Драгиша Петровић: ЕУ би да пи­та­ње КиМ пре­ло­ми пре­ко ко­ле­на

Употребљавајући временску одредницу „моментално обнављање дијалога” у готово наредбодавном тону, ЕУ показује да хоће да надокнади заостајање у односу на велике силе

Илустрација: Политика

Немачка и Француска су затражиле моментално обнављање дијалога између Београда и Приштине под вођством ЕУ. Шефови дипломатија, Дријано и Мас, у заједничком тексту објављеном у српским и приштинским медијима, прецизирају да позив на дијалог значи „постизање трајног, свеоубухватног, правно обавезујућег споразума о нормализацији односа између Србије и Косова”! У том контексту се наглашава значај и улога Мирослава Лајчака, специјалног изасланика ЕУ. Истовремено се подржава „Куртијева одлука о таксама” и истиче да „Србија пружи допринос”!

Употребљавајући временску одредницу „моментално обнављање дијалога” у готово наредбодавном тону, ЕУ показује да хоће да надокнади заостајање у односу на велике силе за свој јаснији геополитички простор, али и манифестује значајан степен нервозе. Ако је судити по ставовима министара спољних послова две водеће европске државе, ЕУ би да  косметско питање преломи „преко колена”, по систему „сада и одмах”, једноставним и једностраним потезима, уз нескривено залагање за ригидност коју о овом питању заступа Берлин. Немачка је жесток противник било каквог разграничења. И ЕУ изасланик Лајчак је на тој линији, јавно је изјавио да „разграничење није опција”.

У ономе што нуде  министри Дријано и Мас у име својих држава компромисно решење се не помиње. Ни политичка и дипломатска  раван да се до њега може доћи само уколико нема ни победника, ни губитника. Инсистира се искључиво на нормализацији односа при чему је признање тзв. Косова право значење те нормализације. Београду би  се за узврат, како се наговештава, „нешто могло обећати у будућности”. Ваљда по матрици из „Загребачке декларације” са видео самита у којој се помињу неке силне магле преточене у синтагме „европска перспектива”, „снажније повезивање”! ЕУ, али и други „играчи” када је КиМ у питању, превиђају да се много тога у последње време променило. Такозвана „мека” моћ ЕУ је нестала због ситуације у њој самој, с једне, али и њеног  потпуног политичког, солидарног, хуманог и  људског  „огољавања” у очима, не само грађана Србије, него и чланица те организације. С друге стране, нестрпљива је и Америка, председник Трамп би желео да на свој конто пред јесење изборе упише једну спољнополитичку победу, али из канцеларије његовог специјалног изасланика Гренела, упорно демантују да постоје рок као и неко решења које ће бити понуђено. Ипак, са те стране почесто долазе „предлози” од разних стручњака, експерата, аналитичара како би требало разрешити „косовски” чвор. Најчешће наликују тестовима за ковид 19 –  хоће ли они бити позитивни, или негативни у јавности.

Окружење хорски испољава „бригу” за  преговоре Београда и Приштине. Одбацују било какво разграничење, називају га „променом граница”. Када је Србија у питању не интересује их да је КиМ српска покрајина, доживљавају административне линије као границе, као свршену ствар. Желе да тако остане. Игноришу Резолуцију СБ УН. Таква реторика се последњих дана појачава из Скопља, Сарајева, Подгорице, уз коришћење излизане флоскуле о „малигном утицају Русије”.

Србија има најјаче оружје – Резолуцију 1244 СБ УН. Они који постају „по мало нервозни” треба да схвате да више није ништа исто као раније – ни свет, ни ЕУ, ни Србија.

Дра­ги­ша Пе­тро­вић, 
Кра­гу­је­вац

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 5. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар