Шпигл: Косово – хаос у у америчком протекторату

Немачки лист оцењује да „Трамп заоштрава курс бивших америчких председника” и Косово „третира као протекторат и цементира захтев Вашингтона за утицај у задњем дворишту ЕУ”

Празне улице у Приштини због мера против корона вируса (Фото: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ) 

Амерички председник Доналд Трамп заоштрава курс својих претходника, третира Косово као протекторат и цементира захтев Вашингтона за утицајем у задњем дворишту Европске уније, пише немачки Шпигл.

Како преноси Дојче веле (ДВ), немачки лист наводи да се о новој косовској влади одлучује и у Берлину, на Париском тргу, где је и даље званично једно од радних места амбасадора САД Ричарда Гренела.

„Свадљиви дипломата истовремено је и вршилац дужности директора америчких обавештајних служби, као и специјални изасланик за мировне преговоре Србије и Косова”, пише Шпигл под насловом „Хаос у америчком протекторату”.

„Гренел би за председника САД Доналда Трампа требало да на дипломатској позорници организује тријумф: трајно решење у најсиромашнијој земљи на стратешки важном Западном Балкану. Мировни споразум Србије и њене бивше покрајине, САД желе изгледа да постигну разменом територија укључујући и промену граница, чему се противи већина земаља ЕУ. Оне сматрају да су промене граница на Балкану крајње опасне”, пише лист, преноси Бета.

Немачки лист оцењује да „Трамп сада заоштрава курс бивших америчких председника”, Косово „третира као протекторат и цементира захтев Вашингтона за утицај у задњем дворишту ЕУ” што, како се додаје, показују дешавања у вези са сменом косовског премијера Аљбина Куртија 25. марта.

„Када је његова странка на јесењим изборима освојила највећи број гласова, било је јасно: многи грађани су очигледно желели да раскрсте са старим системом на Косову. Његова влада је била прва у Приштини у којој главну реч нису имали ратни ветерани. Он се такође сматра борцем против корупције”, пише Шпигл.

Лист подсећа да се Курти изјаснио против промене граница и да је његова влада преживела само седам недеља.

Вршилац дужности премијера оптужује САД да су умешане у разбијање његове коалиције. Док је канцеларка Меркел изразила солидарност са Куртијем, Гренел је очигледно одавно припремао председнике Србије и Косова на промену курса у Приштини, додаје лист.

Амерички амбасадор на Косову је отворено и јавно славио због Куртијевог неуспеха. Убудуће би у Приштини поново на власт могла да дође странка Рамуша Харадинаја, бившег герилског команданта који већ деценијама ужива наклоност Вашингтона, закључује се у тексту.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 4. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

 1. ЗАШТО овај одвратни чланак који говори о шиптарском „Косову“ као де-факто држави се уопште и објављује овде?!?
  Да испира мозак народу?
  Докле ће те швабске ***** да нам уређују наше животе?!

  Једина сврха оваквих чланака који причају о „размени територија укључујући и промену граница“ је да испирају мозак Србима о томе како је све већ готово.
  И како су само још неки технички детаљи у питању (који се поново нити тичу србског народа нити се њега ишат пита)
  Е па неће моћи тако швабске и америчке *****!
  Једино тотално ОДБАЦИВАЊЕ – ЕУ „пута“ и бескомпромисна борба за Космет нема алтернативе у Србији !

  ***** ************* * **** **********!

 2. … а ако пристанемо чак и на сам наратив – онда све иде као по лоју.

  Шта се овде нас непосредно тиче:
  Косово је „задње двориште Европске уније“ и „бивша покрајина Србије“.
  А „на стратешки важном Западном Балкану“ „промене граница … су крајње опасне“, „чему се противи већина земаља ЕУ.“

  Дакле: Срба овде нема а промене граница су опасне осим ако их не спроводe земље ЕУ и U.
  Тако Шпигл, чије год огледалце био.

  За скорашњим Округлим столом г-дин Каргановић овако:

  „А сада долазимо до друге моћне лекције коју би савремени Срби требало да изнова науче од својих далеких, јужноамеричких домородачких сапатника. Кажем „да науче изнова“ зато што је тај принцип вековима, до пре свега неколико поколења, био утемељен дубоко и у српској свести:
  не поунутрашњавати душманске нарације и не преузимати их као сопствена убеђења.

  Тамо где су фундаментални интереси сукобљени нема заједничких ставова, вредности или решења, ма колико проблеми наизглед деловали као заједнички. Сваки проблем, сваки изазов, макар био и медицинске природе, мора се сагледавати искључиво сопственом здравом памећу и сопственом логиком.

  Усвајање душманске логике равно је самоубиству. Да моји домородачки пријатељи то нису одавно схватили, не би их данас било. Ако међу Србима има неко ко то данас не разуме, и ако тај механизам колективне самоодбране у Србији не буде што пре опет уведен, ускоро ће бити касно да се то схвати.“

Оставите коментар