Тесла враћен на веб-страницу ЕУ без помињања да је Србин

Након што је са званичне презентације ЕУ избачен спорни дио у коме је било наведено да је Никола Тесла „чувени хрватски научник“, Тесла је враћен на страницу „угла за учење“

Никола Тесла (Фото: Википедија)

Српски научник Никола Тесла враћен је на страницу „угла за учење“ званичног сајта ЕУ, сада као научник који је рођен у Смиљану, мјесту у данашњој Хрватској, али на сајту се нигдје не помиње његов српски идентитет.

Након што је са званичне презентације ЕУ избачен спорни дио у коме је било наведено да је Никола Тесла „чувени хрватски научник“, Тесла је враћен на страницу „угла за учење“.

– Никола Тесла, рођен у Смиљану /данашња Хрватска/, био је међу првима који су открили рендгенске снимке – наводи се у интерактивној игри на званичној презентацији ЕУ.

Након што се сазнало да је на сајту ЕУ било наведено да је Никола Тесла „чувени хрватски научник“, реаговали су Министарство спољних послова Србије и Министарство културе и информисања.

Са сајта ЕУ, дијела у којем дјеца могу да сазнају занимљивости о чланицама Уније, у одјељку „Хрватска“, био је избачен спорни дио у којем је било наведено да је Никола Тесла „хрватски научник“.

РТС напомиње да је Тесла рођен у Аустријској царевини /касније Аустроугарској/, у Смиљану, селу које се налази на територији данашње Хрватске, али да никада није живио у земљи која се тако звала. Отац му је био српски православни свештеник.

РТРС, СРНА

Наслов и опрема: Стање ствари

(Искра, 13. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар