The Duran: ЕУ покушава да преузме преговоре Србије и Косова од САД

САД желе брзо решење, док су Немачка и Француска, иако желећи делотворан дијалог, склоније постепенијем процесу и не постављају рокове

(The Duran, 27. 5. 2020)

Министри спољних послова Француске и Немачке Жан-Ив Ле Дријан и Хајко Мас навели су у заједничкој изјави током прошлог викенда да се дијалог између Србије и Косова под вођством ЕУ што пре мора поново покренути и да пречице и брза решења нису у складу с планом ЕУ о коначном договору. Изненадни захтев Француске и Немачке за тренутним наставком дијалога између Косова и Србије под вођством ЕУ еуфорично је дочекан у Приштини јер, за разлику од америчког плана, не поставља никакве рокове за постизање решења. ЕУ не жели понављање Дејтонског споразума за Косово, јер се показао као катастрофалан неуспех за Босну, а ЕУ је приликом поделе Босне била тек пасивни посматрач.

Београд ће се морати суочити с неколико елемената. Пре свега, у току је битка између ЕУ и САД за преимућство у вођењу процеса везаног за Косово. Заједничко писмо Париза и Берлина захтева што бржи почетак дијалога између Београда и Приштине, при чему се тражи стрпљење, док је и Вашингтон у дипломатској офанзиви, настојећи да се процес заврши што је пре могуће.

ЕУ је по питању дијалога прилично дуго била уздржана, што су искористиле САД. Знајући традиционалан став Вашингтона по питању Косова, Београд би требало да спречи да САД преузму водећу улогу у било каквом виду преговора јер су оне увек подржавале независност Косова од Србије.

Показујући повећан интерес за решавање питања између Косова и Србије, Берлин и Париз, као водеће чланице ЕУ, показују свој повратак у процес демонстрирајући повећан утицај у тој области. За Европљане је важно да на неки начин покажу да су још увек заинтересовани да имају главни утицај у дијалогу. Посматрано са стране Србије, то би могло бити у њеном интересу, јер још увек постоје чланице ЕУ које не признају независност Косова које ће бранити своје становиште.

С друге стране, и Приштина благонаклоно гледа на посредовање ЕУ, и то не само због чињенице да полако диже руке од САД, већ и зато што Европљани не постављају никакве рокове за постизање договора. САД желе брзо решење, док су Немачка и Француска, иако желећи делотворан дијалог, склоније постепенијем процесу и не постављају рокове. То тренутно одговара Приштини услед политичке кризе и неслагања међу вођама Албанаца по том питању. Требало би прво да доведу своје двориште у ред пре него се на њих почне вршити притисак по питању споразума са Србијом.

Једна од обавеза Београда у приступним преговорима с ЕУ је завршно решење по питању Косова под покровитељством ЕУ. Приступање ЕУ, међутим, више је налог политичкој класи и не значи да одражава мишљење становништва. Без обзира на то, Берлин и Париз желе да кажу да нису пуки посматрачи у сталном настојању ЕУ да стекне сувереност и независност од америчке спољне политике.

Немачка, пак, заузима крут став и неће хтети измену граница Косова. ЕУ, међутим, не чини само Немачка, колико год то ова хтела. Европа би требало да понуди услуге и послужи као посредник између Београда и Приштине ради постизања званично обавезујућег споразума. Било би потпуно нормално да Европа реши ова проблем, јер се одвија на европском континенту, не на северноамеричком. Чињеница је, међутим, да тренутно имамо два преговарачка табора који нуде разна могућа решења. Стога нема сумње да ЕУ настоји да од САД преузме преговоре између Косова и Србије, и изгледа да су обе преговарачке стране склоне таквом развоју догађаја.

С енглеског посрбило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар