Махмуд Абас: Палестина напушта све споразумe са Израелом и САД

Палестински председник оптужио Доналда Трампа да је неправедан према палестинском народу и назвао Вашингтон главним партнером Израела у свим непријатељским одлукама

Палестина је донела одлуку да раскине све споразуме са Израелом и САД због намере Тел Авива да изврши анексију дела палестинске територије.

„Палестинска ослободилачка организација и палестинска држава од данас одбацује било какве обавезе из свих споразума са администрацијом САД и Израелом, укључујући и оне које се тичу безбедности“, рекао је палестински председник Махмуд Абас.

Абас је такође оптужио америчког председника Доналда Трампа да је неправедан према палестинском народу и назвао Вашингтон главним партнером Израела у свим непријатељским одлукама.

Како је рекао, Израел од данас треба да носи сву одговорност пред међународном заједницом као „окупациона сила на окупираној палестинској територији“.

Пре два дана израелски премијер је, представљајући нову израелску владу, рекао да је дошло време да се анектирају палестинске територије на Западној обали реке Јордан и у Јорданској долини.

Трампов „договор века“

Амерички председник Доналд Трамп објавио је 28. јануара резултате развоја „договора века“ – нацрта споразума између Израела и Палестине, којим би требало да буде окончан сукоб у региону. План предвиђа стварање државе Палестине и њену демилитаризацију, док би Израел задржао контролу над истоком реке Јордан, а Јерусалим остао његов неподељени главни град. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да тај договор укључује и признавање Абу Диса за главни град Палестине на источној периферији Јерусалима, иза „ограде“ града.

Абас је нови план одбацио, рекавши да Палестинци инсистирају на признавању њихове државе у границама из 1967, са престоницом у Јерусалиму.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 19. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар