сенард, председник управног одбора „Реноа“. Он је рекао да ће активности фабрике бити пренете у друге објекте у париској области. Раније је саопштавано да би произвођач аутомобила могао обуставити рад у неколико француских постројења.

„Рено“ је представио нацрт плана реструктурирања који садржи мере које укључују смањење радних места и смањење производног капацитета за готово петину. Смањења су намењена ради уштеде две милијарде евра током три године, због велике кризе с којом се суочава аутомобилска индустрија. Мере ће утицати на нешто мање од 10 процената укупне радне снаге компаније, а у Француској ће скоро 4.600 радних места бити смањено, као и више од 10.000 радних места у другим земљама.

„У контексту несигурности и сложености, овај пројекат је од виталног значаја за гарантовање солидних и одрживих перформанси, а задовољство купаца је приоритет“, саопштио је Клотилд Делбос, привремени извршни директор „Реноа“.

Поред смањења радних места, француска група, која је у 15-постотном власништву владе, саопштила је да жели да реорганизује активности у неким од својих фабрика, укључујући и оне који се налазе у Флинсу и Гујанкорту, док ће се други погони суочити са „стратешком ревизијом“.

Планом је такође предвиђено да глобални производни капацитет 2024. године падне на 3,3 милиона возила, са садашњих четири милиона. „Рено“ ће такође морати да обустави своје планове за ширење у Мароку и Румунији, а извршиће и „студију прилагођавања“ својих производних капацитета у Русији.

„Рено“ је тражио зајам од пет милијарди евра који би гарантовала држава за време пандемије корона вируса. Иако француска влада признаје да би компанија могла „нестати“ због кризе, кредит до сада није одобрен. Француски министар финансија Бруно ле Мер раније је рекао да одлука о средствима зависи од обавеза компаније, укључујући и електрична возила, фер третмана коопераната, као и одржавања високотехнолошких активности код куће.

Опрема: Стање ствари

(Восток, 31. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Koliko robova otpusta u Srbiji.

Оставите коментар