СЗО негира да под притиском Кине није благовремено објавила информације о корона вирусу

„Шпигл“ је објавио да је кинески председник тражио од директора СЗО да не објави да је корона вирус прешао с човека на човека и да одложи проглашење пандемије

Лого Светске здравствене организације

Светска здравствена организација (СЗО) одбацила је данас као „лажне оптужбе“ наводе да због притиска Кине није благовремено објавила информације о новом корона вирусу.

Та агенција УН саопштила је да је „неоснован и нетачан“ извештај немачког недељника „Шпигл“ о телефонском разговору директора СЗО Тедроса Аданома Гебрејесуса и председника Кине Си Ђинпинга 21. јануара.

Чланак из Шпигла (Фото: снимак екрана)

СЗО је данас навела да Гебрејесус и Си „никад нису разговарали телефоном“ и да „такви нетачни извештаји ометају и скрећу пажњу са напора СЗО и света за окончање пандемије“.

„Шпигел“ је објавио да је Си тражио од Гебрејесуса да СЗО не објави да је корона вирус прешао с човека на човека и да одложи проглашење пандемије.

Немачки недељник је у извештају цитирао наводе немачке обавештајне службе БНД која данас није желела да то коментарише.

„Шпигл“ је навео да је БНД закључила да је због кинеске политике изгубљено до шест недеља у борби против пандемије.

У саопштењу СЗО наводи се да је Кина 20. јануара потврдила пренос корона вируса с човека на човека, а СЗО је два дана касније саопштила да у кинеском граду Вухану постоји доказ преношења вируса с човека на човека, али да је потребно још истраживања.

Пандемију корона вируса СЗО је прогласила 11. марта.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 10. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар