Фејсбук оснива посебан надзорни одбор за садржај

Независни одбор, који неки називају Фејсбуковим „Врховним судом“, моћи ће да поништи Закербергове и компанијине одлуке о одобрењу појединачних садржаја на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм

(Фото: Pixabay)

Друштвена мрежа Фејсбук (Facebook) формира нови одбор за надзор садржаја који ће моћи да поништи одлуке компаније извршног директора Марка Закерберга, јавља Ројтерс.

Међу првих 20 чланова одбора биће један бивши председник владе, лауреат Нобелове награде, као и више стручњака за уставно право и грађанска права.

Независни одбор, који неки називају Фејсбуковим „Врховним судом“, моћи ће да поништи Закербергове и компанијине одлуке о одобрењу појединачних садржаја на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм.

Одбор ће имати 40 чланова и доносиће јавне и обавезујуће одлуке о контроверзним случајевима у којима су корисници већ исцрпели уобичајени процес за жалбе.

Компанија је за финансирање рада одбора у периоду од најмање шест година издвојила 130 милиона долара (око 120 милиона евра).

Надзорни одбор ће се фокусирати на садржај у вези са говором мржње, узнемиравањем и безбедношћу корисника.

Одбор има више копредседника, који су заједно са компанијом изабрали друге чланове. Одбором председавају бивши федерални апелациони судија САД и стручњак за верске слободе Мајкл Меконел, стручњак за уставно право Џамал Грин, колумбијска адвокатица Каталина Ботеро Марино и бивша премијерка Данске Хеле Торнинг Шмит.

Међу првим члановима су и бивши судија Европског суда за људска права Анраш Шајо, јеменски активиста и лауреат Нобелове награде Тавакол Карман, бивши главни уредник листа Гардијан Алан Расбриџер и пакистански адвокат за дигитална права Нихат Дад.

Потпредседник за глобалне послове и комуникацију Фејсбука, Ник Клег, који је и бивши заменик премијера Велике Британије, изјавио је за Ројтерс да ће одбор кредибилитет стицати током времена.

„Не очекујем да људи кажу ‘алелуја, ово су одлични људи, ово ће бити велики успех, нема разлога да било ко верује да ће ово бити успех док одбор не почне да одлучује у тешким случајевима током месеци, па и годинама, који су пред нама“ рекао је Клег.

Одбор ће одмах почети са радом, а Клег је рекао да ће почети да разматра случајеве овог лета.

Фејсбук је дуго трпео критике због проблема у модерацији садржаја, од привременог уклањања фотографије из времена рата у Вијетнаму, до неуспеха да заустави говор мржње у Мијанмару против мањине Рохинџа и других муслимана.

(Нова економија, 8. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Bre al cu ucestali vicovi, kako kod nas, tako i na sirem planu cijaskih reformi !

Оставите коментар