Политика: Харадинајев клан и даље не враћа земљиште манастиру Дечани

На основу досадашњих искустава нема назнака да ће локалне власти, под заштитом Рамуша Харадинаја, спровести у дело одлуке својих судова да манастиру врате 24 хектара земље

Претећи графити на објектима у склопу Високих Дечана исписани су и 2014. године (Фото: Твитер)

Косовска Митровица – Одлуку да се манастиру Високи Дечани врате 24 хектара узурпиране земље од стране албанске локалне власти косовски уставни суд донео је још пре четири године, али се упркос декларативним изјавама албанских политичара да ће поштовати одлуке ове судске инстанце и позивима страних амбасада у Приштини то ни до данас није догодило. Штавише, по речима игумана Високих Дечана Саве Јањића, циљ локалних власти у овом крају је да се то земљиште отме да би ту био саграђен ауто-пут.

Јањић је за „Спутњик” рекао да се поменута 24 хектара не уписују у катастар као посед манастира, упркос судским пресудама, зато што се томе противи општина Дечани „иза које стоје најмоћнији кланови овог дела покрајине, под јаким утицајем Рамуша Харадинаја, који је свих ових година био највећи противник решавања овог питања и без кога се ништа у овој општини не може догодити”. Игуман је додао да се ових дана поново отварају радови на проширењу пута и постоји опасност да се наставе и у заштићеној зони око манастира, што је забрањено законом.

На основу досадашњих искустава нема назнака да ће представници приштинских институција спровести у дело одлуке својих судова. Локална власт у Дечанима, очигледно под прећутним договором с Харадинајем, некадашњим командантом ОВК за зону Дукађини, већ скоро четири године одбија да се повинује одлуци уставног суда, иако је она коначна, уз изговор да та имовина припада друштвеним предузећима „Apико” и „Илирија” и да никад нису припадала манастиру. Такође, локална власт наводи, како пишу албански медији, да је уставни суд „легализовао одлуку Слободана Милошевића из 1997. године, када је одлучио да ту земљу поклони манастиру”. Градоначелник Дечана, Башким Рамосај, наводи да је то „развојни потенцијал општине”, а како је раније чак и јавно говорио, има подршку и Харадинаја, који је у то време још увек био на месту премијера.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић прекјуче је поздравио то што амерички и британски амбасадори у Приштини траже од тамошњих власти да поштују одлуку уставног суда и да се врати имовина манастира Високи Дечани, али је навео да нема илузије да иза тога једним делом стоји жеља да се легитимизују институције у Приштини.

Због одлука којима су локалне власти неме на одлуке највиших косовских судских инстанци, након америчке и британске амбасаде реаговали су у заједничкој изјави и шефица канцеларије ЕУ на Косову, амбасадорка Наталија Апостолова, и Јан Брату, шеф мисије ОЕБС-а на Косову, који су апеловали на косовске власти да „спроведу одлуку уставног суда од 19. маја 2016. године”, уз позив „да општина Дечани и све косовске институције подрже владавину закона као један од стубова слободног и демократског друштва”.

Иначе, спор око земљишта Високих Дечана трајао је чак 16 година, будући да је врховни суд 2012. потврдио власничко право манастира на ту земљу. Међутим, албанске власти у Дечанима захтевале су да се „прогласе ништавним све одлуке, закони и други акти из периода 1990–1999. године, када је Југославију водио Слободан Милошевић”. Подсетимо, манастиру Високи Дечани, задужбини Немањића из 13. века, 1946. године одузето је 700 хектара земље, а држава Србија је 1997. године успела да манастиру врати 24 хектара.

Међутим, после краја рата, локална власт је ово земљиште избрисала из катастра. Да је земља манастирска, сагласио се формално косовски председник Хашим Тачи, рекавши да се одлука уставног суда над имовином у Дечанима заснива на „државном уставу и Европској конвенцији о људским правима”.

На мети насртаја екстремних Албанаца па чак и минобацачких напада, Дечани су се нашли више пута од 1999. године, али су се нападачима супротстављали италијански војници у саставу Кфора, задужени за обезбеђивање овог дела Метохије. Чак је, по речима игумана Саве Јањића, 2016. године планиран терористички напад Албанаца из састава такозване Исламске државе, али је ова акција осујећена. „Зато је манастир Дечани до данас једини објекат СПЦ на Косову који је под заштитом Кфора”, објашњава Јањић.

Биљана Радомировић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар