Србија: Индустријска производња у априлу мања за 16,6 одсто

Једини раст забележен је у групи „енергија“, која је на међугодишњем нивоу већа за 2,1 одсто

Фото: Pixabay

Индустријска производња у Србији је током априла 2020. године била мања за 16,6 одсто у односу на исти месец прошле године, док је у односу на просек 2019. године мања за 20,8 одсто, наводи Републички завод за статистику (РЗС).

Индустријска производња у периоду од јануара до априла је на међугодишњем нивоу опала за 0,8 одсто.

Највећи пад забележен је у сектору прерађивачке индустрије, која је у односу на прошли април мања скоро за петину, сектор снабдевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизација је истовремено пао за 9,9 одсто, док је рударство пало за тек 0,1 одсто,

Подаци о индустријској производњи по наменским групама у априлу 2020. године, у односу на исти месец претходне године, показују да је дошло до пада у производњи трајних производа за широку потрошњу (за 57,4 одсто), капиталних производа (за 42,7 одсто), интермедијарних производа, осим енергије (за 20,2 одсто), и нетрајних производа за широку потрошњу (за 16,5 одсто).

Једини раст забележен је у групи „енергија“, која је на међугодишњем нивоу већа за 2,1 одсто.

Највећи утицај на пад индустријске производње у априлу 2020. године, у односу на исти месец лане, изазвао је пад производа од гуме и пластике, производње моторних возила и приколица, производња прехрамбених производа, електричне енергије и пића.

Када се укључи оцена индустријске производње малих предузећа из узорка, индустријска производња последњег априла у односу на 2019. годину код укупне индустријске производње мања је за 20,7 одсто, а код прерађивачке индустрије мања је за 24,8 одсто.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 29. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар